Home » Social » Tradiții și obiceiuri în Noaptea Sânzienelor

Tradiții și obiceiuri în Noaptea Sânzienelor

de Roxana NĂSTASĂ

Creștinii din Romania sărbătoresc în fiecare an pe 24 iunie, Sânzienele. Această sărbătoare este legată de diferite credințe și practici precum folosirea florilor de Sânziene pentru bunăstare sau pentru aflarea alesului. În Moldova, în această zi oamenii se roagă la moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, sperând că astfel vor scăpa de necazuri, suferințe dar și de boli.

Sărbătoarea Sânzienelor este considerată a fi și momentul cel mai bun, la mijlocul verii, pentru culegerea plantelor de leac, dar și de descântec. Astfel, în Noaptea de Sânziene, femeile merg să culeagă flori și ierburi, care vor fi folosite contra bolilor și altor rele. De asemenea, tot în noaptea de Sânzâiene fetele tinere își pot afla ursitul, iar cele căsătorite pot scăpa de dureri cu ajutorul florilor, povestește etnologul vasluian, Dan Ravaru.

„Noaptea de Sânziene are o semnficație deosebită, fiind evocată și în literatură de Mircea Eliade și Mihail Sadoveanu. În noaptea de Sânziene, există un obicei conform căruia fetele merg în pădure să culeagă flori, o regulă a acestui obicei fiind nuditatea. Tot în această noapte fetele nemăritate și nevestele tinere se tăvălesc goale în rouă. Ajunse acasă, cele nemăritate pun florile de Sânziene sub pernă și își visează ursitul, iar cele măritate se încing cu florile la brâu și scapă de durerile de spate”, ne-a povestit etnologul vasluian Dan Ravaru.

De Sânziene însă acesta nu este singurul obicei. Dan Ravaru ne-a mărturisit din cunoștințele sale că multe se practică la noi în această zi magică. În afara ursitului, se poate afla în această zi, cum va fi recolta, cât de bătrân îți va fi soțul sau dacă vei avea belșug și noroc pe parcursul anului.

„În unele părți, florile de Sânziene sunt folosite pentru lecuirea multor boli. De aceea, ele se păstrează peste ani, iar semințele se pisează și se amestecă cu rachiu devenind astfel un leac universal. Dar, cele mai multe flori sunt folosite la împletirea unor cununi alcătuite împreună cu spice de grâu, constituind începutul verii. Sânziene sunt asociate de asemenea și cu bogăția recoltelor. Astfel, dacă floarea de Sânziene nu este bine dezvoltată și recoltele vor mai întârzia. Totodată, această floare poate arăta că recoltatul trebuie început mai repede. În unele părți, cununile făcute din Sânziene se aruncă asupra vitelor de către fetele necăsătorite și funcție de animalul, tânăr sau bătrân de care se agață cununa, soțul fetei va fi tânăr sau bătrân. Alt obicei presupune aruncarea cununelor pe casă iar dacă acestea rămân acolo înseamnă că în casa respectivă va exista noroc și belșug peste ani”, a mai spus Ravaru.

de Roxana NĂSTASĂ Creștinii din Romania sărbătoresc în fiecare an pe 24 iunie, Sânzienele. Această sărbătoare este legată de diferite credințe și practici precum folosirea florilor de Sânziene pentru bunăstare sau pentru aflarea alesului. În Moldova, în această zi oamenii se roagă la moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, sperând că astfel vor scăpa de necazuri, suferințe dar și de boli. Sărbătoarea Sânzienelor este considerată a fi și momentul cel mai bun, la mijlocul verii, pentru culegerea plantelor de leac, dar și de descântec. Astfel, în Noaptea de Sânziene, femeile merg să culeagă flori și ierburi, care vor fi folosite…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: