Home » Sanatate » Copil născut mort în Spitalul Bârlad!

Copil născut mort în Spitalul Bârlad!

de Răzvan CĂLIN

Un nou scandal zguduie spitalul bârlădean: o tânără în vârstă de 26 de ani este în pragul disperării după ce ieri dimineață a adus pe lume un băiețel mort. Familia acuză că nimeni nu le-a spus că fătul ar avea probleme, deși mama a venit periodic la control pe perioada sarcinii. Medicii bârlădeni nu le-au putut oferi nici o explicație, recunoscând că nu au habar ce anume a provocat această tragedie.

Spitalul municipal de urgență „Elena Beldiman” din Bârlad este iarăși în centrulunui scandal care pune din nou la îndoială calitatea actului medical săvârșit în această unitate. De această dată este vorba despre o tânără din satul Siliștea, comuna Iana – Florentina Sava, în vârstă de 26 ani – care de ieri dimineață trăiește un calvar de neînchipuit: la doar câteva clipe după ce a adus pe lume un băiețel, medicii au anunțat-o că acesta a decedat. Mai mult, nimeni din personalul medical nu i-a oferit o explicație pentru acestt deces suspect, medicii ridicând pur și simplu din umeri.

Tragedia s-a petrecut în jurul orei 3.30, când Florentina Sava, internată în Secția de obstetric-ginecologie de circa o săptămână, a intrat în travaliu. Tânăra a fost dusă în sala de nașteri și în scurt timp a adus pe lume un băiețel. Numai că, în câteva clipe, totul avea să se trasforme într-un coșmar, căci medicii au anunțat-o că micuțul a decedat.

copil-mort-silistea1

Gabriel Sava

„Pe la ora 4 m-a sunat plângând soția și mi-a spus că a născut, dar băiatul a murit. Nu mi-a venit să cred. Dar, ăsta e adevărul din păcate. Nu știm ce s-a întâmplat, din ce cauză, cum a fost posibil așa ceva pentru că nimeni nu ne spune nimic!”, a reușit să ne povestească, vizibil marcat, soțul tinerei, Gabriel Sava, de 30 de ani.

Pe moment, atât lui, cât și celorlalți membri ai familiei nu le-a venit a crede cele întâmplate. Mai ales că nu au existat nici un fel de semne care să lase de înțeles că s-ar putea produce o asemenea nenorocire. Familia tinerei susține că pe toată perioada sarcinii Gabriela Sava a mers periodic la medic pentru a efectua controalele și analizele de rigoare. Și de fiecare dată i s-a spus că totul este OK, că sarcina decurge normal, iar fătul, în consecință, se dezvoltă așa cum trebuie, fără nici un fel de probleme.

Paula Cristina Romaneț

Paula Cristina Romaneț

„În urmă cu o săptămână, fiica mea s-a internat pentru că nu se simțea bine. Am zis că îi venise sorocul. Problema este că toată săptămâna asta cât a stat în spital, fata nu s-a si,țit bine deloc și nimeni nu a băgat-o în seamă. I-au făcut de vreo două ori câte o injecție. Când o apucau durerile mai tare, o duceau la sal de naștere și după aia o trimiteau înapoi la salon, spunându-i: „Încă nu naști că nu ai dilatație. Trebuie să-ți faci durerile mai întâi!”. I-au tot spus așa până astăzi dimineață (noaptea de luni/marți, în jurul orei 3.30, n.r.), când i-a fost rău tare. Chiar domnul doctor Andronachi (Mihail Andronachi, n.r.) ne-a povestit că totul era în regulă, că făcuse ecografie înainte și totul era bine. Dar când a născut, i-au spus fetei mele că a murit. Fata mi-a povestit că imedat după ce l-a adus pe lume, l-a văzut pe băiat că era viu, căci mișca. Dar, imediat, la scurt timp, au anunțat-o că a murit pruncul”, ne-a declarat Paula Cristina Romaneț, mama Gabrielei Sava.

Familia vrea dreptate, iar vinovații să fie trași la răspundere!

Nimeni nu a putut să le spună ce anume s-a întâmplat cu nou-născutul sau ce i-a provocat decesul. Oamenii ne-au mai povestit că nici dr. Andronachi nu le-a putut oferi vreo explicație pentru această tragedie pentru că, pur și simplu, nu știe ce s-a întâmplat. În consecință, familia tinerei este hotărâtă să facă tot posibilul pentru a afla adevărul și pentru a-i trage la răspundere pe eventualii vinovați.

copil-mort-silistea10„Suntem hotărâți să mergem până în pânzele albe ca să aflăm adevărul. Vrem să ni se spună și nouă ce anume s-a întâmplat. N-am mai văzut așa ceva. Numai la spitalul din Bârlad se poate întâmpla una ca asta! Ca în România nu este nicăieri! Nimeni nu ne dădea o explicație, dar ne tot împingeau să semnăm nu știu ce hârtii. Am refuzat să semnăm pentru că noi vrem întâi să știm de ce a murit copilul. Toți vor bani, bani și iarăși bani. Dar de unde atâția bani? Noi suntem oameni săraci, oameni simpli de la țară. Dar dacă suntem săraci și nu avem bani, atunci ne lasă să murim cu zile? Pentru ce plătim asigurări sociale, pentru ce mai avem carduri de sănătate?”, ne-a mai spus Cristina Romaneț.

Și mai trist este că micuțul care a decedat atât de prematur era singurul băiat al soților Sava. Ei mai au încă două fete, una în vârstă de 9 ani și cealaltă de 7 ani și jumătate. La rândul ei, mama copiilor nu se simțea bine ieri, medicii interzicând familiei să o vadă. Au reușit să vorbească cu ea pe telefon și a apucat doar să le spună că îi este rău. De altfel, în cursul zilei de ieri, tânăra a fost supusă unei noi intervenții chirurgicale  din cauza unei sângerări abundente.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=DUEkcVWmZEU&w=420&h=315]

Nimeni nu știe nimic!

De cealaltă parte, medicul Gabriela Daniș, directorul medical al spitalului bârlădean, ne-a declarat că a fost declanșată o anchetă internă. Interesant este că medicii spun că micuțul a fost adus pe lume mort, deși mama copilului susține că imediat după naștere l-a văzut preț de câteva clipe și era cât se poate de viu.

„Pacienta a fost internată pe 6 iulie pentru un fals travaliu, pentru că avea simptome premergătoare nașterii. A fost reținută și supravegheată până la declanșarea efectivă a nașterii. Însă, din păcate a născut un făt mort, în greutate de circa 3,4 kilograme. Deocamdată, nu se știe ce anume s-a întâmplat, dacă a fost vorba despre ceva congenital, malformații sau cine știe ce altceva. Oricum, se vor afla mai multe după efectuarea necropsiei. Din ceea ce am aflat până acum, nu au existat semne care să arate că sarcina ar fi fost cu probleme. Dar, repet, necropsia va elucida multe din aspectele importante”, ne-a declarat dr. Daniș.

Spitalul Bârlad, locul unde ai mari șanse să dai colțu’!

Nu este pentru prima dată când spitalul bârlădean este zguduit de astfel de scandaluri. În ultimul timp au fost înregistrate tot mai multe cazuri de pacienți decedați în condiții suspecte, medicii fiind acuzați de malpraxis. În martie, un bătrân de 84 de ani a căzut în drum și a murit imediat după ce fusese lăsat să plece acasă, deși în prealabil fusese diagnosticat cu pneumonie. Inițial, omul a ajuns la UPU, fiind consultat și diagnosticat cu pneumonie. Pentru confirmarea diagnosticului, bătrânul a fost văzut și d eun medic specialist, care ulterior l-a retrimis la urgențe, nu înainte de a-i prescrie o rețetă. Cum bătrânului îi scăzuse tensiunea, a fost investigat din nou, iar după câteva ore iau dat drumul acasă, mai ales că el solicitase asta. Totuși, medicii ar fi trebuit să realizeze că omul, aflat la o vârstă înaintată și slăbit de boală, nu mai poate să judece și să decidă ce este mia bine pentru el. La jumătate de oră după externare, bătrânul a căzut din picioare pe o stradă din Bârlad și sub privirile trecătorilor a decedat.

La mijlocul lunii mai, un tânăr de 27 de ani, originar tot din comuna Iana (satul Recea) – Vasile Moldoveanu – a murit în condiții suspecte în urma unei înțepături la picior cu o sârmă pe câmp, după ce a fost tratat la Spitalul Bârlad. Părinții victimei i-au acuzat pe medici că au intervenit cu întârziere. Oamenii au susținut că  tânărului nu i-a fost administrat nici măcar vaccinul antitetanos, o măsură care se aplică obligatoriu în astfel de situații. Rudele tânărului ne-au povestit scene desprinse parcă din filmele de groază, cu băiatul agonizând în chinuri groaznice, în timp ce medicii bârlădeni tratau totul cu nepăsare. Principalii vinovați, în opinia familiei Moldoveanu, sunt medicii Octavian Marcu și Georgel Oanea.

La sfârșitul lunii mai, un alt caz controversat s-a petrecut în spitalul bârlădean. O tânără de 20 de ani, fără probleme medicale, a murit, în condiții suspecte, pe masa de nașteri a Spitalului de Urgență Bârlad, la scurt timp după ce a adus pe lume un copil sănătos. Fără a fi cunoscută cu probleme medicale și aflată la a doua sarcină, tânăra a născut natural un copil sănătos, de 2,3 kilograme și cu scorul Abgar 9. La scurt timp însă, femeia a intrat în stop cardio-respirator și, în pofida efectuării manevrelor de resuscitare, nu a mai putut fi salvată.

de Răzvan CĂLIN Un nou scandal zguduie spitalul bârlădean: o tânără în vârstă de 26 de ani este în pragul disperării după ce ieri dimineață a adus pe lume un băiețel mort. Familia acuză că nimeni nu le-a spus că fătul ar avea probleme, deși mama a venit periodic la control pe perioada sarcinii. Medicii bârlădeni nu le-au putut oferi nici o explicație, recunoscând că nu au habar ce anume a provocat această tragedie. Spitalul municipal de urgență „Elena Beldiman” din Bârlad este iarăși în centrulunui scandal care pune din nou la îndoială calitatea actului medical săvârșit în această unitate.…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: