Home » World » Bancile elene se redeschid luni, cu unele restrictii insa. Cati bani a pierdut economia Greciei ca urmare a controlului asupra miscarilor de capital

Bancile elene se redeschid luni, cu unele restrictii insa. Cati bani a pierdut economia Greciei ca urmare a controlului asupra miscarilor de capital

Bancile grecesti se redeschid luni, iar restrictiile privind retragerile de numerar si folosirea cardurilor vor fi usor relaxate, anunta guvernul de la Atena.

Limita maxima a retragerilor de numerar, stabilita la 60 de euro pe zi, ramane insa vigoare pentru a se evita retragerile masive ce ar putea aduce bancile in incapacitate de plata. Grecii vor avea posibilitatea sa retraga o singura data suma saptamanala permisa, de 420 de euro. Va fi posibila de asemenea folosirea cardurilor pentru efectuarea de plati in afara Greciei si vor fi permise viramente de cel mult 5.000 de euro pe trimestru pentru tinerii greci plecati la studii in strainatate. De asemenea, grecii care pleaca in afara tarii pentru ingrijiri medicale vor avea dreptul sa scoata din tara 2.000 de euro.  Celelalte restrictii privind miscarile de capital raman in vigoare, astfel ca nu se vor putea transfera bani in conturi din afara Greciei si nici scoate sume importante din tara. Desi aceste restrictii previn o prabusire a sistemului bancar, ele sufoca economia Greciei, care, conform publicatiei Kathimerini, ar fi pierdut deja circa 3 miliarde de euro ca urmare a controlului asupra miscarilor de capital, transmiteAgerpres. Potrivit Camerei de Comert si Industrie din Atena, circa 4.500 de containere cu produse sunt blocate in portul capitalei. „Cu incepere de luni, cetatenii vor putea merge la banci pentru orice operatiune”, a declarat ministrul adjunct de finante, Dimitris Mardas, la ERT, la inceputul saptamanii. Anuntul ministrului a intervinit la cateva ore dupa ce Banca Centrala Europeanaa hotarat finantarea de urgenta pentru bancile grecesti cu 900 milioane de euro in decurs de o saptamana, iar zona euro a dat unda verde negocierilor privind al treilea plan de ajutorare a Greciei pe o perioada de trei ani.

Aceste decizii au fost luate la o zi dupa adoptarea de catre parlamentul grec a primei serii de masuri de austeritate cerute de creditorii tarii.

Joi seara, Ministerul de Finante de la Atena a informat ca bancile raman inchise pana duminica, 19 iulie.

Este a treia saptamana de cand bancile elene au fost inchise, dupa retrageri masive de numerar din partea cetatenilor greci ingrijorati.  Masura a urmarit”protejarea sistemului financiar si a economiei Greciei, din cauza lipsei de lichiditati”, potrivit ministerului.

Turistii si alte persoane cu card emis pe un cont strain nu sunt supuse restrictiei de retragere a doar 60 euro pe zi.  Unele sucursale bancare au ramas deschise pentru pensionarii care nu poseda carduri.

Sursa: incont.stirileprotv.ro

Bancile grecesti se redeschid luni, iar restrictiile privind retragerile de numerar si folosirea cardurilor vor fi usor relaxate, anunta guvernul de la Atena. Limita maxima a retragerilor de numerar, stabilita la 60 de euro pe zi, ramane insa vigoare pentru a se evita retragerile masive ce ar putea aduce bancile in incapacitate de plata. Grecii vor avea posibilitatea sa retraga o singura data suma saptamanala permisa, de 420 de euro. Va fi posibila de asemenea folosirea cardurilor pentru efectuarea de plati in afara Greciei si vor fi permise viramente de cel mult 5.000 de euro pe trimestru pentru tinerii greci…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile