Home » Justitie » Cristian David, trimis în judecată pentru luare de mită

Cristian David, trimis în judecată pentru luare de mită

de Alex SAVA

Fostul ministru de interne Cristian David a fost trimis în judecată pentru luare de mită, alături de alți trei inculpați. El este acuzat că a solicitat și primit, ulterior, 500.000 de euro pentru a interveni în favoarea unei persoane care solicitase punerea în posesie asupra a 15 hectare de teren în intravilanul municipiului Buzău.

Botezul la o biserică penticostală nu l-a curățat pe fostul ministru de interne Cristian David să scape și de faptele penale. Procurorii au finalizat rechizitoriul în care acesta este cercetat pentru luare de mită, iar dosarul a fost înaintat judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Alături de David au mai fost trimiși în judecată șeful său de cabinet, Valeriu Roger Nițescu, fostul prefect al județului Buzău, Marian Cristinel Bîgiu și omul de afaceri Gheorghe Doloiu.

Conform procurorilor, în cursul anului 2007, Cristian David a cerut, prin intermediul lui, șeful său de cabinet de la acea vreme, suma de 500.000 de euro de la un beneficiar al unor drepturi litigioase. Pentru acești bani, David urma să intervină pe lângă, prefectul județului Buzău de la acea vreme, astfel încât acesta să asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău de către Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate.

Urmare a acestor „intervenții”, în perioada 2007 – 2008, cu ocazia discuțiilor purtate de către beneficiarul drepturilor litigioase cu Marian Cristinel Bîgiu, acesta din urmă i l-a prezentat pe inculpatul Gheorghe Doloiu ca fiind persoana de contact pentru rezolvarea tuturor aspectelor referitoare la terenurile de pe raza municipiului Buzău.

„Aflând poziția terenului respectiv, inculpatul Bîgiu Cristinel i-a subliniat denunțătorului faptul că nu poate fi restituită suprafața respectivă pe vechiul amplasament, întrucât este vorba de «un teren foarte mare și foarte valoros». Ulterior, s-au reconstituit drepturile litigioase, după cum urmează: 59.518 m.p. în centrul municipiului Buzău, chiar la drumul național; 14.085 m.p. în centrul municipiului Buzău, aproximativ în spatele terenului sus-menționat; 6.397 m.p. tot în centrul municipiului Buzău, între cele două terenuri sus-menționate; 70.000 m.p. la intrarea în municipiul Buzău dinspre București, tot cu ieșire la drumul național”, se arată în rechizitoriu.

Pentru intervenția sa, prefectul de Buzău a pretins suma de 1.000.000 euro, primind într-un final 700.000 euro, solicitare motivată de „locația terenurilor și existența mai multor persoane decidente”, dispunând totodată ca transferul sumelor de bani, ce urmau a fi remise, să se realizeze prin intermediul conturilor persoanele ale lui Gheorghe Doloiu. Acest lucru s-a și întâmplat ulterior, după ce Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate a emis titlul de proprietate asupra terenurilor în suprafață de 15 ha.

„Totodată, pentru a masca originea sumelor primite cu titlu de mită și pentru a evita tragerea la răspundere penală, au fost încheiate mai multe contracte de vânzare – cumpărare, având ca obiect tranzacții imobiliare fictive între persoanele implicate în săvârșirea infracțiunilor de corupție”, se mai arată în comunicat.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea inculpaților.

de Alex SAVA Fostul ministru de interne Cristian David a fost trimis în judecată pentru luare de mită, alături de alți trei inculpați. El este acuzat că a solicitat și primit, ulterior, 500.000 de euro pentru a interveni în favoarea unei persoane care solicitase punerea în posesie asupra a 15 hectare de teren în intravilanul municipiului Buzău. Botezul la o biserică penticostală nu l-a curățat pe fostul ministru de interne Cristian David să scape și de faptele penale. Procurorii au finalizat rechizitoriul în care acesta este cercetat pentru luare de mită, iar dosarul a fost înaintat judecătorilor de la Înalta…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: