Home » Sanatate » Ne vaccinăm sau nu copiii?

Ne vaccinăm sau nu copiii?

de RĂZVAN CĂLIN

Vaccinarea copiilor a devenit în ultimul timp unul dintre cele mai controversate și discutate subiecte. Această dilemă este rodul unor teorii controversate care au apărut în ultimul timp cu preponderență în spațiul virtual. Au circulat (și încă mai circulă) tot felul de teorii, care mai de care mai alarmiste, potrivit cărora vaccinurile mai degrabă fac rău sănătății copiilor și, în consecință, ar fi mai bine ca toți părinții din România să nu-și mai supună odraslele acestui tratament. Prin urmare, opinia publică a fost divizată, existând tabere pro și contra vaccinării, fiecare cu argumente mai mult sau mai puțin credibile. Totuși, medicii de familie sunt cei care au lansat deja un avertisment cât se poate de clar cu privire la acest subiect: copiii trebuie vaccinați.

Chestionat pe marginea acestui subiect, medicul de familie Fernand Faighel a avut o poziție cât se poate de tranșantă: „Ceea ce circulă mai ales pe Internet în ultima vreme este o tâmpenie! Toate acestea sunt niște teorii exagerate. Riscăm ca peste câțiva ani să ne confruntăm iarăși cu epidemii de boli pe care ne-am chinuit atâta amar de vreme să le eradicăm prin aceste campanii de vaccinare. Toate campaniile de vaccinare care sunt în prevăzute în programele Ministerului Sănătății trebuie făcute. Dar uite că apar tot felul de opinii, mai mult sau mai puțin profesioniste, care instigă la niște lucruri nu tocmai normale. Dacă ne vom lua toți după aceste voci neavizate, riscăm să avem iarăși niște «frumoase» epidemii, cu un număr de decese foarte mare. Nu spune nimeni că nu ar implica niște riscuri vaccinarea, dar acestea se pot afla și preveni din timp”.

Vaccinarea, protecție pe viață împotriva unor boli!

Vaccinurile care se fac la naștere (BCG, anti-virus hepatic) și cele de după, la 2-5 zile, la 2, 4, 6 sau 12 luni (vaccinul împotriva virusului hemophilus influenzae, DTP, VPO) îi pot scuti pe copii de consecințele dureroase ale multor boli, cum ar fi: hepatita, menigita, difterie, rujeola, tetanos. Vaccinurile protejează copilul și de boli mai grave, cum ar fi tuberculoza sau cancerul. Imunizarea prin vaccinuri presupune introducerea în organism de anticorpi care îl vor feri de virusurile respective. De asemenea, această protecție împotriva bolilor este de lungă durată, de la 3 la 20 de ani sau chiar protecție pe viață. Mulțumită programelor moderne de vaccinuri atât la naștere, cât și în timpul primilor ani de viață, copiii au, astăzi, o speranță de viață mult mai mare. Vaccinul este considerat de către mulți medici „un miracol al medicinei moderne”.
Este drept că toate aceste vaccinuri pot avea efecte secundare: umflături și pete roșii în locul vaccinării; durere de cap și mușchi; febră; amețeli; iritații; stare de vomă; dureri abdominale. Însă, susțin medicii specialiști, toate acestea pălesc în comparație cu riscurile nevaccinării. Prin urmare, sfatul medicilor pentru părinți este să-și vaccineze copiii, mai ales cele prevăzute în programele naționale ale Ministerului Sănătății.

de RĂZVAN CĂLIN Vaccinarea copiilor a devenit în ultimul timp unul dintre cele mai controversate și discutate subiecte. Această dilemă este rodul unor teorii controversate care au apărut în ultimul timp cu preponderență în spațiul virtual. Au circulat (și încă mai circulă) tot felul de teorii, care mai de care mai alarmiste, potrivit cărora vaccinurile mai degrabă fac rău sănătății copiilor și, în consecință, ar fi mai bine ca toți părinții din România să nu-și mai supună odraslele acestui tratament. Prin urmare, opinia publică a fost divizată, existând tabere pro și contra vaccinării, fiecare cu argumente mai mult sau mai…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: