Home » Social » Ghetourile Bârladului (FOTOREPORTAJ)

Ghetourile Bârladului (FOTOREPORTAJ)

 de Răzvan CĂLIN

Un scurt periplu fotografic prin zonele cele mai inestetice și rău famate ale Bârladului, acolo unde sărăcia, dar și lipsa celor mai elementare reguli de bun simț, sunt la ele acasă.

Chiar dacă e greu de digerat și de multe ori am vrea să ascundem sub preș acest fapt, trebuie să admitem că Bârladul nu duce lipsă, din păcate, de zone care sunt tabu sau de ocolit pentru cei mai mulți dintre concitadini. Vorbim practic despre blocuri sau grupuri de mai multe imobile care de la prima vedere îți crează o stare de disconfort psihic. Impactul vizual cel mai agresiv este dat de starea jalnică în care se află imobilele respective, de cele mai multe ori vinovați find chiar locatarii clădirilor în cauză. Pereți în tot felul de nuanțe de gri sau cenușiu, scorojiți, cu tencuiala căzută până la plăcile de prefabricate (sau zidul de cărămidă) din care este făcut blocul, geamuri sparte, mizerie, pe scurt o imagine mai mult decât dezolantă. Sau, în alte situații (după cum vom vedea), clădiri în care s-au pompat zeci de miliarde de lei vechi de la bugetul local pentru a fi construite din temelii sau reabilitate, care acum sunt într-o stare la fel de jalnică. Iar vinovații sunt, bineînțeles, chiar cei care locuiesc în aceste imobile.

La toate acestea se mai adaugă și faptul că mare parte din zonele respective sunt pe bună dreptate rău famate din cauză că majoritatea locatarilor respectivi provin din categorii sociale aflate la marginea societății: infractori de tot felul, inidvizi certați cu legea, cerșetori sau mai bine zis cei care așteaptă pomană de la statul român (beneficiari de ajutor social) etc.

O lume pestriță, condusă după reguli proprii care de cele mai multe ori intră în conflict cu legile și regulile unei societăți civilizate. Așa se explică desele incursiuni ale forțelor de ordine publică care sunt solicitate mai tot timpul din cauza scandalurilor, certurilor și bătăilor de tot felul provocate de locatarii acestor zone rău famate. Se tot vorbește despre civilizarea și integrarea în societate a acestor categorii sociale, dar realitatea este că în cele mai multe cazuri acest lucru ese imposibil. Iată mai jos doar câteva dintre cele mai cunoscute zone de aceste gen din Bârlad, denumite sugestiv ghetouri în jargonul popular.

 de Răzvan CĂLIN Un scurt periplu fotografic prin zonele cele mai inestetice și rău famate ale Bârladului, acolo unde sărăcia, dar și lipsa celor mai elementare reguli de bun simț, sunt la ele acasă. Chiar dacă e greu de digerat și de multe ori am vrea să ascundem sub preș acest fapt, trebuie să admitem că Bârladul nu duce lipsă, din păcate, de zone care sunt tabu sau de ocolit pentru cei mai mulți dintre concitadini. Vorbim practic despre blocuri sau grupuri de mai multe imobile care de la prima vedere îți crează o stare de disconfort psihic. Impactul vizual…

Review Overview

User Rating: 4.85 ( 1 votes)

About Razvan Calin

6 comments

  1. imi pare rau sa spun ca unele persoane nu reusesc sa vada ceea ce a scris de fapt autorul articolului. Saracia (din pacate ca peste tot) si nevoile impinge oamenii la gesturi necugetate. Dar asta e o alta discutie. Sa nu uitam ca suntem cu totii oameni si avem cu totii necesitati si dorinte. E inutil sa ii insultam pe cei care nu au sau nu pot mai mult desi poate si-ar dori. Si eu am petrecut o parte din adolescenta mea si apoi mai tarziu si o parte din tineretea mea intr-un astfel de bloc „rau famat”. Am fost norocoasa, dar nu toti sunt. Mult noroc tuturor si minte in cap celor care ii judeca pe cei sarmani.

  2. sapun, ultima solutie

  3. Oana, esti vai de capul tau! Muta-te in padure te rog, nu avem nevoie de oameni ca tine. De gasit explicatii suntem cei mai buni, dar de facut ceva suntem varza…

  4. nu-i bagati pe toti in aceiasi oala..multi nu au avut norocul sa-l prinda pe Ceausescu in viata,atunci knd si-au intemeiat o familie,s le dea un apartament.Sunt curioasa kti din cei kre au primit pe atunci o locuinta,mai sunt in stare sa le cumpere cu salariile mizere din Barlad….In aceste blocuri (si nu vorbesc de toate…de cel putin 2 blocuri) si-au trait copilaria,oameni care acum sunt maturi cu studii superioare si cu functii inalte.In ciuda a ce se scrie, acesti oameni au avut parte de o educatie si de iubirea parintilor,kre s-au chinuit sa-i creasca frumos si nu au plekt in strainatate lasandu-i de izbeliste.Iar in ce priveste plata intretinerii in bloc (in aceste 2 blocuri) nu exista niciun locatar kre s fie evacuat sau dat in judecata pt neplata.sunt mai constienti k multi din cei care locuiesc la apartament,kre au sute de milioane datorii..Diferenta intre cei care locuiesc la ”Ghetou” si cei de la apartament este de o ”camera’.In tot acest comentariu nu fac referire la acei oameni certati cu legea,ci la oameni kre muncesc cinstit si sunt linistiti.

  5. sunt tare ccurioasa daca isi platesc intretinerea in bloc ??????/ sau evacuarea dati in judecata si pus sechestru pe imobil si dati afara ! afar cu scursurile societatii din comunitate!!!!!! afar cu tiganii si nenorocitii care fac rau comunitatii! sa merag sa locuiasca in padure!