Home » National » Legea amnistiei fiscale a fost publicata in Monitorul Oficial. Vezi care sunt principalele prevederi

Legea amnistiei fiscale a fost publicata in Monitorul Oficial. Vezi care sunt principalele prevederi

Mult asteptata lege a aministiei fiscale a aparut in Monitorul Oficial. In multe dintre situatiile prezente, beneficiarul aministiei este chiar organul fiscal ce a tratat atipic spetele fiscale. Legea se refera si la anularea unor obligatii fiscale, cum ar fi cele pentru salariatii care au primit diurne – considerate de Fisc ca fiind asimilate salariilor. Legea promulgata de presedinte se mai refera la persoanele care au obtinut venituri sub nivelul salariului minim pe economie si au fost obligate sa plateasca contributii de sanatate la nivelul salariului minim pe economie..

Ce spune, in esenta, noua lege:
1. Se anuleaza diferentele de obligatii fiscale principale, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a reconsiderarii/ reincadrarii unei activitati ca activitate dependenta, pentru perioadele fiscale de pana la 1 iulie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare – 23 iulie 2015.
2. Se anuleaza diferentele de obligatii fiscale principale si/sau obligatiile fiscale accesorii, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a recalificarii sumelor reprezentand indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii de catre angajatii care si-au desfasurat activitatea pe teritoriul altei tari, aferente perioadelor fiscale de pana la 1 iulie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a legii.
3. Se anuleaza diferentele de taxa pe valoarea adaugata aferenta veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuala, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului ca urmare a depasirii plafonului si neinregistrarii ca platitor de taxa pe valoarea adaugata, pentru perioadele anterioare datei de 1 iulie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a legii.
In cazul in care contribuabilul si-a exercitat dreptul de deducere, potrivit legii, in primul decont de taxa pe valoarea adaugata depus dupa emiterea deciziei de impunere, organul fiscal nu anuleaza diferentele de taxa pe valoarea adaugata. In acest caz, organul fiscal anuleaza doar obligatiile fiscale accesorii aferente diferentelor de taxa pe valoarea adaugata.
4. Se anuleaza contributia de asigurari sociale de sanatate, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, datorata de persoanele pentru care baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara, pentru perioadele fiscale cuprinse intre 1 ianuarie 2012 si sfarsitul lunii anterioare intrarii in vigoare a legii si neachitate pana la data intrarii in vigoare a legii.
Aceste prevederi sunt aplicabile si persoanelor care nu realizeaza venituri si pentru care baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate este salariul de baza minim brut pe tara.
Anularea obligatiilor fiscale enumerate anterior se efectueaza din oficiu de catre organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligatiilor fiscale, care se comunica contribuabilului. (material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta)

Sursa: hotnews.ro

Mult asteptata lege a aministiei fiscale a aparut in Monitorul Oficial. In multe dintre situatiile prezente, beneficiarul aministiei este chiar organul fiscal ce a tratat atipic spetele fiscale. Legea se refera si la anularea unor obligatii fiscale, cum ar fi cele pentru salariatii care au primit diurne - considerate de Fisc ca fiind asimilate salariilor. Legea promulgata de presedinte se mai refera la persoanele care au obtinut venituri sub nivelul salariului minim pe economie si au fost obligate sa plateasca contributii de sanatate la nivelul salariului minim pe economie.. Consulta aici documentul oficial Ce spune, in esenta, noua lege: 1.…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: