Home » Social » "Donez copii. Vreau să fiu liberă" – Femei care fac de rușine noțiunea de "mamă"

"Donez copii. Vreau să fiu liberă" – Femei care fac de rușine noțiunea de "mamă"

de Mihaela NICULESCU

Din cauza bătăilor din sânul căminului conjugal, sau din pură comoditate, tot mai multe mame aleg să-și dea copiii în plasament.

Mihaela, din Bârlad, are 32 de ani și patru copii la care vrea să renunțe. Are un vis, acela de a pleca în străinătate, de a fi liberă, iar copiii o incomodează. Provenită dintr-o familie dezorganizată, era puțin probabil ca ea să fie un model pentru copiii ei concepuți cu mai mulți bărbați. Copiii au abandonat școala, au un limbaj violent și va fi destul de greu să fie educați de către asistenții maternali în grija cărora vor fi dați.
Acest caz este real. Femeia în cauză este una dintre cele care vin în Centrul de urgență pentru victimele violenței în familie Bârlad, pentru a se descotorosi de proprii copii.
„În primele șase luni, vorbim deja de trei mame care doresc să-și dea copiii în plasament familial. Este mult, având în vedere că este vorba de spre 10 copii care vor fi luați din mediul familial”, a declarat Esmeralda Bâgu, șefa Centrului de urgență pentru victimele violenței în familie.
Numai în ultimele două luni, au avut nevoie de sprijinul acestui centru 17 mămici și 35 de copii, victime ale violenței fizice în familie. E drept, după ședințele de consiliere psihologică, cea mai mare parte a acestor femei renunță la gândul de a-și înstrăina copiii, dar sunt cazuri în care femeile nu abdică de la această dorință, cu toată consilierea de specialitate.
„Sunt mame, puține ce-i drept, dar cu mulți copii, care renunță cu detașare la propriii copii. Deși au potențial, ca și calificare sau robustețe fizică, multe mame care apelează la acest serviciu al Centrului invocă lipsa resurselor materiale. În fond, nu doresc să aibă obligații. Sorb liniștite din paharul de cafea, și se gândesc la viața lor tihnită după ce-și vor da copiii altora în grijă.”, a mai spus Esmeralda Bâgu.
Despre metode de contracepție nici nu se poate vorbi. Deși Centrul de urgență pentru victimele violenței în familie are contract cu Asociația „Myosotis”, în domeniul planning-ului familial și al contracepției, mamele nici nu vor să audă. Steriletul, prezervativul și pilulele dăunează grav, în viziunea lor, și de aceea aleg să nască la nesfârșit. Nici mărirea alocației pentru copii nu le mai interesează pe unele, ci doar să-și lase copiii în grija statului.
Atâta vreme cât copilele vor deveni mame, viitorul nu sună bine. Vor fi din ce în ce mai multe astfel de situații, care vor genera probleme mari. Nu toți copiii dați în plasament se vor acomoda în cele două săptămâni pe care le au la dispoziție. Este greu să se acomodeze cu o viață ordonată, plină de rigori, cu viață normală, de vreme ce au trăit ani la rând într-un mediu violent și ignorant. Cu toată bunăvoința asistenților sociali și a asistenților maternali, vor exista și eșecuri.

de Mihaela NICULESCU Din cauza bătăilor din sânul căminului conjugal, sau din pură comoditate, tot mai multe mame aleg să-și dea copiii în plasament. Mihaela, din Bârlad, are 32 de ani și patru copii la care vrea să renunțe. Are un vis, acela de a pleca în străinătate, de a fi liberă, iar copiii o incomodează. Provenită dintr-o familie dezorganizată, era puțin probabil ca ea să fie un model pentru copiii ei concepuți cu mai mulți bărbați. Copiii au abandonat școala, au un limbaj violent și va fi destul de greu să fie educați de către asistenții maternali în grija…

Review Overview

User Rating: 4.7 ( 1 votes)

About Simona Vasile

2 comments

  1. BRAVO COLECTIVULUI DE ACOLO PENTRU CE INCEARCA SA MAI FACA CU ASA ZISE MAME….. SI IN SPECIAL PENTRU D-NA BIGU ESMERALDA O ADEVARATA MAMA PENTRU TOTI COPII DIN CENTRU SI NU NUMAI.

  2. Esmeralda, nu te mai obosi sa-ti ridici singura statuie. Se vede din avion ca tu ai scris comentariul de mai jos. A trebuit sa te inscrii in PSD si sa pupi cateva perechi de talpi de pantofi ca sa ajungi sefa pe acolo. te stie lumea, cu majusculele tale cu tot (vezi ca si pe facebook scrii tot cu majuscule)

%d blogeri au apreciat: