Home » Invatamant » Bacalaureatul la limba română, între Creangă, Preda și Călinescu

Bacalaureatul la limba română, între Creangă, Preda și Călinescu

de Marian MOCANU

Spre deosebire de alți ani, probele scrise ale examenului de bacalaureat 2015 au început sub bune auspicii. Nu au fost înregistrate cazuri de încercări de fraudă sau candidați eliminați din examen, iar subiectele au fost apreciate la unison de elevi și profesori ca fiind accesibile. Spre deosebire de anii trecuți, la ieșirea de la proba scrisă de la limba și literatura română, marea parte a candidaților au avut fețele zâmbitoare, semn că au speranțe cel puțin la nota șase, nota de promovare a celui mai important examen. La subiectul de compoziție, elevii au avut de ales între Ion Creangă, Marin Preda și George Călinescu.

În cele 11 centre de examinare de la nivelul județului Vaslui nu au fost semnalate probleme deosebite la proba scrisă la Limba și Literatura Română a Bacalaureatului 2015. Din cei 3.036 de absolvenți înscriși, la Română s-au prezentat un număr de 2.959 persoane. Conform datelor primite de la Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, examenul s-a desfășurat fără probleme deosebite, nefiind semnalate cazuri de fraudă sau de candidați eliminați din examen.

Singurele probleme au fost la unele centre de examinare, unde nu s-au prezentat toate cadrele didactice desemnate pentru supraveghere. În aceste condiții, directorii liceelor unde s-a desfășurat proba scirsă la limba română au apelat fie la „rezerve” din cadrul aceleiași instituții de învățământ, fie la cadre didactice de la școlile din apropiere pentru a suplini suprtaveghetorii absenți.

Este cazul, de exemplu, a Liceului „Mihail Kogălniceanu”, care a apelat la patru cadre didactice de la Centrul Școlar pentru Educație Inclusivă „Constantin Pufan” din Vaslui pentru a suplini supraveghetorii absenți.

Subiecte pe placul elevilor

La finalul primei probe scrise din cazul Bacalaureatului 2015, cea de limba și literatura română, marea parte a candidaților au ieșit cu zâmbetul pe buze, considerând că subiectele au fost abordabile și sperând că vor lua notă de trecere. Cel puțin în cazul candidaților de la profilul real, la subiectul al treilea, cel prin care se cerea scrierea unui eseu despre particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text al lui Creangă, Călinescu sau Preda, faptul că auavut la alegere opera a trei scriitori mult studiați în liceu le-a fost de ajutor. Mulți dintre candidați au ales drept personaj- subiect al eseului pe Harap Alb, acesta fiind unul dintre cele mai bine definite personaje studiate la clasă.

„Nu mă așteptam să fie atât de ușor, sunt sigur că voi lua cel puțin nota șase. Mi-a fost mai frică de examenul la română decât de cel de la mate, dar am avut noroc, subiectele au fost ușoare. La subiectul trei am ales Harap Alb, pentru că l-am studiat foarte mult la clasă”, era entuziasmat Mihai, de la Liceul cu Profil Sportiv Vaslui, la ieșirea de la examen.

La rândul ei, Daniela, absolventă a Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, era extrem de fericită după acest examen: „A fost super ușor, la cât am învățat, și la clasă, și acasă, mi s-au părut subiecte mai mult decât accesibile. Am scris nouă foi, sigur voi lua notă mare. Mă aștept ca nu doar colegii mei, dar orice elev care a fost atent în clasă și a mai repetat ceva înaintea examenuluisă obțină fără probleme notă de trecere”.

Ce au avut de rezolvat elevii

Candidații de la filiera teoretică – profilul umanist și cei de la filiera vocațională – profilul pedagogic au avut de rezolvat, la proba scrisă de la limba și literatura română, trei subiecte cu mai multe cerințe, notate cu câte 30 de puncte, zece puncte fiind acordate din oficiu.

Primul subiect a avut nouă cerințe, legate de un fragment din piesa de teatru „Ultima oră”, de Mihail Sebastian. La subiectul al doilea, candidații au avut de scris un text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre rolul scriitorilor în societate. Ultimul subiect a avut ca cerință redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte în care să se prezinte relația dintre două personaje dintr-un roman interbelic studiat.

Varianta de subiecte extrasă luni pentru proba scrisă la limba și literatura română de la examenul de bacalaureat, la profilul real și filiera tehnologică, a fost cea cu numărul 5. Candidații au avut de rezolvat trei subiecte cu mai multe cerințe, notate cu câte 30 de puncte, zece puncte fiind acordate din oficiu. Analiza unui fragment din „Trei generații”, de Lucia Demetrius, incluzând mai multe cerințe vizând cunoștințe de vocabular, limbă română și gramatică, un text despre importanța practicării unui sport la orice vârstă și un eseu despre particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text al lui Creangă, Călinescu sau Preda au fost subiectele la bacalaureat de la profilul real.

Examenul de bacalaureat va continua azi, cu la proba scrisă la limba și literatura maternă, miercuri, cu proba scrisă obligatorie a profilului și vineri cu proba scrisă la alegere a profilului și specializării. Rezultatele vor fi afișate în data de 6 iulie, până la ora 12.00, iar contestațiile vor fi depuse în aceeași zi, între orele 12.00 și 16.00, urmând ca în perioada 7-9 iulie să fie soluționate. Rezultatele finale vor fi afișate în 10 iulie. În premieră, corectarea lucrărilor se va face în alte județe, pentru evitarea oricăror suspiciuni de fraudă. Tragerea la sorți a centrelor de corectare încrucișată a avut loc luni, înaintea finalizării probei scrise la limba română, însă locațiile nu vor fi date publicității până la vineri, după ultima probă scrisă.

de Marian MOCANU Spre deosebire de alți ani, probele scrise ale examenului de bacalaureat 2015 au început sub bune auspicii. Nu au fost înregistrate cazuri de încercări de fraudă sau candidați eliminați din examen, iar subiectele au fost apreciate la unison de elevi și profesori ca fiind accesibile. Spre deosebire de anii trecuți, la ieșirea de la proba scrisă de la limba și literatura română, marea parte a candidaților au avut fețele zâmbitoare, semn că au speranțe cel puțin la nota șase, nota de promovare a celui mai important examen. La subiectul de compoziție, elevii au avut de ales între…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: