Home » Social » Angajatorii, luați la control

Angajatorii, luați la control

de Roxana NĂSTASĂ

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui) desfășoară mai multe actiuni de control privind modul în care angajatorii respectă prevederile legale la locul de muncă al salariaților pe timpul caniculei. Cei care sunt prinși că nu respectă legea, vor fi sancționați.

„Având în vedere prognozele meteo privind temperaturile ridicate, este necesar să se verifice modul în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă precum și măsurile ce se aplică în aceste perioade pentru protecția persoanelor încadrate în muncă în conformitate cu prevederile OUG nr. 99/2000. Ca urmare, considerăm oportună declanșarea unor acțiuni de monitorizare și control, în vederea verificării modului în care se aplică prevederile OUG nr. 99/2000. Acțiunile au ca scop și conștientizarea angajatorilor în vederea aplicării unor măsuri de protecție a salariaților pentru prevenirea accidentelor de muncă și îmbolnăvirilor profesionale. Inspectorii de muncă vor verifica modul în care se aplică și respectă legislația în vigoare privind protecția lucrătorilor în perioadele cu temperaturi extreme”, ne-a declarat Gheorghe Chirvase, directorul ITM Vaslui.

Potrivit OG nr. 99/2000, dacă temperaturile depășesc 37 de grade Celsius timp de două zile consecutiv sau indicele de disconfort termic depășește 80 de unități, patronii sunt obligați să aplice o serie de măsuri. Muncitorii trebuie să reducă intensitatea și ritmul activităților fizice și să alterneze programul de lucru cu perioade de repaos în locuri umbrite. De asemenea, în condiții de temperaturi ridicate, agenții economici trebuie să reducă normele și programul de lucru, să asigure o ventilație corespunzătoare a spațiilor în care își desfășoară activitatea muncitorii, să eșaloneze perioadele de lucru și să asigure pentru fiecare persoană pe schimb între doi și patru litri de apă. În agricultură, pe șantierele de construcții, și acolo unde nu există posibilitatea asigurării unor condiții de microclimat corespunzător, activitatea se va desfãșura dimineața și seara.

Cei care vor fi prinși că nu respectă aceste condiții, vor fi sancționați.

de Roxana NĂSTASĂ Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui) desfășoară mai multe actiuni de control privind modul în care angajatorii respectă prevederile legale la locul de muncă al salariaților pe timpul caniculei. Cei care sunt prinși că nu respectă legea, vor fi sancționați. „Având în vedere prognozele meteo privind temperaturile ridicate, este necesar să se verifice modul în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă precum și măsurile ce se aplică în aceste perioade pentru protecția persoanelor încadrate în muncă în conformitate cu prevederile OUG nr. 99/2000. Ca urmare, considerăm oportună declanșarea unor acțiuni de…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: