Home » Justitie » Violatorii ar putea fi castrați

Violatorii ar putea fi castrați

de Alex SAVA

Proiectul legislativ privind castrarea chimică a pedofililor și violatorilor va fi readus în discuție după vacanța parlamentară. Majoritatea senatorii și deputaților vasluieni spun că vor susține această inițiativă, în condițiile în comisiile de specialitate o vor aviza favorabil. Cel mai important hop pentru ca acest proiect să devină act normativ este avizul Curții Constituționale, întrucât prin castrarea chimică se aduce atingere Codului Familiei. Jurisprudența internațională, însă, ar putea aduce o rezolvare acestei probleme. Castrarea chimică deja se practică în Franța, Germania, Polonia, Republica Moldova, Cehia, Marea Britanie. Există însă și voci care spun că violența nu ar trebui pedepsită tot cu violență, dar că s-ar impune majorarea pedepselor pentru infracțiunile la viața sexuală.

Senatorul UNPR Ciprian Rogojan, unul dintre cei cinci inițiatori ai proiectului de lege privind castrarea chimică a pedofililor și violatorilor, a declarat, ieri, că această inițiativă va fi readusă în discuție în septembrie, la începutul sesiunii parlamentare.

Ciprian Rogojan

Ciprian Rogojan

„Nu spun unde este pedofilia în floare, spun doar că e tragic să auzi așa ceva. Alături de mine sunt și alți colegi care au semnat această inițiativă legislativă și suntem de acord că termenul de «castrare chimică» este un pic dur, așa că probabil vom gândi varianta unui tratament cu substanțe chimice. Am speranța ca, după 1 septembrie, când ne vom întoarce la muncă în Parlament, vom trece această lege și de Camera Deputaților, care este cameră decizională, și vom lua măsuri împotriva pedofililor și violatorilor. Suntem cu toții solidari cu tânăra din Vaslui și deși petițiile online nu au un fundament juridic, consider că fiecare inițiativă de a pedepsi astfel de abuzuri va ajuta. Am primit asigurări că legea prin care încercăm să-i tratăm pe oamenii bolnavi de astfel de dorințe va trece, pentru a opri astfel de nelegiuiri pe viitor”, a declarat pentru agerpres.ro Ciprian Rogojan.

 Parlamentarii vasluieni ar vota proiectul

 Senatoarea Doina Silistru (PSD) s-a declarat de acord cu acest proiect de act normativ. Ea susține că, la momentul discutării lui în Camera Senatului, a votat „Pentru”.

Doina Silistru

Doina Silistru

„A fost dezbătut în Senat la noi și este trecut la Camera deputaților. Senatul a aprobat, dacă țin eu minte bine. La camera decizională acum nu mai există termene în care să fie dezbătut un act normativ, deci acum așteptăm să vedem ce decizie iau deputații. Eu am votat această inițiativă legislativă”, spune Doina Silistru.

Florin Ciurariu

Florin Ciurariu

Și deputatul Florin Ciurariu (PNL) este de acord cu castrarea chimică a violatorilor, în cazul în care comisiile de specialitate din Camera Deputaților își dau avizul.

„Am auzit de mai demult de proiectul ăsta. Eu știam că a picat. Probabil că acum e un pic modificat și va fi reluat. Eu aștept să-l văd concret și aștept să văd și opiniile colegilor din comisiile de specialitate. Dacă va fi într-o formă acceptabilă, voi vota «pentru»„, a spus Ciurariu.

Există însă și parlamentari care nu sunt de acord cu castrarea chimică a violatorilor. Unul dintre ei este senatorul Dan Marian (PNL). El spune că o infracțiune la viața sexuală nu poate fi pedepsită tot cu un act de violență, dar că mărirea pedepselor pentru astfel de fapte se impune.

Dan Marian

Dan Marian

„Nu sunt de acord ca unul care a produs o violență să fie pedepsit tot prin violență. Cel mai corect este să se aplice pedeapsa cu închisoarea «a la long». Ca să dai un semnal în societate, poți să mărești pedeapsa. Pentru infracțiuni la viața sexuală să ai o inițiativă de mărire a pedepsei. Apoi, după cum se vede, în România nu prea funcționează chestiile preventive. În mod normal se cunosc și potențialii violatori și potențialele victime, dar sistemul de prevenție nu merge. Așa că se impune majorarea pedepsei”, a spus Dan Marian.

 Jurispudența UE versus Curtea Constituțională

 Singura problemă care ar putea interveni în adoptarea normativului care pevede castrarea chimică a violatorilor și pedofililor ar fi neconstituționalitatra acestui act. Castrarea unui individ ar putea contraveni Codului Familiei prin imposibilitatea respectivului de a mai avea copii.

„Chiar dacă va trece acest proiect, cred că foarte mulți îl vor ataca, pentru că este într-adevăr o problemă de constituționalitate. Îi iei omului dreptul de a-și întemeia o familie. Există și situația în care o persoană care a făcut așa ceva se poate îndrepta. Emoțional, ești de acord cu castrarea, dar din punct de vedere constituțional, este o situație în care nu știu dacă va sta în picioare”, mai spune Doina Silistru.

Cu toate acestea, Curtea Constituțională ar putea accepta castrarea chimică a violatorilor și pedofililor ca pe un act de aliniere a legislației românești la jurisprudența europeană. În momentul de față, castrarea chimică se practică în țări ca Franța, Germania, Polonia (a fost prima țară din UE în care s-a introdus această pedeapsă, în 2009), Republica Moldova și Cehia. De asemenea, în Marea Britanie violatorul sau pedofilul poate alege dacă vrea castrarea sau pedeapsa cu închisoarea.

 Decizia CNA în cazul Măruță, amânată

 CNA_siglaDecizia Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) în cazul emisiunii „La Măruță” de marți, în care victima celor șapte violatori de la Văleni a fost băgată în direct, făcându-i-se publică identitatea, a fost amânată. Membrii CNA așteaptă ca familia fetei să înainteze comisiei un document oficial.

Unul dintre membrii comisiei CNA, Valentin Jucan, a fost cel care a propus ca mama fetei să fie sunată, pentru a fi chestionată în legătură cu presupul acord ca fiica să apară pe post.

Femeia a spus în timpul intervenției telefonice – care a putut fi ascultată atât de membrii CNA prezenți (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea), cât și de reprezentanții Pro TV prezenți (între care nu s-a aflat și Cătălin Măruță), că ea și fiica sa și-au dat acordul pentru prezentarea identității lor în emisiunea „La Măruță”, însă după difuzarea în direct a acesteia.

Doar șase membri ai CNA (Gabrea, Jucan, Gubernat, Herjeu, Rusu, Popescu) au fost de acord să fie sunată mama victimei, în timp ce Georgescu, Tufeanu și Cristea au votat „împotriva” acestui demers, invocând faptul că nu este prevăzută în legislație o astfel de modalitate de audiere.

De cealaltă parte, Valentin Jucan, cel care a sunat-o pe mama victimei, și-a justificat demersul prin faptul că femeia respectivă este din Vaslui și nu poate ajunge cu ușurință la București. El a mai spus că punctul de vedere al mamei victimei este important pentru a putea fi luată o decizie în acest caz.

De asemenea, Jucan a făcut acest demers în contextul în care reprezentanții Pro TV prezenți la ședința de joi au spus că au acorduri scrise de la tânără și de la mama ei pentru a fi filmate și pentru a fi difuzate imaginile cu acestea. Respectivele acorduri au și fost puse la dispoziția membrilor CNA în timpul ședinței de joi, aceștia constatând că cele două femei nu au fost plătite pentru apariția în emisiunea „La Măruță”.

Membrul CNA Gabriel Tufeanu s-a arătat nemulțumit de faptul că, în timpul discuției cu mama victimei, Valentin Jucan i-a spus acesteia să trimită și o sesizare scrisă la CNA, astfel încât Consiliul să poată ține cont oficial de punctul de vedere al acesteia.

catalin-maruta

Cătălin Măruță

Reprezentanții Pro TV au spus că legislația audiovizualului nu precizează când trebuie obținut acordul, fiind necesară doar existența acestuia. Aceștia au mai spus că victima a dorit să intervină în direct în emisiunea „La Măruță”, iar interviul cu aceasta și cu mama sa a fost făcut din casa celor două femei. Potrivit reprezentanților Pro TV, echipa televiziunii a stat peste cinci ore în casa celor două femei, cu acordul acestora. De asemenea, tânăra agresată și mama acesteia au știut și și-au dat acordul scris să le fie prezentate identitățile și imaginile, au mai spus reprezentanții televiziunii.

de Alex SAVA Proiectul legislativ privind castrarea chimică a pedofililor și violatorilor va fi readus în discuție după vacanța parlamentară. Majoritatea senatorii și deputaților vasluieni spun că vor susține această inițiativă, în condițiile în comisiile de specialitate o vor aviza favorabil. Cel mai important hop pentru ca acest proiect să devină act normativ este avizul Curții Constituționale, întrucât prin castrarea chimică se aduce atingere Codului Familiei. Jurisprudența internațională, însă, ar putea aduce o rezolvare acestei probleme. Castrarea chimică deja se practică în Franța, Germania, Polonia, Republica Moldova, Cehia, Marea Britanie. Există însă și voci care spun că violența nu ar…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: