Home » Social » S-a modificat Legea pensiilor!

S-a modificat Legea pensiilor!

de Marian MOCANU

La mijlocul săptămânii trecute, a fost promulgată o modificare a Legii pensiilor, care vine în ajutorul foștilor salariați care au lucrat în condițiile grele de muncă. Vârsta standard de pensionare va fi redusă și pentru cei care au perioade mai mici de doi ani lucrate în grupa I, dacă au lucrat și în grupa a II-a o perioadă cumulată de șase ani. Practic, vârsta de ieșire la pensie pentru aceste persoane va fi redusă cu câte șase luni pentru fiecare an lucrat în condiții grele sau speciale de muncă.

Persoanele care au muncit în grupa I mai putin de doi ani își vor putea fructifica perioada respectivă, dacă au lucrat și în grupa II de muncă, iar cumulat, cele două perioade trebuie să fie de cel puțin șase ani. Săptămâna trecută, pe data de 16 ihnie, Camera Depurtaților a adoptat unele măsuri de modificare în acest sens a Legii Pensiilor, ulterior, pe data de 18 iunie legea fiind promulgată de președintele României.

Astfel, se repară o nedreptate făcută angajaților care au muncit în condiții grele sau speciale de muncă, cum ar fi cei de la multe din secțiile intreprinderilor Mecanica SA sau Hitrom SA, dar și a vasluienilor care au lucrat la diverse exploatări miniere din țară.

Conform Legii nr. 380/2013 privind persoanele care au lucrat în grupa I de muncă, intrată în vigoare la începutul anului trecut, persoanele care au lucrat în grupa I până la data de 1 aprilie 2001 trebuiau să fi lucrat minim șase ani în grupa I de muncă pentru a beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu șase luni pentru fiecare an.

Au fost uitate atunci alte categorii de angajați care au lucrat în condiții speciale de muncă pentru perioade mai scurte de timp, de multe ori prin detașare temporară de la locul de muncă. Prin noul act normativ, se repară această nedreptate persoanelor care au lucrat mai puțin de doi ani în grupa I, care pot beneficia de o reducere maximă a vârstei de pensionare de 13 ani, însă vârsta de ieșire la pensie nu poate fi mai mică de 50 de ani. Spre exemplu, la un stagiu de cotizare realizat în conditii speciale de 6 ani, reducerea vârstei standard de pensionare este de 3 ani, în cazul a 10 ani de cotizare, reducerea vârstei este de 5 ani, în cazul unui stagiu de cotizare 15 ani, reducerea vârstei standard este de 7,6 ani etc.

Conform noii legi aprobate, de reducerea vârstei de pensionare pot beneficia și persoanele care au lucrat în grupa I o perioadă mai mică de doi ani, în cazul în care ulterior au perioade lucrate în condiții deosebite (grupa II de muncă) care cumulează cel putin șase ani. Spre exemplu, un salariat care a lucrat un an în grupa I de muncă și alți 5 ani în condiții deosebite de muncă (grupa a II-a),va beneficia de o reducerea a vârstei de pensionare de un an, la o perioadă de cotizare de opt ani o reducere de 1,6 ani, la o perioadă de cotizare de 10 ani – o reducere de doi ani etc.

„La stabilirea stagiului de cotizare realizat în condiții deosebite sunt luate în calcul, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare, și perioadele de vechime în muncă mai mici de 2 ani realizate în grupa I de muncă și grupa a II-a de muncă, până la data de 1 aprilie 2001″, se arată în actul normativ. La nivelul județului Vaslui, peste patru mii de persoane ar putea beneficia de prevederile noii legi, respectiv ar putea ieși mai devreme la pensie.

de Marian MOCANU La mijlocul săptămânii trecute, a fost promulgată o modificare a Legii pensiilor, care vine în ajutorul foștilor salariați care au lucrat în condițiile grele de muncă. Vârsta standard de pensionare va fi redusă și pentru cei care au perioade mai mici de doi ani lucrate în grupa I, dacă au lucrat și în grupa a II-a o perioadă cumulată de șase ani. Practic, vârsta de ieșire la pensie pentru aceste persoane va fi redusă cu câte șase luni pentru fiecare an lucrat în condiții grele sau speciale de muncă. Persoanele care au muncit în grupa I mai…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile