Home » Administratie » Primăria Vaslui face recensământul morților

Primăria Vaslui face recensământul morților

de Marian MOCANU

Întrucât au fost semnalate mai multe cazuri de vânzare la negru sau la suprapreț a mormintelor din cimitirele administrate de municipalitatea vasluiană, Primăria a luat decizia inventarierii locurilor de veci, pentru descurajarea unor astfel de practici. Chiar și după preluarea în administrare de către Primărie a cimitirului Eternitatea, afacerile cu morminte au continuat. Unele voci care susțin că cei care se ocupă de astfel de lucruri sunt chiar preoții care slujesc la biserica din cimitir, dar și foștii administratori, care au avut grijă să cumpere zeci de locuri de veci, pe care ulterior le-au vândut la suprapreț.

Acum trei ani, Primăria municipiului Vaslui a preluat spre administrare și îngrijire cimitirele aflate pe raza orașului, atât cimitirul Eternitatea, cât și pe cele din Cartier sau din Gura Bustei. Principalul motiv a fost pentru a se putea aloca fonduri în vederea reabilitării și modernizării cimitirelor, lucru care s-a și făcut, în acest sens investindu-se sume importante.

Un al doilea motiv pentru care cimitirele au fost preluate de municipalitate a fost pentru stoparea speculei cu locuri de veci, printre cei acuzați de acest lucru fiind atât foștii administratori, cât și unii dintre preoții care slujeau la biserica din Cimitirul „Eternitatea”. Chiar și așa, unele persoane au avut grijă să-și asigure viitorul, cumpărând pe numele lor sau al apropiaților zeci de locuri de veci, pe care ulterior le-au vândut la prețuri de ordinul miilor de lei, uneori cghiar și fără a avea documente de concesiune.

Odată cu preluarea în administraere a Cimitirului „Eternitatea”, Primăria municipiului Vaslui a transmis populației să se prezinte la primărie cu actele care să dovedească concesiunea pentru aceste locuri. Se dorește astfel obținerea unui registru de evidență exactă a locurilor de veci care au proprietari, aflarea situațiilor în care o persoană are mai multe locuri de veci, precum și o evidență a locurilor disponibile.

„Inventarierea este aproape de finalizare, fiind identificate până acum aproximativ 6.800 de locuri de veci. Au fost identificate tot felul de probleme, însă o analiză exactă va fi făcută după inventarierea totală, când se vor stabili și măsurile necesare. Sunt locuri de veci în care sunt îngropate și câte două persoane, sunt cruci pe care nu se mai pot vedea datele de identificare ale persoanelor decedate, dar vom vedea cum vom rezolva aceste cazuri mai deosebite”, a declarat Dragoș Cazacu viceprimarul municipiului Vaslui.

Municipalitatea a transmis cetățenilor să evite cumpărarea de locuri de veci de la persoane care pretind că dețin astfel de suprafețe, singurii în măsură să concesioneze morminte fiind reprezentanții primăriei. În același timp, dat fiind cererea existentă de locuri de veci, reprezentanții Primăriei Vaslui doresc să identifice un teren pentru înființarea unui cimitir nou. Asta cu atât mai mult cu cât cele trei cimitire sunt deja pline, deci se impune un astfel de așezământ.

de Marian MOCANU Întrucât au fost semnalate mai multe cazuri de vânzare la negru sau la suprapreț a mormintelor din cimitirele administrate de municipalitatea vasluiană, Primăria a luat decizia inventarierii locurilor de veci, pentru descurajarea unor astfel de practici. Chiar și după preluarea în administrare de către Primărie a cimitirului Eternitatea, afacerile cu morminte au continuat. Unele voci care susțin că cei care se ocupă de astfel de lucruri sunt chiar preoții care slujesc la biserica din cimitir, dar și foștii administratori, care au avut grijă să cumpere zeci de locuri de veci, pe care ulterior le-au vândut la suprapreț.…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: