Home » Invatamant » 259 de profesori intră astăzi în examen

259 de profesori intră astăzi în examen

de Roxana NĂSTASĂ

Zi cu emoții, astăzi, pentru profesorii din județ care s-au înscris la examenul de defintivat. Aceștia vor susține timp de patru ore, începând cu ora 10, la Liceul „Emil Racoviță” din Vaslui, proba scrisă a examenului. În județ, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, sunt 259 de candidați așteptați la examen, mult mai mulți decât anul trecut, când au fost doar 166.

Zi grea astăzi pentru 259 de dascăli vasluieni care vor să obțină gradul de definitivat în învățământ. După ce au fost inspectați la clasă, candidații vor susține azi proba scrisă din cadrul examenului. De la ora 10, timp de patru ore, vor avea de rezolvat subiectele elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare, rezultatele urmând a fi afișate pe 14 iulie. Cei mai mulți vor să obțină definitivatul sunt profesori de educație fizică.
Cadrele didactice care promovează examenul național de definitivare dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar.
Examenul constă în susținerea a cel puțin două inspecții la clasă și susținerea unei probe scrise pe baza subiectelor elaborate de Centru Național de Evaluare și Examinare. Definitivarea în învățământ poate fi obținută la una dintre specialitățile înscrise pe diplomele pe care candidatul le deține sau la una dintre disciplinele pe care cadrul didactic o poate preda conform Centralizatorului privind disciplinele de învățământ, potrivit metodologiei publicate de Ministerul Educației.
Examenul se susține în limba română, dar cadrele didactice care predau la clase cu predare integrală în limbile minorităților naționale pot susține probele examenului în limba de predare a disciplinei.
Nota minimă de promovare a examenului de definitivat este 8. Cei care pică examenul vor putea fi angajați doar pe perioadă determinată, ca profesori debutanți. Profesorii pot susține examenul de definitivat pe post doar în maximum trei sesiuni, desfășurate în cel mult cinci ani. Anul trecut, aproape jumătate din candidați au picat examenul.

de Roxana NĂSTASĂ Zi cu emoții, astăzi, pentru profesorii din județ care s-au înscris la examenul de defintivat. Aceștia vor susține timp de patru ore, începând cu ora 10, la Liceul „Emil Racoviță” din Vaslui, proba scrisă a examenului. În județ, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, sunt 259 de candidați așteptați la examen, mult mai mulți decât anul trecut, când au fost doar 166. Zi grea astăzi pentru 259 de dascăli vasluieni care vor să obțină gradul de definitivat în învățământ. După ce au fost inspectați la clasă, candidații vor susține azi proba scrisă din cadrul examenului. De la…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: