Home » Justitie » Justiția de la Vaslui, în atenția tuturor românilor – Cu ochii pe violatori!

Justiția de la Vaslui, în atenția tuturor românilor – Cu ochii pe violatori!

de Alex SAVA

Cazul celor șapte tineri din Văleni a atras atenția întregii țări, începând de la simpli oameni și până la vârful clasei politice. Premierul Victor Ponta l-a avertizat pe ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, că, în cazul în care Consiliul Superior al Magistraturii nu ia nicio decizie în cazul violatorilor, ar face mai bine să demisioneze. Deja, Inspecția Judiciară efectuează verificări prealabile pentru a stabili dacă există indicii ale săvârșirii vreunei abateri disciplinare de către judecătorii care s-au pronunțat cu privire la măsurile preventive, cât și de către procurorii care au participat în ședințele de judecată. De asemenea, la nivelul Parchetului General a fost constituită o echipă de procurori care efectuează ample verificări exclusiv pentru acest caz. În paralel, reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui susțin că desfășoară permanent campanii de prevenire a abuzurilor sexuale, în special în mediul rural.

 Cazul adolescentei violate de șapte indivizi din Văleni (Silviu Burada – 21 ani, Silviu Avădanei – 22 ani, Petrică Bolboceanu – 23 ani, Paul Andrei Burlacu -28 ani, Ioan Surleac – 20 ani, Alin Dumitru Rotaru – 18 ani și Ionuț Bogdan Boicu – 21 ani) a ajuns prioritate zero pentru Ministerul Justiției. Ieri, premierul Victor Ponta l-a avertizat pe Robert Cazanciuc, ministrul Justiției, că, în cazul în care Consiliul Superior al Magistraturii nu va lua nicio decizie în cazul violatorilor, ar trebui să își dea demisia.

„Vreau să vă rog, domnule ministru al Justiției, să vă exercitați toată autoritatea funcției în cadrul CSM, și dacă CSM-ul nu va lua nicio măsură mai bine vă dați dumneavoastră demisia. Vreau să-mi exprim solidaritatea, nu doar cu victima de la Vaslui, ci cu toate victimele care au de suferit în țară și pentru care nu se face dreptate”, a declarat Ponta, în ședința de Guvern.

În replică, ministrul a spus că va demisiona „dacă acest gest va ajuta la înfăptuirea justiției”, dar că trebuie să se aștepte finalizarea procedurilor inițiate de Inspecția Judiciară înainte de a se vorbi de o eventuală greșeală. „Dincolo de declarațiile publice sunt proceduri în curs de derulare și cred că trebuie să așteptăm procedurile pentru a fi finalizate de către Inspecție și pe urmă să putem discuta dacă acest caz particular este o greșeală pe undeva sau nu”, a spus Cazanciuc.

 CSM și Parchetul General fac verificări

 Reprezentanții Inspecției Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) susțin că se fac verificări pentru a stabili dacă există indicii ale săvârșirii vreunei abateri disciplinare de către judecătorii care s-au pronunțat cu privire la măsurile preventive luate față de cei șapte inculpați în cazul fetei violate la Vaslui, cât și de către procurorii care au participat în ședințele de judecată. Aceste verificări pot dura 45 de zile, cu posibilitatea prelungirii, motivat, de către inspectorul șef cu încă 45 de zile, potrivit art. 45 alin.3 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

„La data de 23 iunie 2015, președintele CSM a înaintat Inspecției Judiciare sesizarea formulată de Asociației pentru Implementarea Democrației, în conținutul căreia se solicita să se efectueze verificări cu privire la măsurile dispuse de judecători și procurori în dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Vaslui, care are ca obiect săvârșirea infracțiunilor de viol și lipsire de libertate în mod ilegal. Sesizarea a fost înregistrată atât la Direcția de inspecție pentru judecători cât și la Direcția de inspecție pentru procurori”, se arată într-un comunicat de presă remis de Inspecția Judiciară.

Totodată, Asociația pentru Implementarea Democrației (AID) susține că a fost informată, în urma unei sesizări depuse anterior, că la nivelul Parchetului General a fost constituită o echipă de procurori care efectuează ample verificări exclusiv pentru acest caz, inclusiv la sediul Parchetului din Vaslui. „În urma completării anchetei cu rezultatele verificărilor efectuate la fața locului, în decurs de câteva zile, concluziile și eventualele măsuri luate vor fi făcute publice. Așa cum AID a efectuat astfel de informări către mediul diplomatic vizând fapte de corupție, acest caz reprezintă doar un exemplu a unei practici generalizate în zonele cu dezvoltare economică precară, izolate sau cu educație deficitară și necesită o atenție sporită din partea mediului academic. Ținând cont de faptul că județul Vaslui se află în primele 10 județe la nivelul întregii țări din perspectiva numărului de violuri și abuzuri sexuale, numai în primele 6 luni ale acestui an s-au înregistrat 30 cazuri și anume 25 cazuri de acte sexuale cu minori și 5 cazuri de corupere sexuală, considerăm vitală informarea și implicarea mediului internațional în susținerea statului de drept, atât din perspectiva luptei împotriva corupției, cât și din perspectiva încălcării unor drepturi și libertăți fundamentale ale cetățenilor, cu atât mai mult, în cazuri de acest gen care afectează grav psihologia întregului popor și cu precădere a comportamentelor și atitudinilor din comunitățile locale, adevărate orori”, se precizează într-un comunicat de presă al AID.

 Întâlnire de lucru Prefectură – IPJ

 Prefectul Județului, Andrei Puică, a anunțat că va avea o întâlnire cu conducerea Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui în cadrul căreia se va lua în discuție o campanie de conștientizare pentru evitarea evenimentelor de acest gen. „Am avut o discuție cu domnul Mihai Carp, inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui. Vom vedea ce putem face pentru a reduce numărul evenimentelor de acest fel. Este un fenomen greu de controlat”, a declarat Andrei Puică.

Reprezentanții (IPJ) Vaslui au organizat până acum mai multe campanii pentru prevenirea infracțiunilor la viața sexuală și au ajuns la concluzia că este imposibilă protejarea persoanelor vulnerabile din acest punct de vedere atâta vreme cât acestea nu respectă nici cele mai elementare norme de autoprotecție. „Sunt măsuri simple, pe care toată lumea le cunoaște și le poate adopta: dotarea ușii cu o încuietoare mai sigură, evitarea zonelor izolate, mai puțină încredere în persoane necunoscute, evitarea deplasării cu mașini de ocazie, însă frecvent se merge pe principiul «mie nu mi se poate întâmpla»”, a declarat Mihaela Ștraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

 Asistență psihologică pentru victima celor șapte

 O echipă mobilă din cadrul Institutului de Psihiatrie Socola din Iași se va deplasa în județul Vaslui pentru a acorda asistență specializată în fetei violate de șapte tineri.

„În urma mediatizării cazului, conducerea Institutului de Psihiatrie Socola Iași s-a sesizat în vederea acordării asistenței psihologice și psihiatrice prin deplasarea la domiciliul tinerei a echipei mobile. Echipa care intervine este formată din medic psihiatru, psiholog, asistent social și asistent medical. Echipajul nostru a ajuns la destinație, dar am înțeles că fata este plecată din localitate”, a declarat dr. Gabriel Oprișanu, managerul Institutului de Psihiatrie Socola Iași

Conform medicului, atât față care în urmă cu câteva luni a fost sechestrată și violată de șapte băieți, cât și familia acesteia, vor beneficia de consilierea și sprijinul specialiștilor Institutului de Psihiatrie Socola.

 Tupeu de infractori

 Cele șapte brute care au siluit-o pe tânăra de 18 ani s-au prezentat, ieri, la sediul Postului de Poliție Văleni, așa cum cere procedura în cazul persoanelor aflate sub control judiciar. Știind că la fața locului sunt așteptați de jurnaliști, violatorii au venit însoțiți de o adevărată galerie. Câțiva zeci de tineri au făcut scut în jurul lor, astfel încât aceștia să nu poată fi filmați sau intervievați. Mai mult, unul dintre cei care îi însoțeau pe cei șapte i-a trimis pe jurnaliști „la prășit”, pentru că le fac „satul de rușine”.

Mai mult, la primul termen de judecată din acest caz, unul dintre violatori i-a amenințat pe ziariști că va da cu mașina peste ei chiar pe trecerea de pietoni.

Cei șapte au ajuns în atenția întregii țări după ce, pe de 10 noiembrie 2014, au violat o adolescentă de 18 ani. Victima s-a întâlnit în municipiul Vaslui cu doi dintre ei, care s-au oferit să o conducă acasă cu mașina. Cei doi tineri au mers cu autoturismul pe un câmp din apropierea localității Văleni, unde și-au mai chemat alți patru prieteni care au întreținut raporturi sexuale cu victima împotriva voinței acesteia. Ulterior, tinerii s-au deplasat pe un alt câmp, din apropierea localității Moara Domnească, unde a mai fost chemat un tânăr care a forțat victima să întrețină raporturi sexuale.

de Alex SAVA Cazul celor șapte tineri din Văleni a atras atenția întregii țări, începând de la simpli oameni și până la vârful clasei politice. Premierul Victor Ponta l-a avertizat pe ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, că, în cazul în care Consiliul Superior al Magistraturii nu ia nicio decizie în cazul violatorilor, ar face mai bine să demisioneze. Deja, Inspecția Judiciară efectuează verificări prealabile pentru a stabili dacă există indicii ale săvârșirii vreunei abateri disciplinare de către judecătorii care s-au pronunțat cu privire la măsurile preventive, cât și de către procurorii care au participat în ședințele de judecată. De asemenea, la…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: