Home » Administratie » CJ Vaslui, un act de mare „curaj”!

CJ Vaslui, un act de mare „curaj”!

de Marian MOCANU

De trei luni, consilierii județeni sunt chemați să participe la ședințe de îndată pentru a vota hotărâri necesare semnării contractului de cofinanțare a proiectului „Reabilitarea sistemului de apă, a sistemului de canalizare și astațiilor de epurare a apelor uzate din municipiile Vaslui, Bârlad, Huși și orașul Negrești”, finanțat prin Pos Mediu, etapa II.

În fapt, acest demers este o încercare disperată a autorităților județene pentru a recupera circa opt milioane lei cheltuiți deja pentru lucrările efectuate în cadrul proiectului. Astfel, până la sfârșitul acestui an trebuie să fie finalizate lucrările de reabilitare a rețelei de apă și canalizare pe două străzi din municipiul Bârlad, în caz contrar, pierderile financiare ale Consiliului Județean Vaslui se vor ridica la aproape 20 milioane lei! Este vorba de niște lucrări cuprinse într-un contract semnat încă din anul 2010, înainte ca acest proiect major, propus de CJ Vaslui încă de acum opt ani, să primească în ultima clipă finanțare nerambursabilă europeană.

Firma cu care se semnase inițial contractul de execuție, SC Super A Plus K SRL, a intrat între timp în insolvență, motiv pentru care aceste lucrări au fost incluse în aplicația de finanțare care a fost acceptată de Direcția de evaluare din cadrul agenției Naționale a Mediului pe programul POS Mediu.

Riscul de nefinalizare a acestor lucrări în perioada de eligibilitate, respectiv până la sfârșitul acestui an, a fost semnalat de către AM POS Mediu, care ulterior a solicitat Consiliului Județean (CJ) Vaslui emiterea unei Hotărâri privind asumarea finalizării lucrărilor până la data de 21.12.2015. Având în vedere timpul limitat pe care beneficiarul, CJ Vaslui, îl are la dispoziție până la finalizarea acestui contract de lucrări, incluisv pentru întocmirea și transmiterea cererilor de rambursare pentru lucrările prevăzute în cererea de finanțare în valoare de 20 milioane euro, s-a trecut la convocarea unei ședințe de îndată pentru emiterea acestei hotărâri.

A fost un act „de mare curaj” asumarea, de către consilierii județeni a obligației de finalizare în termen a reabilitării rețelei de alimentare cu apă și a sistemului de canalizare pentru cele două străzi din municipiul Bârlad. Asta cu atât mai mult cu cât deja licitațiile pentru desemnarea executantului au fost deja făcute, în acest moment fiind în faza de evaluare a ofertanților, iar practic lucrările, în cazul în care nu vor apare alte impedimente de ordin juridic, ar putea fi executate în maxim o lună.

Chiar dacă unii consilieri PNL au cerut asigurări că lucrările vor fi executate în timp util, asumarea răspunderii CJ în legătură cu încheierea lucrărilor până la data de 31 decembrie 2015 a fost aprobată în unanimitate. Conducerea instituției și-a lăsat totuși o portiță de siguranță, stipulându-se în Hotârărea de Consiliu Județean că, în cazul in care acest lucru nu se realizeazã, cheltuielile necesare finalizãrii proiectului vor fi suportate din bugetul beneficiarului pană la data de 30 iunie 2016. Astfel, se trage speranță că totuși AM POS Mediu va deconta contravaloarea lucrărilor executate,bani care, împreună cu cota de TVA care va fi rambursată, ar putea acoperi în mare parte cota de cofinanțare care revine administrației județene, beneficiara proiectului.

de Marian MOCANU De trei luni, consilierii județeni sunt chemați să participe la ședințe de îndată pentru a vota hotărâri necesare semnării contractului de cofinanțare a proiectului „Reabilitarea sistemului de apă, a sistemului de canalizare și astațiilor de epurare a apelor uzate din municipiile Vaslui, Bârlad, Huși și orașul Negrești”, finanțat prin Pos Mediu, etapa II. În fapt, acest demers este o încercare disperată a autorităților județene pentru a recupera circa opt milioane lei cheltuiți deja pentru lucrările efectuate în cadrul proiectului. Astfel, până la sfârșitul acestui an trebuie să fie finalizate lucrările de reabilitare a rețelei de apă și…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: