Home » Monden » Locul în care drogurile primesc «buletinul de identitate»

Locul în care drogurile primesc «buletinul de identitate»

Orice gram de stupefiant capturat în România de ofițerii antidrog ajunge sub microscoapele chimiștilor Poliției Române și este supus, cu ajutorul aparaturii ultramoderne, unor expertize minuțioase. Laboratorul de Analiză și Profil al Drogurilor din IGPR este locul în care o echipă de experți dă verdicte științifice legate de puritatea substanțelor interzise și eliberează, chiar și în regim de urgență, “buletine de identitate” pentru orice tip de substanță. Traficanții pot fi astfel prinși și după “amprenta” pe care o lasă asupra purității drogurilor pe care le vând.

În spatele unor uși de care se trece numai cu ajutorul unui cod de acces, o echipă de experți chimiști a Poliției Române “disecă”, în mare secret, fiecare gram de stupefiant care este adus din stradă, în urma capturilor făcute de ofițerii antidrog. Zeci, poate sute de vase mai mici sau mai mari, din sticlă sau din plastic și cântare de mare precizie se odihnesc printre aparate moderne de depistare a identității drogurilor. Fie că este vorba de capturi de stupefiante clasice (heroină, cocaină, hașiș sau canabis), fie că vorbim despre substanțe psihoactive (așa-numitele etnobotanice, care, în ultimii ani, au invadat piața românească), fie de ecstasy, toate urmează un traseu bine stabilit până când sunt identificate. Cântărite la miligram, mostrele de drog sunt apoi pregătite (pisate, uscate, udate sau supuse unor șocuri cu ultrasunete) pentru extracția substanței active care le va devoala identitatea.

O analiză urgentă, 120 de minute

“În final, se obține o soluție din care aparatul își extrage cu o seringă atât cât îi trebuie pentru analiză. Din cel mult doi mililitri de substanță, calculatorul își ia o cantitate infimă, de ordinul microlitrilor, dar suficientă pentru a afla despre ce drog e vorba. Prin cromatografie sau spectrometrie molecula de drog este spartă și poate fi comparată cu mostra pentru a identifica tipul de stupefiant”, ne-au dezvăluit experți din cadrul Laboratorului de Analiză și Profil al Drogurilor. În situația în care ofițerii antidrog trebuie să probeze și științific vinovăția unui traficant sau implicarea în afacere a unui consumator – pentru stabilirea încadrării juridice -, o asemenea analiză poate fi gata, în regim de urgență, în cel mult 120 de minute. Se lucrează, cum se spune, cu poliția la ușă. Însă dacă este vorba de un drog nou apărut pe piața românească – cum a fost kat-ul african -, expertiza se poate întinde pe durata mai multor ore, iar chimiștii nu se feresc să ceară sprijin chiar și de la colegii lor din țări europene unde se știe că drogul respectiv a fost deja evaluat științific. “Laboratorul nu se închide niciodată. Lucrăm zi și noapte fie la urgență, pentru cazuri de flagrant delict unde trebuie probată infracțiunea foarte repede, fie în regim normal, în baza unor programări, în funcție de acțiunile ofițerilor antidrog. Există situații în care polițistul ne aduce drogul pe care l-a obținut prin cumpărare, dintr-o anumită zonă infracțională, și el trebuie să se întoarcă, tot sub acoperire, cu niște răspunsuri care să-i permită continuarea anchetei”, ne explică unul dintre specialiștii chimiști.

Cantitățile mari, expertizate în locuri secrete, bine păzite

În cazul în care este vorba de o captură foarte mare de stupefiante, de sute de kilograme sau chiar de tone, în laborator ajunge o mostră pentru analiză, dar echipa de experți chimiști se deplasează în teren pentru a preleva mai multe probe din toată cantitatea, pentru a fi siguri că “pachetul” conține același tip marfă. “Drogul capturat este mutat într-un loc sigur, securizat, iar echipa de experți își face treaba acolo cu ajutorul laboratorului mobil. Toată acțiunea este filmată”. Drogurile expertizate în laboratoarele poliției sunt păstrate, indiferent de cantitate, până când instanța dă un verdict în cazul respectiv. Ele sunt probe solide în dosar, sunt dovezi științifice și, drept urmare, sunt depuse în Camera Corpurilor Delicte în baza unor documente. l

Sute de kilograme de stupefiante, capturate în cinci luni

În primele cinci luni ale acestui an, polițiștii antidrog au capturat 320 de kilograme de droguri, 7.500 de comprimate, dar și 500 kg de preprecursori (substanțe folosite de traficanți la mascarea substanțelor care stau la baza preparării stupefiantelor). Capturile au fost realizate în 258 de acțiuni în urma cărora au fost demascate 26 de grupări. Dintre cei cercetați pentru trafic și consum de stupefiante, 1.462 de persoane au fost trimise în judecată.

Sursa: libertatea.ro

Orice gram de stupefiant capturat în România de ofițerii antidrog ajunge sub microscoapele chimiștilor Poliției Române și este supus, cu ajutorul aparaturii ultramoderne, unor expertize minuțioase. Laboratorul de Analiză și Profil al Drogurilor din IGPR este locul în care o echipă de experți dă verdicte științifice legate de puritatea substanțelor interzise și eliberează, chiar și în regim de urgență, “buletine de identitate” pentru orice tip de substanță. Traficanții pot fi astfel prinși și după “amprenta” pe care o lasă asupra purității drogurilor pe care le vând. În spatele unor uși de care se trece numai cu ajutorul unui cod de…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: