Home » Social » Schimbarea la față a statuilor din Parcul Teatrului „Victor Ion Popa” Bârlad

Schimbarea la față a statuilor din Parcul Teatrului „Victor Ion Popa” Bârlad

de Simona MIHĂILĂ

La inițiativa lui Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului „Vasile Pârvan”, toate statuile din parcul teatrului sunt supuse unui proces de curățare a depunerilor de praf și de mușchi.

În câteva zile, statuile (mai exact, busturile) amplasate în Parcul Teatrului „Victor Ion Popa” Bârlad vor arăta la fel de bine ca în urmă cu zeci de ani, când au fost dezvelite. La solicitarea conducerii Muzeului „Vasile Pârvan”, mai mulți elevi ai liceelor bârlădene, care desfășoară activități de voluntariat în cadrul Asociației „Myosotis”, au început, de ieri, să curețe, cu grijă și cu multă migală minunatelor lucrări de artă care dau clasă parcului central.
Este pentru prima dată când busturile, ce poartă semnătura unor renumiți artiști plastici, printre care și inegalabilul sculptor de talie mondială Marcel Guguianu, au parte de un asemenea tratament, ideea aparținându-i lui Mircea Mamalaucă, directorul muzeului bârlădean.
„Ideea s-a născut în urmă cu circa o lună, când mă plimbam prin parc împreună cu soția mea. La un moment dat, privind statuile, am constatat cât de evidente sunt urmele timpului pe suprafața lor. Chiar soția a fost cea care mi-a propus să încercăm o acțiune de curățare. Ea a fost cea care a mijlocit comunicarea cu cei de la <Myosotis>, care au sărit în ajutorul nostru imediat ce au fost informați”, a declarat, pentru Est News, directorul Mamalaucă.

Operațiunea constă în îndepărtarea depunerilor de praf, a lichenilor și a mușchiului de pământ. Ulterior, este aplicată o soluție de conservare. Sunt folosite substanțe care nu pun în pericol straturile superioare ale sculpturilor: acid citric, apă distilată și borax.
„Pe parcursul acestei săptămâni vor fi curățate toate cele opt busturi amplasate în cele două platforme circulare din parcului. Activitatea va fi reluată în toamnă, așa încât până la sfârșitul anului să fie curățate toate statuile din parc”, a mai precizat Mircea Mamalauca.
Materialele necesare operațiunii de curățare au fost puse la dispoziție de Primăria Bârlad.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Jt3Ui0jQREQ&w=420&h=315]

de Simona MIHĂILĂ La inițiativa lui Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului „Vasile Pârvan”, toate statuile din parcul teatrului sunt supuse unui proces de curățare a depunerilor de praf și de mușchi. În câteva zile, statuile (mai exact, busturile) amplasate în Parcul Teatrului „Victor Ion Popa” Bârlad vor arăta la fel de bine ca în urmă cu zeci de ani, când au fost dezvelite. La solicitarea conducerii Muzeului „Vasile Pârvan”, mai mulți elevi ai liceelor bârlădene, care desfășoară activități de voluntariat în cadrul Asociației „Myosotis”, au început, de ieri, să curețe, cu grijă și cu multă migală minunatelor lucrări de artă care&hellip;

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

2 comments

  1. Dar cainii vagabonzi care fac legea in acest parc cand dispar?Cand cei de la teatru vor renunta la cainii care ii tin in usa si in curte htanindu-i???

  2. Foarte frumos, dar nefiind restauratori specializati ar fi bine sa avem noroc sa nu se intample ca la Targu jiu cu Poarta Sarutului, care s-a ingalbenit.
    In functie de compozitia rocii (elementele chimice pe care le cuprinde) poate avea loc o reactie nefericita cu substantele folosite la curatat.

%d blogeri au apreciat: