Home » Business » Încă o povară fiscală pe umerii firmelor mici

Încă o povară fiscală pe umerii firmelor mici

Recent aprobatele modificări fiscale cuprind și unele prevederi mai puțin plăcute pentru mediul de afaceri. Este vorba de creșterea de până la zece ori a unui impozit comparativ cu nivelul actual.

Această majorare a fiscalității poate însemna sute sau chiar mii de lei în plus către stat pentru firmele care își au sediile în locuințe. Dacă în prezent nu există nicio diferență între impozitul pe imobil plătit de o persoană fizică și o firmă, începând cu anul viitor va apărea o diferență notabilă care va „mușca” din profiturile acestor firme sau, dacă nu au profit, le vor adânci pierderile.

Odată cu intrarea în vigoare a modificărilor fiscale adoptate recent de deputați, adică de la 1 ianuarie 2016, se modifică modul de calcul al impozitului pe clădiri. Acest impozit va fi stabilit în funcție de destinația imobilului, atât pentru populație, cât și pentru firme.

Mai exact, impozitul se va cifra între 0,08% și 0,2% din valoarea impozabilă pentru locuințe și între 0,2% și 1,3% din valoarea impozabilă pentru clădirile ocupate de firme. Și terenurile de sub clădiri vor fi impozitate.

Inițial, Guvernul intenționa să introducă această creștere de impozit începând cu anul acesta, însă apoi a decis s-o amâne până în 2016.

În prezent, persoanele fizice plătesc un impozit pe clădiri în cotă de 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii.

Valoarea impozabilă a clădirii se calculează prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate, exprimate în metri pătrați, cu valoarea impozabilă unitară corespunzătoare, exprimată în lei/mp.

 Valoarea impozabilă unitară diferă de la o clădire la alta în funcție de materialele utilizate la construcția pereților și în funcție cu dotarea cu instalații de apă, canalizare, electrice și de încălzire.
Pentru a calcula suprafața construită desfășurată a unei clădiri, se însumează suprafețele secțiunilor tuturor nivelurilor clădirii, sau ale celor situate la subsol, exceptând suprafețele podurilor care nu sunt utilizate ca locuință și suprafețele scărilor și teraselor neacoperite.

Firmele care au sedii în zonele mai bune ale localităților vor plăti un impozit mai mare decât cele din restul zonelor, deoarece valoarea impozabilă a clădirii se ajustează în funcție de rangul localității și de zona în care este amplasată clădirea.

Sursa: money.ro

Recent aprobatele modificări fiscale cuprind și unele prevederi mai puțin plăcute pentru mediul de afaceri. Este vorba de creșterea de până la zece ori a unui impozit comparativ cu nivelul actual. Această majorare a fiscalității poate însemna sute sau chiar mii de lei în plus către stat pentru firmele care își au sediile în locuințe. Dacă în prezent nu există nicio diferență între impozitul pe imobil plătit de o persoană fizică și o firmă, începând cu anul viitor va apărea o diferență notabilă care va „mușca” din profiturile acestor firme sau, dacă nu au profit, le vor adânci pierderile. Odată…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: