Home » Politic » Ce părere au politicienii despre… Cade sau nu guvernul?

Ce părere au politicienii despre… Cade sau nu guvernul?

de Alex SAVA

După întoarcerea din Turcia, primul ministru Victor Ponta a anunțat că demisionează din fruntea PSD pentru a-și rezolva problemele cu justiția. Acest lucru a creat o ușoară instabilitate nu numai în sânul partidului (fapt negat de exponenții PSD, firește, dar evident) ci și în actuala coaliție de guvernare. În aceste condiții, opoziția joacă acum una dintre cele mai mari cărți, încercând să negocieze o altă majoritate parlamentară. Pentru acest episod din rubrica noastră politicienii vasluieni răspund la întrebarea: Cade sau nu guvernul?

Dumitru Buzatu

Dumitru Buzatu

 Președintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, e de părere că actuala majoritate parlamentară trebuie să-și continue mandatul, argumentând aceeastă idee cu principiu că ceva ce merge bine nu trebuie schimbat.

„Sunt foarte multe păreri în țara noastră, ideea este că nu toate sunt bune. Și am putea accepta și aceste idei dacă ni s-ar spue la ce servesc. De ce ar trebui să cadă un guvern în funcțiune și bun și cu ce trebuie să îl înlocuim? Noi suntem oarecum recunoscuți că atunci când ne merge cel mai bine, facem ceva să ne margă cel ma rău. Și poate de data asta vom face ceva că să evităm această situație”, a spus Dumitru Buzatu.

Pe de altă parte, unul din liderii opoziției județene, senatorul PNL Dan Marian, este convins că actualul guvern are zilele numărate și că în toamnă vom avea un alt guvern, cu alt premier.

dan_marian_noi 1„E simplu: actual guvern cade dintr-o zi în alta. Ponta probabil așteaptă ce a spus cu gurița lui: expertiza financiară care va calcul dacă a fost sau nu prejudiciu. El a spus treaba asta. Deci probabil mai trage de timp o lună de zile, dar el e gata. Guvernul Ponta putem să-l trecel la istorie. Important pentru noi e că PNL are un program de guvernare care a fost dezbătut cu toate entitățile sociale. Suntem pregătiți să reluăm guvernarea țării. Probabil că în septembrie vom avea un nou guvern, condus de domnul Cătălin Predoiu. După căderea Guvernului Ponta vor exista discuții, negocieri poilitice”, a spus Dan Marian.

 Nu e nicio problemă!

 Aceasta este opinia senatoarei PSD Doina Silistru față de situația actuală din PSD. Ea spune că nu există disensiuni între membrii partidului ci doar opinii diferite. Cât despre căderea guvernului, ea e convinsă că e un scenariu imposibil.

Doina Silistru

Doina Silistru

„Coaliția de guvernare este stabilă, puternică, iar astăzi, după cum am văzut, a primit o lovitură (Curtea Constituțională a respins sesizarea PNL cu privire la votul pentru avizul de urmărire penală a lui Victor Ponta – n.r.). E a doua sau a treia lovitură de acest gen pe care o primesc cei de la PNL. Sunt convinsă că guvernarea va merge până în 2016. Eu sper că la sfârșitul anului 2016 și populația să simtă că a fost o guvernare bună. Nu putem spune că este perfectă, dar a fost și estre bună. Dacă se va ajunge la un alt guvern sau dacă nu, rămâne de văzut. (…) Este stabilitate și în partid. Într-un partid atât de mare, pot exista opinii diferite. Și despre cine conduce partidul, și despre alegeri anticipate”, a spus Doina Silistru.

Florin Ciurariu

Florin Ciurariu

Un alt lider liberal – deputatul Florin Ciurariu, are o opinie contrară și spune, ca și Dan Marian, că destrămarea majorității parlamentare actuale este doar o chestiune de timp. De asemenea, el este convins că, indiferent de schimbarea guvernului sau nu, Victor Ponta este terminat din punct de vedere politic.

„E o chestiune de timp. Nu poate face nimeni o analiză. Victor Ponta este în cădere liberă și se tot agață de una, de alta, făcând daune colaterale. Problema este că face daune României”, a spus Ciurariu.

 Va cădea direct în cap!

bichinet1

Corneliu Bichineț

 Aceasta este opinia liberalului Corneliu Bichineț despre căderea guvernului: „Cum n-a vrut să cadă mai ușor, pe-o parte sau pe alta, va cădea de sus și direct în cap, rămânând jos o foarte bună bucată de timp pentru refacerea organică și psihică. Anticipând lucrul acesta, în cădere Ponta și-a rupt deja piciorul… PNL va prelua guvernarea și va avea ca aliați pe cei care pun înaintea intereselor de partid interesul național”.

Deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru nu se lansează în „pronosticuri”, alegând să se situeze undeva la mijloc în această discuție.

„Eu nu fac pronosticuri de acest gen și nu am făcut niciodată. Am învățat că în politică până și pătratul se învârte. Sunt lucruri bune făcute și de această guvernare, mi-aș fi dorit să fie mai multe. Din punctul meu de vedere, eu nu cred în oameni providențiali, ci în lucruri care trebuie să se facă atunci când trebuie”, a spus Ciuhodaru.

 „Nimeni nu mai știe cine cu cine e”

Emil Dorin

Emil Dorin

 Dacă politicienii vasluieni cu acces la informația de la centru au opinii cât de cât clare, nu același lucru se poate spune despre cei cu mai puțin informații. Emil Dorin, liderul PC Vaslui, spre exemplu, nu știe ce să creadă despre starea politică actuală. Mai mult, el este convins că dosarul care i-a atras lui Ponta demisia din fruntea partidului este unul fabricat.

„Sunt atât de încurcate căile Domnului, încât nu-mi dau sema ce se va întâmpla. Am ajuns de nimeni nu mai știe cine cu cine e. Oare o să găsim pe unul care să nu fie cercetat penal? E o cloacă acolo, la București… Toate lumea e cu toată lumea și nimeni nu-i cu nimeni. Cred că trebuie desființată clasa politică. După 25 de ani, ajungem ca premierii, președinții, să fie cercetați penal. Totul este posibil. Dacă mă întrebați acum opt luni, un an, vă spuneam că e bine să își ducă guvernarea la bun sfârșit. De acum o să avem premieri de care ne convine. Dacă nu ne convine, îi facem un dosar penal. Și nu mai la premier, ci pentru orice funcție. Probabil că e o limită de timp acolo și când s-a împlinit, gata! Următorul!”, e de părere Emil Dorin.

Că orice guvern are un „termen de valabilitate este convins și Andrei Huiban, consilier municipal PSD Bârlad. Numai că el este convins că Guvernul Ponta încă nu a expirat.

Andrei Huiban

Andrei Huiban

„Orice guvern are un termen de valabilitate, care se poate termina la termen, sau ceva mai devreme. Asta o confirmă Guvernul Ponta, care s-a instalat înainte de alegerile parlamentare, printr-o moțiune de cenzură”, a spus el.

De asemenea, Huiban susține că în PSD acum nu este instabilitate, ci doar… dezbatere, totul fiind aplificat artificial de PNL: „Eu cred că la momentul acesta există o dezbatere, nu o instabilitate. Eu aș spune că partidul acestea este suficient de puternic. Este firesc să existe opinii diferite, dar cred că din moment ce se va ajunge la o concluzie, se va vorbi pe o voce unică. Opoziția este neputiincioasă, nu reușește să impună o moțiune de cenzură, să formeze o majoritate parlamentară. Și atunci se încearcă alte metode pentru a aduce la putere această opoziție neputincioasă. Eu cred că mai mari tensiuni există în PNL, pentru că ei trebuie să coabiteze. Eu cred că în PSD e doar o dezbatere și am totală încredere că și primul ministru și domnul Dragnea, și doamna Plumb și reprezentanții noștri vor participa la luarea unei decizii comune”.

Ceva mai pragmatic este consilierul bârlădean Daniel Buzamăt. El e convins că nu va pica înainte de termen Guvernul Ponta deoarece PNL nu are forța de a se impune.

Daniel Buzamăt

Daniel Buzamăt

„Nu cade. Ar trebui să fie mai activ domnul Iohannis și PNL, dar nu îi văd potenți. Chiar dacă domnul Ponta își dă demisia, nu îi văd potenți pe cei de la PNL. Trebuie majoritate parlamentară, voință din partea președintelui, lucruri care nu există. Poate se schimbă cel mult primul ministru, dar nu și majoritatea. În concluzie, nu e voință și nici putință. Păcat, că era un moment propice. Probabil că noi suntem mai mici în teritoriu și interesele la nivel central sunt altele”, a spus Buzamăt.

About Mihai Vasile