Home » Justitie » Judecătorii violatorilor din Văleni, cercetați de Inspecția Judiciară

Judecătorii violatorilor din Văleni, cercetați de Inspecția Judiciară

de Roxana NĂSTASĂ

Inspecția Judiciară informează că efectuează verificări prealabile pentru a stabili dacă există vreun indiciu cu privire la săvârșirea vreunei abaterei disciplinare de către judecătorii care s-au pronunțat cu privire la măsurile preventive luate față de cei șapte violatori de la Văleni, cât și de către procurorii care au participat în ședințele de judecată. Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecător Marius Badea Tudose, a fost cel care a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării acestor verificări.

Potrivit unui comunicat de presă, termenul de efectuare a verificărilor prealabile este de 45 de zile cu posibilitatea prelungirii, motivat, de către inspectorul șef cu încă 45 de zile, potrivit art. 45 alin.3 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

„La data de 23 iunie 2015, președintele CSM a înaintat Inspecției Judiciare sesizarea formulată de Asociației pentru Implementarea Democrației, în conținutul căreia se solicita să se efectueze verificări cu privire la măsurile dispuse de judecători și procurori în dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Vaslui, care are ca obiect săvârșirea infracțiunilor de viol și lipsire de libertate în mod ilegal. Sesizarea a fost înregistrată atât la Direcția de inspecție pentru judecători cât și la Direcția de inspecție pentru procurori”, se precizează în comunicatul Inspecției Judiciare.

Magistrații Judecătoriei Vaslui au dispus în luna iunie, înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar, în cazul celor șapte tineri din localitatea vasluiană Văleni, care au violat ore în șir o elevă navetistă, până când aceasta și-a pierdut cunoștința.

În ziua fatidică de 10 noiembrie 2014, în jurul orei 19,00, victima s-a întâlnit în municipiul Vaslui cu doi dintre tineri, care s-au oferit să o conducă acasă cu mașina după ce ieșise de la școală și mai avea de așteptat la autobuz. Cei doi tineri au mers cu autoturismul pe un câmp din apropierea localității Văleni, unde și-au mai chemat alți patru prieteni care au întreținut raporturi sexuale cu victima împotriva voinței acesteia. Ulterior, în loc s-o ducă acasă la rugămințile ei, tinerii s-au deplasat pe un alt câmp, din apropierea localității Moara Domnească, unde a mai fost chemat un tânăr care a forțat victima să întrețină raporturi sexuale din nou, atît cu el cât și cu ceilalți.

Violul de la Văleni a intrigat toată România

Cazul violului de la Văleni a luat amploare, internetul fiind înțesat de petiții, campanii, mesaje de tot felul și texte pe diverse bloguri și site-uri ale unor vedete sau chiar oameni simpli. Faptul că părinții violatorilor au pornit o campanie de denigrare a fetei, precum și faptul că cei șapte violatori sunt sub cerul liber, a stârnit întreaga suflare a României. De la persoane publice precum Virgil Ianțu, Gabriela Firea, Traian Băsescu, membrii formației Trooper, Lora, actorul Vladimir Drăghia și mulți alții, precum și jurnaliști, politicieni, asociații, ong-uri, toți sunt alături de tânăra din Văleni.
„Îmi doresc în acest moment să nu-mi fie rușine că m-am nascut în Vaslui. Îmi doresc să se facă dreptate și îmi doresc să audă această țară că în Vaslui există și oameni buni care luptă cu astfel de monstruozități”, spune cântăreața Lora.
Virgil Ianțu este o altă persoană publică care a luat inițiativă în acest caz, lansând o campanie „bărbații adevărați condamnă violul”. Și membrii formației Trooper s-au declarat revoltați de caz și au luat inițiativă cu un video în care explică că „NU înseamnă NU. Nu există provocare pentru viol“.
Gabriela Vrânceanu Firea, senatoarea PSD vrea castrarea chimică a violatorilor “Drama tinerei din Vaslui ridică semne serioase de întrebare în legătură cu ideea de justiție (…)Este poate momentul să luăm în seamă zecile de mii de voci care au luat atitudine în acest caz și să înăsprim atât pedepsele pentru astfel de infracțiuni, cât și măsurile preventive pe parcursul derulării cercetărilor și a procesului. De asemenea, poate fi considerată oportună reluarea dezbaterilor în Parlament asupra Legii privind castrarea chimică a violatorilor, proiect care a trecut de Senat și asteaptă să intre pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor”, a spus senatorul PSD, cunoscut mai degrabă de vasluieni ca prezentatoare la Antena 1.
Multe astfel de mesaje circulă pe internet. Tot în acest sens, este o petiție online prin care se cere trimiterea la închisoare a violatorilor din Văleni. Petiția fost deja semnată de zeci de mii de oameni din țară cât și din străinătate
Ce se va mai întâmpla în mediul virtual și nu numai până pe 14 august, când va avea loc urmãtorul termen de judecată în cazul violatorilor din Văleni, rămâne de văzut.

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: