Home » Administratie » Drumurile noastre toate, se vor repara vreodată?

Drumurile noastre toate, se vor repara vreodată?

de Marian MOCANU

În cadrul ultimei ședințe a Consiliului Județean Vaslui, consilierii au aprobat reabilitarea a diverse porțiuni a opt drumuri județene aflate în accentuată stare de degradare. În fapt, este vorba mai mult de o plombare, pe cât posibil, a gropilor, decât de o reparație adevărată. Din păcate, resursele instituției nu permit mai mult, la rectificarea de buget de la mijlocul acestui an fiind alocată suma de doar 3,89 milioane lei cu care se vrea reabilitarea a peste 70 de kilometri de drumuri județene.

Cea mai importantă rectificare a bugetului Consiliului Județean Vaslui a fost și de această dată săracă, în principal fiind vorba de realocarea unor resurse bugetare de la un capitol la altul. În fapt, este vorba de o rectificare a bugetului județean cu doar puțin peste trei milioane lei, în cea mai mare parte, 2,4 milioane sume provenind din excedentul bugetului local utilizat pentru finanțarea cheltuielilor de dezvoltare, mai bine spus, din rezerva pusă deoparte la începutul acestui an.

Nici nu este de mirare, câtă vreme, la ultima rectificare bugetară operată de guvern, cea de săptămâna trecută, județul Vaslui a fost trecut iar la coada listei de priorități, fiind alocată suma de mai puțin de 6 milioane lei pentru echilibrarea bugetelor unităților administrativ teritoriale. Din acest punct de vedere, Vasluiul este antepenultimul în ceea ce privește alocările bugetare, județul Prahova primind de circa 20 de ori mai mulți bani.

Din puținele resurse, care practic au fost scoase prin mutarea de la un capitol bugetar la altul, cel puțin în ceea ce privește finanțarea chetuielilor de dezvoltare, șefii Consiliului Județean au decis începerea sau continuarea unor lucrări de reabilitare și modernizare a unor drumuri județene. Din păcate, resursele alocate nu vor permite mai mult decât o plombare, în cel mai bun caz, a gropilor mai mari, și încercarea de menținere în stare de funcționare a drumurilor respective.

De altfel, mai mulți consilieri județeni au încercat, în timpul ședinței, să sensibilizeze conducerea CJ pentru alocarea de fonduri în vederea reabilitării și altor drumuri județene. Astfel, consilierul Gheorghe Croitoru a făcut lobby pentru repararea drumului județean care unește comunele Bogdana de Iana, și mai departe spre Gherghești, dar și a altor drumuri din sudul județului, în timp ce liberalul Radu Bobârnat a readus în discuție problema legăturii dintre municipiile Huși și Iași, drumuri județene aflate într-o stare foarte proastă, șoferii fiind nevoiți șă încojure cale de zeci de kilometri.

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, a spus franc că lipsa resurselor financiare este un mare impediment.

„Țin să vă dau un răspuns exact, intervenim în permanență pentru menținerea în stare de funcționare a drumurilor. Pe partea principală, în aceste zile se vor face plombări, iar pe zona Bogdana Gherghești, nu pot să mă pronunț, pentru că acolo traseul drumului este impropriu, și sunt necesare cheltuieli uriașe. Avem în vedere și alte trasee, pe zona arsura, proiectul este deja licitat, la fel spre Bunești Averești, ambele porțiuni vor fi asfaltate, probabil în acest an, sau anul viitor”, a anunțat Dumitru Buzatu.

În ceea ce privește lucrările de anul viitor, se dorește o dezbatere cu factorii locali cu privire la ce drumuri județene vor intra în reabilitare anul viitor.

Ce drumuri se vor repara în perioada următoare

În perioada următoare va continua reabilitarea drumurilor județene DJ244 K, între Muntenii de Sus, Tanacu, și Oltenești, pe o porțiune de 16,44 km, DJ 245L – Costești – Chițcani – Mănăstirea Pârvești, pe o porțiune de 10,92 km, un tronson de 10,5 km a DJ 245m care face legătura între Băcani, Alexandru Vlahuță și Oprișița (comuna Poienești), o mică porțiune, de doar 3 km, a DJ 245A, care face legătura între Iana și Lipovăț. În același timp, va fi reabilitat, pe o porțiune de 13,9 km, a drumului județean care face legătura dintre Trestiana (comuna Grivița) și mănăstirea Grăjdeni, dar și a drumului între Fâstâci și Bălești (comuna Cozmești), pe o porțiune de 7,7 km, ori a legăturii între Ivănești și Gherghelești, prin Chetrosu și Draxeni, pe o lungime de 2 Km. Este vorba de circa 70 de kilometri de drumuri județene, pentru reabilitarea cărora se vor cheltui 3,89 milioane lei. În plus,a fost aprobată alocarea de fonduri pentru reabilitarea, pe viitor, a altor drumuri județene. Este vorba de reabilitarea și modernizarea drumurilor județene 207H – din DN 2F, Vaslui, prin chițoc până la Poiana căprioarei, DJ 246A, de la Moara Domnească, prin Fâstâci, Bereasa, spre Tătărani.

În total, aceste proiecte însumează asfaltarea a mai puțin de 9 kilometri de drum județean, acest lucru demonstrând posibilitățile financiare din acest moment a Consiliului Județean Vaslui! În aceste condiții, până se va reuși repararea, cât de cât, a drumurilor județene, acestea vor redeveni impracticabile, astfel că vasluienii își vor rupe în continuare mașinile în gropi.

de Marian MOCANU În cadrul ultimei ședințe a Consiliului Județean Vaslui, consilierii au aprobat reabilitarea a diverse porțiuni a opt drumuri județene aflate în accentuată stare de degradare. În fapt, este vorba mai mult de o plombare, pe cât posibil, a gropilor, decât de o reparație adevărată. Din păcate, resursele instituției nu permit mai mult, la rectificarea de buget de la mijlocul acestui an fiind alocată suma de doar 3,89 milioane lei cu care se vrea reabilitarea a peste 70 de kilometri de drumuri județene. Cea mai importantă rectificare a bugetului Consiliului Județean Vaslui a fost și de această dată…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: