Home » National » REPORTAJ: Românii de pe ambele maluri au cerut unirea: Domnule președinte Iohannis, primiți-ne acasă!

REPORTAJ: Românii de pe ambele maluri au cerut unirea: Domnule președinte Iohannis, primiți-ne acasă!

Zeci de mii de români de pe ambele maluri ale Prutului au participat, duminică, la Chișinău, la Marea Adunare Națională unde au cerut unirea României cu Republica Moldova, unioniștii plecând apoi pe jos, în Marșul lui Ștefan cel Mare, spre București, sub deviza „Domnule președinte Iohannis, primiți-ne acasă!”.

„Să ne conjugăm eforturile pentru a întâmpina în 2018 centenarul Marii Uniri printr-o revenire, de data aceasta definitivă, a Basarabiei la sânul Patriei Mame, România”, se arată în apelul Marii Adunări Naționale de la Chișinău la care au participat, duminică, zeci de mii de români din întreaga Moldovă și din numeroase orașe românești, dar și din diaspora moldovenească.

„Considerând că adoptarea la 27 agust 1991 a Declarației de Independență a Republicii Moldova față de URSS și recunoașterea de către România a independenței R. Moldova a fost un pas necesar în contextul istoric de la finele veacului trecut, pentru lichidarea consecințelor dezmembrării naționale de la 1940 și apropierea comunităților din cele două state (…) declarăm: realizarea dreptului la unitate națională al românilor de pe ambele maluri ale Prutului este un deziderat care nu mai poate fi amânat”, se mai arată în apelul semnat de toți participanții la demonstrație.

Aceștia au cerut autorităților din București și Chișinău ca, „mai presus de ideologiile și interesele de partid”, să promoveze solidaritatea națională și să contribuie la reunirea celor două maluri ale Prutului.

Ei au solicitat președintelui României, Klaus Iohannis, și președintelui R Moldova, Nicolae Timofti, să ia în discuție subiectul „viitorului comun al celor două state în organismele internaționale din care fac parte România și R. Moldova”.

Totodată, unioniștii au cerut Parlamentului European, Consiliului European și Comisiei Europene, precum și parlamentelor și guvernelor țărilor membre ale UE, „să sprijine acțiunile de apropiere a celor două state românești”.

Pe lângă apel, ei au semnat și o petiție privind unirea pe care o vor înainta autorităților moldovene și românești.

De la tribuna amplasată în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău au luat cuvântul lideri ai mișcării de eliberare națională din 1990, moldoveni plecați peste hotare sau reprezentanți ai minorităților naționale.

Manifestația s-a desfășurat sub efigia lui Ștefan cel Mare. „Ghidați de memoria și imaginea celui care a fost cel mai mare domnitor din toate timpurile, am pornit în marș spre București. Îi chemăm alături de noi pe toți cei din localitățile în care vom ajunge, pentru a ne face un viitor demn. Vrem să mergem pe jos și să cerem fraților de peste Prut să ne accepte Unirea. Domnule președinte Iohannis, primiți-ne acasă!”, a declarat Anatol Ursu, președintele Mișcării Civice Tinerii Moldovei, una din asociațiile organizatoare.

La adunare au participat reprezentanți a 44 de asociații românești și moldovenești din 14 țări.

Adunarea a fost deschisă de mai mulți artiști și grupuri din R. Moldova, printre care Cristi Teodorovici, fiul lui Doina și Aldea Teodorovici, grupul Ștefan Vodă, Corul de la Lozova, care au interpretat „cântece care au însoțit istoria”.

„Credem că vom fi din nou un neam întreg pentru că numai așa putem izbăvi în fața tuturor greutăților”, a declarat Cristi Teodorovici.

„Să nu ne batem pe frunte. Avem de unit țara împreună. Suntem prea risipiți în lume, prea răzlețiți, prea rânzoși și ne mâncăm toți cu pofte, nu se știe care-i mai mare și ne vin străinii să ne facă legi. Mare luptă ne așteaptă!”, a spus Tudor Ungureanu, din grupul Ștefan Vodă.

Demonstrația a fost binecuvântată de un grup de preoți de la Mitropolia Basarabiei, care au precizat, însă, că nu binecuvântează xenofobia, ura față de frații de sânge sau de alt neam și nici anarhia și violența.

„R. Moldova este un stat controlat de hoți, corupți și mincinoși. Credeți că liderii politici ne pot oferi un trai mai bun? Să-l lăsăm pe Vladimir Voronin să ne hotărască destinul iar și iar? Acceptăm ca Igor Dodon să ne spună ce putem face și ce nu putem face în R. Moldova? Ne place să avem politicieni fără coloană vertebrală ca Marian Lupu? (…) Acești politicieni trebuie să înțeleagă că alături de colegii lor din alte partide trebuie să se ferească din fața tăvălugului unionist. Dacă nu se vor da ei la o parte, îi vom da noi la o parte”, a spus Constantin Codreanu, de la Blocul Unității Naționale, de la tribuna Marii Adunări Naționale.

El a mai spus că vrea o justiție „eficientă în R. Moldova care să bage hoții la pușcărie, nu să-i lase să ajungă la primărie”.

Tatiana Ciobanu, coordonator al Asociației Dacia din Roma, le-a spus celor prezenți că i-a transmis președintelui Klaus Iohannis, în timpul vizitei sale recente în Italia, că moldovenii trăiesc cu speranța că „Europa își va recupera paradisul pierdut”, România Mare.

La eveniment a luat cuvântul și Alex Greceniuc, președintele Asociației tinerilor ucraineni din România, care a vorbit în ucraineană.

„Vă vorbesc ca un cetățean al unei țări din UE și ca parte a comunității ucrainene. Ca membru al unei națiuni care acum luptă pentru principiile asumate, vă pot spune că Moldova e într-un moment al alegerii unei direcții. Întrebarea principală e dacă alegem estul sau vestul. Dacă alegem asocierea cu un partener estic care aduce promisiuni deșarte, conflicte armate, jocuri politice murdare, minciună și corupție sau dacă alegem pe cel vestic care vine cu posibilitățile cotidiene, siguranța și pacea”, a afirmat Greceniuc, spunându-le moldovenilor că au în România „un partener de nădejde”.

El le-a dat ca exemplu Ucraina, unde „oamenii și nu administrația și-au ales viitorul”, făcând „o alegere înțeleaptă”, chiar dacă este una costisitoare.

Participanții, de la copii mici la oameni în vârstă, au fluturat steaguri tricolore și bannere pe care scria „Vrem Unirea” și „Unirea face puterea”, și au purtat tricouri pe care scria „Basarabia, pământ românesc” și „Basarabia e România”.

Organizatorii au amplasat un steag tricolor de 300 de metri în fața sediului Guvernului R. Moldova.

„Sărăcie avem, hoți avem, da’ viitor n-avem”, spune un bătrân de 62 de ani, cu copiii „risipiți pentru un trai mai bun în Rusia, România și Italia”.

„Murim, dar nu dăm înapoi”, susține un alt participant în vârstă, exprimându-și speranța că va apuca să vadă unirea.

Înfruntând când ploaia, când soarele puternic, zecile de mii de unioniști au cântat și au scandat în mai multe rânduri „Unirea, Unirea!”.

După încheierea Marii Adunării Naționale, participanții au plecat în marșul spre Ungheni, traversând Chișinăul.

În fața Ambasadei Rusiei, ei s-au oprit timp de câteva minute și au scandat: „Afară armata rusă!”, „Rusia nu uita, Basarabia nu-i a ta!”.

„DNA, treceți Prutul!”, Salvarea e peste Prut și noi mergem după ea!”, România Mare-vechile hotare!”, Trăiască, trăiască, Ardealul, Moldova și Țara Românească!” au fost alte scandări ale participanților la marș, salutați de locuitorii din Chișinău întâlniți pe drum.

Marșul unioniștilor se va derula pe jos în următoarele zile, pe traseul Chișinău-Strășeni-Lozova-Călărași-Cornești-Ungheni. Trecerea Prutului este planificată pentru sâmbătă, 11 iulie, la ora 10:00, într-o refacere la scară mare a podurilor de flori.

Sursa; mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: