Home » Administratie » Autoritățile locale parca-ar vrea să coboare milităria din pod

Autoritățile locale parca-ar vrea să coboare milităria din pod

de Simona MIHĂILĂ

Consilierii bârlădeni stabilesc, mâine, nivelul amenzilor ce vor fi administrate cetățenilor certați cu bunul-simț. Asta, pentru cine are timp să creadă că autoritățile vor și pune în practică setul de măsuri.

Hârtia la hârtie, plasticul la plastic; pungile de gunoi bine legate pentru a ține înăuntru rezidurile și mirosul; aruncarea gunoiului la pubelă și nu aiurea – iată doar câteva dintre regulile pe care bârlădenii vor trebui să le respecte cu sfințenie dacă nu vor să fie amendați.
Sună prea frumos ca să fie și adevărat că oamenii de bine vor putea vreodată să spere că urbea lor va deveni aidoma orașelor din țările civilizate, de acolo de unde cei care le-au vizitat se întorc plini de admirație. „Acolo nimeni nu îndrăznește să arunce hârtia pe jos!”; „Când am scăpat punga din mână, gardianul m-a tras rapid de mânecă înapoi”; „Dacă cineva aruncă pe jos cojile de semințe este amendat pe loc”. Sunt câteva din aspectele despre care românii au numai cuvinte de laudă, dar Doamne-ferește să le aplice și în propriul lor oraș.
Consilierii bârlădeni vor stabili, în ședința de mâine, noi amenzi pentru cetățenii certați cu bunul-simț. Dacă și acestea vor rămâne pe hârtie, precum cele vechi, vom vedea.
La propunerea Companiei de Utilități Publice Bârlad (CUP), cele mai mari amenzi – între 500 și 1.000 de lei pentru persoanele fizice și între 1.000 și 1,500 de lei, pentru persoanele juridice – vor fi aplicate în cazul următoarelor abateri: neîncheierea de contract de prestări-servicii cu operatorul agreat de administrația publică, în speță CUP Bârlad; neasigurarea curățeniei incintelor proprii și a zonelor cuprinse între imobil și domeniul public (până la limita de proprietate; atunci când nu asigură curățenia locurilor de parcare și când efectuează reparații ce produc scurgerea uleiurilor, carburanților, lubrefianților; atunci când aruncă deșeuri și obiecte de uz casnic pe străzi, în parcuri, în locuri publice.
De asemenea, riscă amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei – persoanele fizice, respectiv între 500 și 1.000 de lei – persoanele juridice care, printre altele, săvârșesc următoarele abateri: nu aruncă gunoiul în recipientele special amplasate; nu colectează separat, pe tipuri de materiale, deșeurile reciclabile, în recipiente diferite și inscripționate corespunzător de către CUP Bârlad (fiecare pubelă în care aruncăm gunoiul are lipită indicația cu tipul de gunoi pentru care a fost amplasat.
Mai pot primi amendă și bârlădenii care aruncă la întâmplare deșeuri din categoria celor cu regim special (periculoase, toxice, explozive, animaliere, provenite din construcții, din toaletarea pomilor sau a spațiilor verzi etc.).

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: