Home » National » Raport SUA: Abuzarea și neglijarea copiilor, în continuare probleme grave în România. Un sfert din angajații din România au avut salariul minim în 2014

Raport SUA: Abuzarea și neglijarea copiilor, în continuare probleme grave în România. Un sfert din angajații din România au avut salariul minim în 2014

Abuzarea și neglijarea copiilor au fost în continuare probleme grave în România, în 2014, iar conștientizarea acestora de către publicul larg a continuat să fie scazută, în timp ce autoritătile nu au pus la punct încă un mecanism de identificare și tratare a copiilor abuzați.

Concluzia apare în Raportul Departamentului de Stat american pe anul 2014 privind „Practici în materie de drepturile omului”, la capitolul despre România.

Potrivit raportului, abuzarea și neglijarea minorilor au fost, în continuare, probleme grave, iar conștientizarea acestora de către publicul larg a continuat să fie scazută.

„Mass-media a semnalat câteva cazuri grave de abuz sau neglijență în familie, în familiile de asistenți maternali și în instituțiile de îngrijire a minorilor „, se menționează în raport.

Documentul arată, folosind statisticile Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, că la sfârsitul lunii martie 2014 serviciile de protectțe a copilului identificaseră 3.202 cazuri de abuz asupra minorilor – 264 dintre ele au fost cazuri de abuz fizic, 465 de abuz emotional, 146 de abuz sexual, 39 de exploatare prin muncă, 27 de exploatare sexuală, 35 de exploatare în scopul comiterii de infracțiuni și 2.255 de cazuri de neglijență.

„Autoritățile nu au pus la punct încă un mecanism de identificare și tratare a copiilor abuzați și neglijați și a familiilor lor”, se mai arată în Raportul Departamentului de Stat

Conform documentului, căsătoriile ilegale între copii au fost des întâlnite în rândul anumitor grupuri sociale, în special al romilor și nu au existat politici publice care să prevină căsătoriile între minori sau instituții guvernamentale care să abordeze această problemă.

În ceea ce îi privește pe copiii institutionalizați, raportul arată, folosind datele Ministerului Muncii, că la sfârsitul lunii iunie 2014 existau 61.720 de copii în sistemul de protectie specială – 37.832 în servicii de tip familial (familii adoptive, rude, alte familii, persoane), 1.630 în servicii de îngrijire alternativă (cu tutore) și 18.218 în servicii de tip rezidențial (publice sau private).

„S-au semnalat, de asemenea, cazuri de maltratare a copiilor abandonați cu dizabilități și de încarcerare prelungită a copiilor din orfelinatele de stat ca pedeapsă pentru abateri disciplinare. Conform statisticilor oficiale, în primele șase luni ale anului, părinții au abandonat 750 de copii în maternități sau spitale. ONG-urile au susținut că statisticile oficiale nu reflectă numărul real și că autoritățile nu au recunoscut niciodată numeroși copii institutionalizați ca abandonați”, mai precizează Raportul Departamentului de Stat american pe anul 2014 privind „Practici în materie de drepturile omului”.

Un sfert din angajații din România au avut salariul minim în 2014

Un sfert din angajații din România au avut salariul minim în 2014, iar interdicția folosirii de forță de muncă fără contract a fost aplicată limitat, în parte din cauza corupției din cadrul Inspecției Muncii, se arată în raportul Departamentului de Stat al SUA.

În cursul anului trecut, interdicția folosirii de forță de muncă fără contract a fost aplicată limitat, în parte din cauza corupției din cadrul Inspecției Muncii, dar și pentru că atât angajatorii, cât și angajații au avut de câstigat de pe urmă plătii de impozite reduse ca urmare a muncii fără contract sau a primirii unui salariu suplimentar la negru, se arată în raportul Departamentului de Stat american pe 2014 privind „Practici în materie de drepturile omului” în România.

Potrivit sursei citate, anterior, la nivel național existau 1.500 de inspectori de muncă, însă reprezentanții sindicatelor cred că acest număr a scăzut în ultimii ani ca urmare a reducerii bugetului.

Amenzile prevăzute pentru încălcarea legii sunt cuprinse între 300 de lei (84 de dolari) pentru încălcări minore ale legii și 100.000 de lei (27.000 de dolari) pentru încalcari mai grave. Ύn general, sancțiunile nu au fost suficient de severe sau de bine aplicate pentru a descuraja încălcarea legii, menționează raportul.

„Liderii sindicali s-au plâns că încalcarea regulilor privind orele suplimentare a reprezentat principala problemă cu care s-au confruntat membrii de sindicat, întrucât angajaților li s-a cerut să lucreze peste limita maximă legală de ore suplimentare, plata prevăzută prin lege pentru aceste ore nefiind întotdeauna efectuată. Această situație a fost întâlnita cel mai des în sectoarele textil, bancar, financiar și de construcții. Unii funcționari sindicali au susținut că majoritatea accidentelor de muncă au avut loc în timpul acestor ore suplimentare obligatorii și neplătite. Potrivit sindicatelor, mulți angajatori au plătit salarii suplimentare la negru, pentru a reduce cuantumul taxelor plătite atât de salariat, cât și de angajator. Această practică afectează negativ viitoarele pensii ale angajaților și capacitatea acestora de a obține împrumuturi de la bănci și alte instituțîi financiare”, se mai arată în raportul Departamentului de Stat al SUA.

Conform documentului, în cursul anului trecut „aproximativ un sfert din numărul total al angajaților au primit doar salariul minim”.

De asemenea, se mai menționează că muncitorii nu pot evita situațiile care le pun în pericol sănătatea sau siguranță fără a risca să-și piardă locul de muncă și că nu există avertizori de integritate în domeniul muncii.

Sursa: mediafax.ro

Abuzarea și neglijarea copiilor au fost în continuare probleme grave în România, în 2014, iar conștientizarea acestora de către publicul larg a continuat să fie scazută, în timp ce autoritătile nu au pus la punct încă un mecanism de identificare și tratare a copiilor abuzați. Concluzia apare în Raportul Departamentului de Stat american pe anul 2014 privind "Practici în materie de drepturile omului", la capitolul despre România. Potrivit raportului, abuzarea și neglijarea minorilor au fost, în continuare, probleme grave, iar conștientizarea acestora de către publicul larg a continuat să fie scazută. "Mass-media a semnalat câteva cazuri grave de abuz sau…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: