Home » Justitie » Judecați pentru fraudă cu fonduri europene

Judecați pentru fraudă cu fonduri europene

de Marian MOCANU

Ieri, a început procesul foștilor angajați ai primăriei Dimitriei Cantemir, acuzați pentru deturnare de fonduri. Între cei trimiși în judecată se află și actualul primar al comunei, Dumitru Roman. La vremea comiterii faptelor, acesta era doar consilier local, membru în comisia de recepție a lucrărilor. Alți doi inculpați, Corneliu Șerban și Radu Constantin Iordachi, au fost deja condamnați pentru fapte similare comise în comuna Stănilești.

La începutul lunii februarie, procurorii DNA Iași finalizau un nou dosar în care reprezentanți ai unei primării din județul Vaslui erau cercetați pentru că ar fi recepționat doar pe hârtie mai multe drumuri ce trebuiau modernizate din bani europeni.

Aflat inițial pe rolul Tribunalului Iași, la începutul lunii aprilie, magistrații ieșeni au decis trimiterea dosarului la Tribunalul Vaslui, pe motiv de necompetență teritorială.

În fapt, procurorii DNA au vrut să evite tocmai acest lucru, după ce, într-un caz anterior, de fraudă cu fonduri europene la nivelul comunei Stănilești, judecătorii vasluieni fuseseră foarte blânzi, achitând toți inculpații, care nici măcar nu au fost obligați să suporte pierderile. Ulterior, în urma contestației procurorilor, inculpații, printre care primarul comunei, Liviu Arhip, decedat între timp, dar și proiectantul vasluian Mădălina Striblea, au fost condamnați la câte doi ani de închisoare cu suspendare și plata în solidar a sumei de 230.000 euro.

De altfel, doi dintre cei condamnați în dosarul respectiv, Corneliu Șerban, și Radu Constantin Iordachi, se regăsesc pe lista acuzaților și în cazul farudării fondurilor europene de la Dimitrie Cantemir.

Procesul foștilor angajați ai primăriei Dimitriei Cantemir, acuzați pentru deturnare de fonduri a început ieri, la Tribunalul Vaslui, cu o amânare, dat fiind faptul că judecătorul căruia i s-a repartizat cauza prin tragere la sorți urmează să iasă la pensie la sfârșitul acestei luni.

Cei șase inculpați, Dumitru Roman – primarul comunei, Corneliu Șerban – dirigintele de șantier, Radu Constantin Iordachi – inginer constructor, Liviu Cojocaru, Florin Dumitrache și Romeo Stoica – foști angajați ai primăriei Dimitrie Cantemir.

Fraudele de care sunt acuzați cei șapte se referă la un proiect SAPARD derulat în anul 2003 la nivelul comunei Dimitrie Cantemir pentru modernizarea drumurilor comunale. Valoarea eligibilă a finanțării nerambursabile era de 3,6 milioane de lei, banii urmând a fi achitați la recepția lucrărilor. Durata de execuție a proiectului era de 11 luni, iar termenul limită de execuție până la care proiectul trebuia finalizat a fost stabilit la 30 septembroe 2004.

Contractul de finanțare a fost modificat prin trei acte adiționale, stabilindu-se printre altele, noul termen de finalizare a lucrărilor, respectiv data de 20 octombrie 2004, iar data limită până la care beneficiarul putea depune ultima cerere de plată a fost stabilită la 31 octombrie 2004.

„La data de 30.10.2004, inculpații, în calitate de membri ai comisiei de recepție a lucrărilor, au atestat în mod nereal, în conținutul procesului-verbal, finalizarea lucrărilor de construcție, deși acestea nu erau executate integral, conform proiectului. Ulterior, acest proces-verbal, împreună cu alte documente, a fost depus la autoritatea contractantă în vederea obținerii ultimei tranșe a finanțării, în cuantum de 1.090.853 lei (fără TVA)”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în acest caz cu suma de 3.373.656,59 lei, reprezentând contravaloarea integrală a finanțării nerambursabile decontate Consiliului Local Dimitrie Cantemir, la care se adaugă dobânzi și penalități calculate până la data plății efective. Pentru a fi siguri că acești bani vor fi recuperați, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri ce aparțin inculpaților. Următorul termen de judecată în acest dosar este 19 august.

de Marian MOCANU Ieri, a început procesul foștilor angajați ai primăriei Dimitriei Cantemir, acuzați pentru deturnare de fonduri. Între cei trimiși în judecată se află și actualul primar al comunei, Dumitru Roman. La vremea comiterii faptelor, acesta era doar consilier local, membru în comisia de recepție a lucrărilor. Alți doi inculpați, Corneliu Șerban și Radu Constantin Iordachi, au fost deja condamnați pentru fapte similare comise în comuna Stănilești. La începutul lunii februarie, procurorii DNA Iași finalizau un nou dosar în care reprezentanți ai unei primării din județul Vaslui erau cercetați pentru că ar fi recepționat doar pe hârtie mai multe…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: