Home » National » Prețul gazelor pentru populație crește cu 11%

Prețul gazelor pentru populație crește cu 11%

ANRE a decis, miercuri, o creștere cu circa 11% a prețurilor pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale către clienții casnici, categorie în care este inclusă și populația, și a anunțat că până la finalul anului nu va fi operată o nouă majorare de prețuri.

„Creșterea aprobată a avut în vedere următoarele elemente: creșterea prețului producției interne curente de la 53,30 lei/MWh, la 60,00 lei/MWh, cu un impact de circa 6,5%; includerea procentului de gaze din import în perioada de iarnă, cu un impact de circa 1,5%; includerea cantităților de gaze ce urmează a fi extrase din depozitele de înmagazinare în perioada de iarnă, cu un impact de circa 4,5%; scăderea costului unitar de transport, cu un impact de circa -1,5%”, arată ANRE, într-un comunicat.

Autoritatea a precizat că în acest an nu se va mai înregistra o altă creștere a prețurilor pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienții casnici, având în vedere că nu vor fi costuri suplimentare pentru asigurarea consumului în sezonul rece, comparativ cu anii anteriori.

Guvernul a aprobat miercuri noul calendar de liberalizare a prețului de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, potrivit căruia prețul crește, de la 1 iulie, de la 53,3 lei/MWh la 60 lei/MWh, și va continua să urce anual cu câte 6 lei în 2016 și 2017, urmând să fie rediscutat în aprilie 2018, în calendar fiind estimată totuși la acest moment o creștere similară până în 2021.

Noul calendar de liberalizare a prețului de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației, anunțat de MEDIAFAX în urmă cu aproximativ o lună, a fost aprobat, miercuri, de Guvern, pentru perioada 1 iulie 2015-30 iunie 2021.

„Calendarul de liberalizare este rezultatul negocierii cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, Uniunii Europene și Băncii Mondiale, în sensul că termenul dorit de partenerii externi a fost extins de la trei ani (2015-2018) la șase ani (2015-2021), iar ritmul de creștere a prețului a fost repartizat uniform pe toată perioada de referință, neacceptându-se creșterea mai accentuată în prima parte a perioadei. Totodată, partea română a insistat, în cadrul negocierilor, ca alinierea prețului gazelor din producția internă să se facă anual, și nu trimestrial sau semestrial”, arată Guvernul.

Potrivit noului calendar, începând cu 1 iulie 2015, prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației va fi de 60 de lei/MWh, comparativ cu 53,3 lei/MWh cât este în prezent. Calendarul prevede o majorare anuală până în 2017, respectiv de la 1 iulie 2016 prețul va fi de 66 lei/MWh, iar începând cu aprilie 2017, de 72 lei/MWh.

Guvernul arată totodată că, având în vedere perioada de timp mare prevăzută pentru acest angajament, se are în vedere ca, la 1 aprilie 2018, să fie rediscutat prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele termice destinate consumului populației pentru următorul an (până la 1 aprilie 2019), fie în mod reglementat prin hotărâre de Guvern, fie în mod liber, în funcție de cererea și oferta pieței. Calendarul de liberalizare estimează totuși prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă și după aprilie 2018.

Astfel, pentru 1 aprilie 2018 prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele termice destinate consumului populației este estimat la 78 lei/MWh, pentru 1 aprilie 2019 este estimat la 84 lei/MWh, iar pentru 1 aprilie 2020, la 90 lei/MWh.

Aceste estimări sunt valabile pentru prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele termice destinate consumului populației, cu observația că acesta va fi reevaluat în urma unei analize, derulată până la sfârșitul lunii martie 2018.

„Pentru asigurarea predictibilității, prin noul calendar de liberalizare se urmărește o singură creștere anuală a prețului de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele termice destinate consumului populației (comparativ cu creșterea trimestrială prevăzută de calendarul convenit de Guvern cu Comisia Europeană în 2012), componentă a prețului final reglementat, odată cu stabilirea tarifelor, respectiv în luna aprilie a fiecarui an. De asemenea, alegerea perioadei aprilie an curent – martie an următor a avut în vedere și ciclul de injecție-extracție, care se realizează în aceeași perioadă”, arată Executivul.

Conform sursei citate, la redactarea calendarului de liberalizare a prețului la gaze naturale din producția internă pentru perioada iulie 2015- iunie 2021 a fost luat în considerare faptul că se constată o scădere constantă a consumului de gaze naturale, din cauza declinului consumului industrial, precum și datorită programelor de eficiență energetică aplicate de către ambele categorii de consumatori, casnici și non-casnici, precum și faptul că s-a înregistrat o scădere a cererii de gaze naturale a producătorilor de energie electrică, pe fondul intrării pe piață a capacitaților de producție din surse regenerabile (la nivelul lunii iunie 2015 se prevede un excedent de gaze naturale de cca 40% din producția internă față de consumul prognozat (conform datelor furnizate de către SNTGN Transgaz – Dispeceratul Național de gaze), ceea ce va pune o presiune importantă pe prețurile cu care producătorii vor comercializa gazele naturale în perioada de vară).

În ceea ce privește importul de gaze naturale, cererea a evoluat în termeni descrescători, conform scăderii consumului în general, de la un procent de 15% în anul 2013 la aproximativ 7% în anul 2014, cu o perspectivă de menținere a acestui procent sau chiar de scădere, pe termen mediu.

Reevaluarea prețului de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele termice destinate consumului populației, începând cu anul 2018, este necesară, arată Guvernul, întrucât impunerea, de pe acum, printr-o hotărâre de Guvern, a unui preț de referință fix după anul 2017 ar fi de natură să genereze distorsiuni pe piața liberă, cu impact negativ asupra tuturor relațiilor comerciale. Referința respectivă ar putea fi în dezacord semnificativ față de referințele înregistrate la nivel internațional și/sau evoluția pieței românești, în situația creșterii producției interne sau a surselor de aprovizionare, corelativ cu o scădere a consumului.

România s-a angajat față de Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional să elimine prețurile reglementate în sectorul gazelor și energie electrică.

Piața de gaze a fost liberalizată pentru companii în 1 ianuarie 2014, astfel că în prezent doar populația mai primește gaze la prețuri reglementate.

În negocierile de la începutul anului, Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană au cerut Guvernului să crească prețul gazelor pentru populație și centrale de energie termică (CET) de la 53,3 lei la 62 lei MWh, de la 1 aprilie. Guvernul a avansat prețul de 58 lei, neacceptat de FMI și CE.

Refuzul de a crește prețul la gaze a fost unul dintre motivele pentru care nu a fost încheiată o nouă scrisoare de intenție la acordul cu FMI.

Conform calendarului convenit de Guvern în 2011 cu FMI și CE, prețul gazelor pentru consumatorii casnici ar fi trebuit să crească de la 53,3 lei MW/h în iulie 2014, la 54,6 lei în octombrie 2014, la 56,1 lei în ianuarie 2015, la 58,9 lei în aprilie 2015 și la 62 lei în iulie 2015.

Creșterea prețului a fost însă amânată de Guvern, pentru prelungirea calendarului de eliminare a prețurilor reglementate cu trei ani, până la 30 iunie 2021.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: