Home » Business » Suma uriașă pe care o plătim doar ca dobândă la FMI și UE

Suma uriașă pe care o plătim doar ca dobândă la FMI și UE

De la venirea crizei, România a încheiat trei acorduri cu instituțiile financiare internaționale. Chiar dacă din ultimul împrumut guvernul nostru nu a folosit niciun leu, sumele pe care le avem de rambursat Fondului Monetar Internațional (FMI) și Uniunii Europene (UE) sunt uriașe.

Primul acord cu finanțatorii externi a fost semnat în 2009, pe vremea Guvernului Boc, în condiții economice extrem de severe, când România s-a prăbușit, în doar câteva luni, de la o creștere economică demnă de calificativul boom la recesiune.

De atunci, din 2009, și până în 2023, timp de 15 ani, avem să le dăm înapoi FMI, UE și Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) aproape 10 miliarde de euro, mai exact 9,72 miliarde de euro, conform celor mai recente cifre privind serviciul datoriei pentru pachetul financiar extern, publicate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).  Din suma totală de 9,72 miliarde de euro, doar 8,24 miliarde de euro reprezintă ratele de capital, adică rambursarea principalului, a sumelor folosite propriu-zis. Restul de aproximativ 1,5 miliarde de euro reprezintă doar plata dobânzilor și a comisioanelor către cei trei finanțatori internaționali.  Defalcat, cele mai mari dobânzi le avem de dat Uniunii Europene: 1,09 miliarde de euro. Dobânzile și comisioanele datorate FMI se cifrează la 255,2 milioane euro, în 15 ani, iar cele către BIRD se situează la 133,2 milioane euro.  Până la finele anului trecut, România rambursase deja dobânzi și comisioane către instituțiile financiare internaționale în valoare totală de 934,3 milioane euro. Acestea sunt doar o mică parte din suma totală pe care am rambursat-o către FMI, UE și BIRD, de peste 3 miliarde de euro.  Pentru 2015, sunt programate să fie efectuate plăți totale de 1,83 miliarde euro în contul datoriei către aceste instituții, din care 161,7 milioane de euro dobânzi și comisioane.

Sursa: money.ro

De la venirea crizei, România a încheiat trei acorduri cu instituțiile financiare internaționale. Chiar dacă din ultimul împrumut guvernul nostru nu a folosit niciun leu, sumele pe care le avem de rambursat Fondului Monetar Internațional (FMI) și Uniunii Europene (UE) sunt uriașe. Primul acord cu finanțatorii externi a fost semnat în 2009, pe vremea Guvernului Boc, în condiții economice extrem de severe, când România s-a prăbușit, în doar câteva luni, de la o creștere economică demnă de calificativul boom la recesiune. De atunci, din 2009, și până în 2023, timp de 15 ani, avem să le dăm înapoi FMI, UE…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: