Home » National » Ministrul Apărării anunță reintroducerea stagiului militar: cine va fi recrutat

Ministrul Apărării anunță reintroducerea stagiului militar: cine va fi recrutat

Autoritățile române vor să reintroducă stagiul militar pe bază de voluntariat. Este acesta o etapă premergătoare reintroducerii stagiului militar obligatoriu? Un fost premier dă un răspuns sec: DA

Luni, ministrul Apărării, Mircea Dușa a spus că este nevoie de reintroducerea stagiului militar pe bază de voluntariat. Aflat la Sibiu, acolo unde a participat la depunerea jurământului pentru 200 de soldați, Dușa a declarat că este necesar ca Legea privind rezervistul voluntar să fie trecută prin Parlament. „Aceasta va reglementa sigur pregătirea tinerilor, dar pe bază de voluntariat”, a explicat Dușa.

În schimb, fostul premier Adrian Năstase, pe vremea căruia s-a renunțat la stagiul militar obligatoriu vorbește, într-o postare pe blog, despre reintroducerea lui ca despre o certitudine:

Oare nu vedem ce se întâmplă în jurul nostru, nu înțelegem că vom ajunge să cheltuim puținii bani pe care-i mai avem în buget pentru a cumpăra câteva avioane, în perspectivareintroducerii serviciului militar obligatoriu, pentru ca industria de armament din țările occidentale să-și poată continua activitatea și zonele de influență să fie reîmpărțite? Oare nu înțelegem că România a căpătat un alt statut după încheierea Primului Război Rece și că noi participăm acum la aplicarea Doctrinei Truman, după ce, ani de zile, am suportat-o?”

2300 de tineri intră în Armată în 2015

Ministrul Apărării a anunțat că aproximativ 2.300 de tineri vor fi încadrați în 2015, din care 1.500 sunt soldați profesioniști, iar restul provin din învățământul militar. Dacă legea este votată în Parlament, rezerviștii îi vor putea pregăti voluntar pe tinerii care vor intra în Armată, în cazul în care țara noastră intră în război, a spus un oficial al Armatei.

Cei care doresc să aibă statutul de rezerviști voluntari trebuie să participe necondiționat la misiuni interne și externe, să anunțe unitatea militară dacă părăsesc domiciliul pentru mai mult de 48 de ore și să păstreze cu sfințenie secretul militar. Pentru perioadele în care participă la misiuni, militarii vor fi plătiți, scrie infomm.ro. Alte state NATO au trecut deja la stagiul militar obligatoriu, cum ar fi Lituania. În luna mai, și Letonia a introdus un sistem prin care tinerii vor fi recrutați și o situație asemănătoare este și în Norvegia, unde armata a devenit obligatorie și pentru femei, dar și pentru bărbați.

OBLIGAȚIILE REZERVIȘTILOR VOLUNTARI

– să fie devotați statului român,
– să respecte și să apere valorile democrației constituționale,
– să respecte jurământul militar, regulamentele și ordinele comandanților,
– să participe necondiționat la instruire, în țară și în străinătate

DREPTURILE REZERVIȘTILOR VOLUNTARI

– drepturi salariale,
– primă de fidelitate,
– drepturi de echipare și de hrană,
– măsuri de protecție socială, asistență medicală și medicamente

Sursa: gandul.info

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: