Home » Administratie » Apa, un lux pentru sătenii din Drujești

Apa, un lux pentru sătenii din Drujești

de Mihaela NICULESCU

Locuitorii satului Drujești, comuna Băcani, se confruntă și în această vară, ca și în anii trecuți, cu lipsa apei potabile. Vara, când au cea mai mare nevoie de apă, se văd puși în situația de a nu-și mai putea face treburile, cu atât mai mult cu cât este și secetă.

Izvoarele, care erau vechea sursă de alimentare cu apă a satului, dau semne de epuizare. Pentru că debitul apei a scăzut, rezervoarele care păstrează apa se umplu mai greu, dar se golesc foarte repede. Vara, după ora 11, satul deja strigă după apă, deși autoritățile locale au făcut până acum tot ce le-a stat în putință.
„Vara, localnicii folosesc mai multă apă. Udă grădinile, își adapă animalele. Cei din vale consumă foarte multă apă. Așa se face că localnicii care locuiesc în deal rămân fără apă. Este o problemă de ani de zile. De câteva luni, am forat două puțuri și le-am racordat la rețeaua publică de apă a satului, în ideea ca problema apei să se rezolve. Prea puțini s-au racordat la rețeaua publică. Din lipsă de bani, preferă să se alimenteze gratis cu apă din surse naturale. Vara, însă, se lovesc de lipsa apei pe parcursul uneia sau mai multor zile”, ne-a declarat Constantin Matei, primarul comunei Băcani.
Primarul mai spune că, dacă oamenii nu vor dori să încheie contract de furnizare a apei, se vor confrunta, în continuare cu lipsa ei.
De aproximativ o lună, la Drujești au început lucrările de apometrizare. Cei mai mulți săteni plătesc apa la paușal. Acest sistem este dezavantajos pentru primărie, pentru că aceștia nu plătesc, mai ales vara, cantitatea reală de apă consumată. Udatul grădinilor înseamnă un consum imens de apă, pe care nu o plătește integral beneficiarul, diferența fiind suportată de primărie. Apometrizarea ar rezolva această problemă.
Problema racordării la rețeaua publică dar și a plății apei furnizate prin aceasta, este veche în satele județului nostru. Lipsa banilor îi determină pe săteni să se chinuie pentru aprovizionarea cu apă. De multe ori, aleg varianta consumului de apă din fântâni, riscându-și sănătatea lor și a copiilor lor.
În județul Vaslui sunt cele mai multe fântâni contaminate cu nitriți și nitrați, iar concentrația acestor substanțe toxice crește pe timpul caniculei. Direcția de Sănătate Publică face în fiecare an apel la primăriile din mediul rural să curețe fântânile. Din păcate, analizele sunt costisitoare, iar primăriile amână efectuarea lor.

de Mihaela NICULESCU Locuitorii satului Drujești, comuna Băcani, se confruntă și în această vară, ca și în anii trecuți, cu lipsa apei potabile. Vara, când au cea mai mare nevoie de apă, se văd puși în situația de a nu-și mai putea face treburile, cu atât mai mult cu cât este și secetă. Izvoarele, care erau vechea sursă de alimentare cu apă a satului, dau semne de epuizare. Pentru că debitul apei a scăzut, rezervoarele care păstrează apa se umplu mai greu, dar se golesc foarte repede. Vara, după ora 11, satul deja strigă după apă, deși autoritățile locale au…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile