Home » Social » La 14 ani, nu a suportat divorțul părinților! – Misterul unei sinucideri

La 14 ani, nu a suportat divorțul părinților! – Misterul unei sinucideri

de Răzvan CĂLIN

O anchetă a DGASPC Vaslui a scos la iveală faptul că adolescentul din Bârlad despre care, inițial, s-a crezut că s-a electrocutat accidental în urmă cu un an, a încercat, de fapt, să-și pună capăt zilelor din cauză că părinții săi au divorțat. Mama copilului a fost cea care a recunoscut acest lucru la presiunile specialiștilor de la Protecția Copilului.

Recent, specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui au avut parte de un caz deosebit, care se poate constitui într-un semnal de alarmă față de fragilitatea copiilor puși în situații extreme. Aceștia au avut uimirea de a descoperi că ceea ce păruse un simplu caz, un accident, s-a transformat de fapt într-o dramă în toată regula care a dus la o tentativă de suicid din partea unu copil de numai 14 ani.
În urmă cu an, mai exact pe 5 iulie, într-o zi de sâmbătă, liniștea unei familii de oameni simpli din Bârlad a fost dată peste cap de o nenorocire. Cel mai mare din cei trei copii, Andrei (pe atunci în vârstă de 14 ani) s-a electrocutat accidental în timp ce încerca să-și ajute mama la treburile gospodărești. Copilul a scos rufele din cuva mașinii de spălat, după care, cu mâna umedă a vrut să o scoată din priză și a pus mâna pe ștecăr. Atunci a fost momentul fatidic când copilul a fost electrocutat. După ce i s-au acordat primele îngrijiri la Bârlad, adolescentul a fost transportat cu un elicopter SMURD la Iași. Deși a fost salvat, Andrei a rămas cu grave sechele, fiind țintuit la pat pentru tot restul vieții. Practic, este paraplegic (nu-și poate mișca mâinile și nici picioarele), iar pe deasupra accidentul i-a provocat și un retard neuropsihic. Cu alte cuvinte, copilul este o legumă, fiind țintuit la pat pentru tot restul vieții sale.
Și, totuși, cei de la DGASPC aveau să facă o descoperire tulburătoare la un an de la producerea tragediei. Mai multe sesizări primite în urmă cu câteva zile i-au făcut pe cei de la Protecția Copilului să revizuiască modul de abordare al cazului. Ceea ce aveau să descopere în scurt timp i-a șocat și pe cei de la DGASPC Vaslui.
”Familia oricum era monitorizată de către noi încă de anul trecut, de când s-a întâmplat nenorocirea cu acest băiat. Dar acum, în urma unor verificări, am constatat că, în realitate, nu a fost vorba de nici un fel de accident. Adică, acest băiat nu s-a electrocutat accidental, ci pur și simplu a vrut să-și pună capăt zilelor. Noi am fost sesizați recent că acest copil, care acum este paralizat la pat, nu este îngrijit așa cum trebuie. Este neglijat, lăsat de izbeliște, deși el nu poate trăi nici o clipă fără ajutorul cuiva din cauză că este paralizat complet și nici nu poate vorbi sau relaționa cu cei din jur. Noi am constatat că cele sesizate se adeveresc, însă pe parcursul anchetei am descoperit și alte lucruri mult mai grave. Practic, mama sa este cea care a recunoscut în cele din urmă toate acestea. Copilul a vrut să se sinucidă din cauză că, la vremea respectivă, părinții săi tocmai divorțaseră. Iar bietul de el nu a putut trece peste șocul acestui divorț și, în consecință, a vrut să se omoare și de aceea s-a electrocutat de bunăvoie”, ne-a declarat Ionel Brătianu, psiholog în cadrul DGASPC Vaslui.
Ancheta a mai scos la iveală că adolescentul a încercat și în alte rânduri să se sinucidă din aceleași motive. În consecință, cei de la DGASPC au decis că băiatul trebuie scos din acel mediu cât mai curând posibil. Mamei băiatului i s-a dat termen până ieri, 2 iulie, să se pronunțe dacă își dă acceptul pentru ca acesta să fie preluat de statul român. În caz contrar, speciakliștii de la DGASPC Vaslui sunt hotărâți să ia acest copil pentru a-l instituționaliza într-un centru de specialitate, unde va putea beneficia de îngrijirile de rigoare.

de Răzvan CĂLIN O anchetă a DGASPC Vaslui a scos la iveală faptul că adolescentul din Bârlad despre care, inițial, s-a crezut că s-a electrocutat accidental în urmă cu un an, a încercat, de fapt, să-și pună capăt zilelor din cauză că părinții săi au divorțat. Mama copilului a fost cea care a recunoscut acest lucru la presiunile specialiștilor de la Protecția Copilului. Recent, specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui au avut parte de un caz deosebit, care se poate constitui într-un semnal de alarmă față de fragilitatea copiilor puși în situații extreme. Aceștia au…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: