Home » Social » Cei plecați peste hotare se asigură pentru bătrânețe

Cei plecați peste hotare se asigură pentru bătrânețe

de Roxana NĂSTASĂ

Tot mai mulți vasluieni plecați la muncă peste hotare își fac contracte de asigurare la Casa Județeană de Pensii (CJP) Vaslui. Potrivit reprezentanților instituției, o parte din cei care muncesc în țările din UE vin acasă în concediu și-și fac contracte pentru a putea beneficia ulterior de pensie, în această perioadă înregistrându-se o creștere a numărului de contracte înregistrate.

„În perioada verii, de obicei, se înregistrează o creștere a numărului persoanelor care își fac contracte de asigurare la noi. Află din diverse surse de această posibilitate și când vin acasă se asigură. Acum avem în evidențele instituției 996 de contracte de asigurare”, ne-a declarat Isabel Bogdan, directorul CJP Vaslui.

În ultimii ani, evoluția acestui tip de asigurare a fost pe un trend descendent. Dacă în anul 2011 au fost încheiate 1.372 de contracte, în 2012, numărul a scăzut, fiind înregistrate 1.075, iar în 2013 – 939. Acum sunt însă, 996.

În prezent, contribuția lunară minimă de asigurare este de 222 lei, iar venitul minim asigurat trebuie să fie în valoare de 845 lei. Se pot asigura în sistemul public de pensii, facultativ, pe bază de contract de asigurare socială, avocații, personalul clerical și cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum și orice persoană care dorește să se asigure, respectiv să își completeze venitul asigurat. Este important de menționat faptul că această modalitate de asigurare a fost introdusă tocmai pentru a da posibilitatea celor care nu au stagiul de cotizare necesar pentru înscrierea la o anumită categorie de pensie, potrivit Legii nr. 263/2010, să își completeze vechimea în muncă și, de asemenea, pentru a da posibilitatea persoanelor interesate să își suplimenteze venitul asigurat. Asigurarea facultativă în sistemul public oferă o serie de avantaje, în sensul că, dacă îndeplinesc condițiile cerute de lege, asigurații pot beneficia de pensii, ajutor de deces și bilete de tratament balnear.

de Roxana NĂSTASĂ Tot mai mulți vasluieni plecați la muncă peste hotare își fac contracte de asigurare la Casa Județeană de Pensii (CJP) Vaslui. Potrivit reprezentanților instituției, o parte din cei care muncesc în țările din UE vin acasă în concediu și-și fac contracte pentru a putea beneficia ulterior de pensie, în această perioadă înregistrându-se o creștere a numărului de contracte înregistrate. „În perioada verii, de obicei, se înregistrează o creștere a numărului persoanelor care își fac contracte de asigurare la noi. Află din diverse surse de această posibilitate și când vin acasă se asigură. Acum avem în evidențele instituției…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: