Home » Social » Bărbatul înecat în Barajul Râpa Albastră a fost găsit. Un altul s-a înecat în Solești

Bărbatul înecat în Barajul Râpa Albastră a fost găsit. Un altul s-a înecat în Solești

de Răzvan CĂLIN

Abia ieri, în jurul orei 11, pompierii militari au descoperit trupul neînsuflețit al bârlădeanului care s-a înecat în Barajul Râpa Albastră. Tot ieri, un alt bărbat s-a înecat în acumularea Solești.

Marți, aproape de orele amiezei, echipele de căutare au reușit să scoată din apele Barajului Râpa Albastră cadavrul bârlădeanului Neculai Bălțatu, în vârstă de 45 de ani, care s-a înecat în cursul zilei de duminică, 19 iulie. După 48 de ore de căutări febrile, pompierii militari au scos la lumină trupul neînsuflețit al bărbatului, aceasta fiind una dintre cele mai lungi operațiuni de căutare a unei victime prin înnec cu care s-au confruntat în ultimul timp pompierii vasluieni.

”În cursul zilei de astăzi (ieri, 21 iulie, n.r.), în jurul orelor 10.40, echipajul de scafandri profesioniști al ISU Vaslui a găsit și recuperat barbatul în vârstă de 45 de ani înecat în ziua de duminică, 19 iulie, a.c. Căutările au început imediat după primirea apelului prin 112, în data de 19.07.2015, ora 17.32  și au încetat în jurul orelor 21.30 datorită nopții, fiind reluate a doua zi de dimineață.  Intervenția a fost una de durată din cauza suprafeței mari a acumulări Râpa Albastră – de aproximativ 161 de ha cu o adâncime medie de 4 metri – și necunoașterii cu exactitate a locului unde s-a înecat. La locul evenimentului s-au deplasat 1 echipaj format din 3 scafandri și 8 subofițeri, 2 ofițeri, 1 maistru militar precum și un echipaj SMURD”, ne-a declarat maiorul Ciprian Silav, purtătorul de cuvânt al ISU ”Podul Înalt” Vaslui.

Bălțatu a dispărut în apele barajului duminică, în jurul orei 15. Bărbatul a mers la Barajul Râpa Albastră cu intenția de a se răcori. Prin urmare, omul s-a aruncat în apele barajului, nu înainte de spune unor prieteni de a-i săi să aibă grijă de hainele sale cât timp el se scaldă. Din păcate, la un moment dat, nimeni nu l-a mai văzut pe Bălțatu, însă, pe moment nimeni nu s-a alarmat. Mai ales că bărbatul era cunoscut ca fiind un bun înotător și prietenii săi au bănuit că acesta ar fi ieșit la mal în altă parte. Din păcate, ulterior și-au dat seama că acesta nu a mai ieșit la suprafață și au alertat autoritățile prin intermediul apelului de urgență 112. Bărbatul nu era căsătorit, nu avea copii și muncea în domeniul construcțiilor.

Înecat în acumularea Solești

Ieri după-amiază, un bărbat de 42 de ani, din Solești, s-a înecat în acumularea din localitate. Potrivit celor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui, omul era împreună cu cei doi copii ai săi și a vurt să se scalde, însă a fost luat de ape sub privirile îngrozite ale micuților. Cel care a anunțat evenimentul la numărul unic de urgențe 112 a fost un alt localnic, care a fost alarmat de plânsetul copiilor.

La fața locului s-a deplasat imediat o grupă de intervenție a pompierilor militari, formată din doi ofițeri, trei subofiței, un barcagiu și trei scafandri.

„Pentru susținerea căutărilor, a venit și un elicoper SMURD. La acest moment bărbatul nu a fost găsit încă”, ne-a declarat cpt. Petru Iftene, purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui.

Până la închiderea ediției, misiunea de căutare nu se încheiase.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: