Home » Administratie » S-a terminat măsurătoarea județului!

S-a terminat măsurătoarea județului!

de Marian MOCANU

Cu o întârziere de doi ani, primăriile vasluiene au finalizat acțiunea de inventariere a terenurilor, Puiești fiind ultima unitate administrativ teritorială care a predat documentația către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară. O parte dintre primării au și primit de la bugetul de stat banii pentru plata experților topometriști, altele, care au finalizat mai târziu, mai au de așteptat. După finalizarea acțiunii de inventariere a terenurilor, în funcție de suprafețele care vor fi identificate ca fiind libere de sarcini, se va trece la onorarea cererilor rămase pentru despăgubiri în natură.

A trebuit mai bine de doi ani de la apariția Legii 165, privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România pentru ca primăriile să finalizaze, în sfârșit, procesul de inventariere a terenurilor aflate pe raza de administrare.

Ultima primărie care a depus, vineri 2 iulie, la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Vaslui documentația aferentă a fost Puiești, astfel că, la nivelul județului Vaslui se poate declara finalizat acest proces de inventariere.

Urmează ca cei de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară să verifice documentele și, în cazul în care nu va mai fi nevoie de completări, să elibereze procesele verbale în acest sens. Până la acest moment, din totalul de 86 de unități administrativ-teritoriale (UAT) existente la nivelul județului Vaslui, în cazul a 75 UAT s-au finalizat deja verificările, alte 11 fiind în curs de verificare și completare a documentațiilor.

În comunele în care acest proces de inventariere a terenurilor a fost declarat încheiat, comisiile locale de fond funciar și-au reluat activitatea, putând trece din nou la emiterea de titluri de proprietate. Până acum, emiterea de titluri de proprietate a fost blocată, fiind emise astfel de acte doar în cazul în care au fost sentințe judecătorești definitive în acest sens. După finalizarea acțiunii de inventariere a terenurilor, în funcție de suprafețele care vor fi identificate ca fiind libere de sarcini, se va trece la onorarea cererilor rămase pentru despăgubiri în natură pentru diverse suprafețe de teren sau imobile confiscate de comuniști și care, din lipsa suprafețelor de teren necesare, nu au fost retrocedate până acum.

Mircea Gologan

Mircea Gologan

„Pentru o bună parte din primării, pe baza referatelor făcute de către Instituția Prefectului județului Vaslui, au fost făcute și plățile aferente cofinanțării plății experților topometriști, cofinanțare în sumă de 6 lei/ha. Este vorba de un număr de 55 de primării, în cazul a altor 20 primării, deși au finalizat inventarierea, nu au transmis la prefectură toate documentele necesare, este vorba de contracte și ordine de plată către experți. Pe măsură ce vor depune documentațiile necesare, se va face referat pentru plata cofinanțării și în aceste cazuri. În general, este vorbe de sume ce depășesc 100.000 lei de primărie, bani care au fost deja cheltuiți din bugetele locale”, a declarat Mircea Gologan, subprefectul județului.

Teoretic, această acțiune de inventariere ar fi trebuit să fie finalizată în luna septembrie 2013, însă termenul final de implementare a fost prelungit de mai multe ori, la cererea primarilor. Aceștia declarau că nu dispun de sumele necesare plății experților topometriști, în condițiile în care cofinanțarea din partea guvernului în acest sens, de 6 lei/ha, nu acopereau în totalitate costurile și urmau a fi plătite după finalizarea acțiunii.

Practic, în funcție de negocieri, primăriile au plătit experților topometriști între 10 și 20 lei/ha, ceea ce, la suprafețe ale teritoriului comunelor de câteva mii de hectare aceste costuri au însemnat o povară destul de mare pentru bugetele sărace ale primăriilor. Ulterior, unii primari au prins în bugetule locale alocări în acest sens.

Mai mult decât atât, cu această ocazie, unele primării și-au făcut și planurile cadastrale ale comunei. Alți primari s-au rezumat doar la inventarierea terenurilor, în cazul în care vor avea nevoie de astfel de planuri, la reactualizarea planurilor urbanistice geberale, de exemplu, vor trebui să scoată alți bani de la bugetele locale!

Trebuie menționat și faptul că, deși Legea 165/2013 prevedea sancțiuni pecuniare aspre în cazul în care inventarierea nu se făcea în termenul prevăzut prin actul normativ, nici un primar sau membru a comisilor de inventariere din județul Vaslui nu a fost amendat, prefectura Vaslui dând doar câteva avertismente în acest sens primăriilor care au întârziat nepermis de mult cu finalizarea acestui proces.

de Marian MOCANU Cu o întârziere de doi ani, primăriile vasluiene au finalizat acțiunea de inventariere a terenurilor, Puiești fiind ultima unitate administrativ teritorială care a predat documentația către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară. O parte dintre primării au și primit de la bugetul de stat banii pentru plata experților topometriști, altele, care au finalizat mai târziu, mai au de așteptat. După finalizarea acțiunii de inventariere a terenurilor, în funcție de suprafețele care vor fi identificate ca fiind libere de sarcini, se va trece la onorarea cererilor rămase pentru despăgubiri în natură. A trebuit mai bine de doi ani…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

3 comments

  1. REZERVA Primariei comunei DELENI peste 100 de hectare aflata la 10 Km de Vaslui care este situata la sosea, langa calea ferata si pe care acum primaria are cultivata lucerna pentru a-si spori veniturile locale.Anul trecut a fost cultivata cu floarea-soarelui aceasta rezerva de 100 de hectare.
    Cei care mai au teren de luat din alte comune se pot orienta catre aceasta rezerva care este de la revolutie tinuta de primaria comunei Deleni.
    Sa speram ca toti cei care mai au de luat teren din alte comune sa poata primi dupa 25 de ani de asteptare pamantUL la care au dreptul conform actelor.
    PAMANT ESTE IN JUDETUL VASLUI
    mult succes,

  2. Acum la a doua coasa in REZERVA Primariei comunei DELENI, LUCERNA A FOST VANDUTA de autoritatile locale , CU 250 de lei hectarul,pentru a-si spori veniturile locale la primarie.
    Deci pamant este in judetul Vaslui.
    mult succes

  3. la prima coasa a fost 400 de lei hectarul de lucerna cosita,din rezerva comunei Deleni,bani cu care autoritatile locale si-au sporit venitul.
    totusi mai sunt multe persoane care nu au intrat in posesia pamantului nici dupa 25 de ani de la revolutie, si totusi unele primarii au rezerve foarte MARI, in judetul Vaslui

%d blogeri au apreciat: