Home » Social » Atenție la virușii informatici!

Atenție la virușii informatici!

de Marian MOCANU

În această perioadă, mai mulți viruși informatici fac ravagii atât în computere, cât și în telefoanele mobile. Mai mult decât atât, folosind sisteme pentru utilizarea frauduloasă a mobilelor, escrocii pot să-ți încarce factura telefonică cu sume importante. Cum te poți apăra? Nu răspunde apelurilor cu numere telefonice ascunse sau dubioase și nu deschide mailurile cu denumirea de „invitație”.

Inventivitatea escrocilor nu are limite. Pe lângă vechea modalitate de a păcăli persoanele credule promițând diverse premii inexistente, în schimbul codurilor unor cartele telefonice de reîncărcare, acum au „inventat” altceva. Dându-se drept operatorii unor rețele de telefonie mobilă, îți spun că e ceva în neregulă cu factura ta și te roagă să tastezi un cod de cifre pentru verificare, ori să apelezi un număr de telefon, 06 07 74 52 41. Făcând acest lucru, îi încarci telefonul respectivului escroc cu sume foarte mari, de ordinul sutelor de euro, deduși din factura ta.

Un alt sistem de utilizare frauduloasă este cel prin care escrocii sună pe mobil, se prezintă ca fiind „provider” al rețelei telefonice de care aparții și îți cer să tastezi un cod (de obicei 09#), chipurile pentru verificarea mobilului. În fapt, hoții au de dispoztive care permit citirea cartelei interlocutorului, cartelă pe care ulterior o clonează și folosesc creditul existent până la epuizarea lui. Pentru a evita să fiți victimile unor astfel de escroci, nu tastați codurile indicate și închideți imediat telefonul. În cazul în care ați fost apelați de astfel de indivizi, anunțați imediat organele de poliție.

Viruși noi, care distrug telefoanele mobile sau calculatoarele

În ultima perioadă, mai mulți viruși afectează telefoanele mobile ori calculatoarele, prin simpla acceptare a apelurilor sau a mesajelor. Dacă aveți un apel telefonic și pe mobil se afișează „A C E” la expeditor, poate fi vorba de un virus care distruge atât cartela SIM, cât și telefonul mobil. Nu răspundeți și anulați imediat apelul de acest gen.

Utilizatorii de internet trebuie să aibă grijă să nu deschidă niciun mesaj care are atașată o filă numita „Invitație”, indiferent cine o trimite. Este un virus care deschide o Flacără Olimpică și care „arde” întregul hard-disc al computerului. Virusul poate fi transmis chiar și accidental de cineva care are adresa dvs. de email în lista de contact. Acesta este un periculos virus, clasificat de Microsoft ca fiind cel mai distructiv introdus vreodată în rețea.

de Marian MOCANU În această perioadă, mai mulți viruși informatici fac ravagii atât în computere, cât și în telefoanele mobile. Mai mult decât atât, folosind sisteme pentru utilizarea frauduloasă a mobilelor, escrocii pot să-ți încarce factura telefonică cu sume importante. Cum te poți apăra? Nu răspunde apelurilor cu numere telefonice ascunse sau dubioase și nu deschide mailurile cu denumirea de „invitație”. Inventivitatea escrocilor nu are limite. Pe lângă vechea modalitate de a păcăli persoanele credule promițând diverse premii inexistente, în schimbul codurilor unor cartele telefonice de reîncărcare, acum au „inventat” altceva. Dându-se drept operatorii unor rețele de telefonie mobilă, îți…

Review Overview

User Rating: 4.6 ( 1 votes)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: