Home » Sanatate » Medicamente mai scumpe pentru 21 de tratamente

Medicamente mai scumpe pentru 21 de tratamente

de Roxana NĂSTASĂ

De la 1 iulie, avem cele mai ieftine medicamente din Uniunea Europeană, odată cu noua listă de prețuri. Dar Ministerul Sănătății vine și cu vești proaste. Pacienții cu boli de inimă, boli gastrice, boli reumatice sau boli psihice vor fi afectați, întrucât la 21 de medicamente folosite pentru aceste afecțiuni va scădea gradul de compensare și vor fi nevoiți să dea mai mulți bani pe ele.

În timp ce prețurile medicamentelor au scăzut cu o cincime de la 1 iulie și cei de la Ministerul Sănătății se laudă cu cele mai ieftine prețuri de medicamente din Uniunea Europeană, o altă hotărâre a acelorași autorități ar putea conduce la o scumpire semnificativă a celor mai utilizate tratamente. Din această săptămână, pacienții vor plăti mai mult pe anumite medicamente. 21 dintre cele mai folosite tratamente pentru afecțiunile reumatice, psihice, cardiace și gastrice, care acum sunt gratuite sau compensate 90%, vor fi mutate de Ministerul Sănătății pe o nouă sublistă cu un procent de compensare de 20%, lucru ce înseamnă mai mulți bani lăsați de bolnavi în farmacii. De exemplu, pentru pastilele care conțin piroxicam (folosit pentru tratamentul unor forme grave de reumatism – n.r.), costurile anuale suportate de pacienți vor crește de la 120 la 192 de lei, pentru pastilele pe bază de ranitidină (medicament care reduce cantitatea de acid gastric produsă de stomac – n.r.), bolnavul va plăti anual 124 de lei, în loc de 15 lei, cât plătește acum., iar pentru cele care conțin piracetam (medicament folosit pentru tratamentul demenței sau a altor boli înrudite – n.r.) și care acum sunt gratuite, bolnavul va plăti anual 300 de lei.
Cei care au boli ce intră în această categorie și nu-și vor mai permite să-și cumpere aceste medicamente, pot opta pentru altele mai ieftine care, în principiu, au aceleași efecte, spun medicii. „Chiar dacă denumirea comercială diferă, efectele sunt aceleași atât timp cât substanțele sunt aceleași. Iar prețul nu este un indicator al calității din punctul meu de vedere. Firmele care au prețuri mici, fac asta pentru vânzări. Așadar, pacienții pot opta pentru alte medicamente mai ieftine care au aceleași efecte, însă la recomandarea medicului și funcție de vârstă, diagnostic”, ne-a declarat medicul de familie Mimi Bâzdâră.

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: