Home » Justitie » Vameșii din lotul Albița 2, încă în libertate

Vameșii din lotul Albița 2, încă în libertate

de Marian MOCANU

Procurorii DNA insistă ca cei 21 de vameși din lotul Albița 2 să fie judecați pentru corupție în stare de control judiciar. Ei cer reluarea măsurii preventive a controlului judiciar față de acuzați, însă procesul trenează din cauza lipsei avocaților, plecați în concediu de odihnă.

După ce, pe data de 19 iunie, judecătorii Tribunalului Vaslui au decis ridicarea, la mai bine de un an și jumătate de la instituire, a acestei măsuri preventive, decizie întărită și de Curtea de Apel Iași, procurorii DNA ai obținut, la Înalta Curte de Casație și Justiție, rejudecarea speței.

Ieri, a fost un nou termen în acest dosar, soldat cu o nouă amânare, de doar zece zile. Motivul, lipsa justificată prin plecarea în concediu a unuia dintre apărătorii unuia dintre inculpați, care nu a fost de acord să fie apărat în schimb de un avocat din oficiu. În aceste condiții, judecătorul a fost nevoit să acorde un nou termen de judecată. În timp ce unii dintre vameși erau bucuroși că mai pot petrece câteva zile liberi, fără constrângeri, puând chiar să plece într-o minivacanță, alții ar fi vrut ca totul să se termine cât mai repede.

„Având control judiciar, nu trebuia decât să mă duc o dată pe săptămână la postul de poliție. așa, Tot la două săptămâni, trebuie să vin la Vaslui. Și cheltuială, și timp pierdut, mai lipsesc și de la muncă… ”, era de părere unul dintre vameși.

Tot el nu înțelegea de ce procurorii insistă cu reinstaurarea acestei măsuri preventive a controlului judiciar: „De aproape doi ani, și când eram audiați, și la procese, nu a lipsit nici unul dintre noi. Nu a fugit nimeni din țară, unde să se ducă, ce să facă. Acum, ce le e teamă, că vom fugi undeva?”

Cei 22 de lucrători vamali sunt acuzați de fapte de corupție, luare de mită și organizare sau apartenență la un grup infracțional organizat. Potrivit procurorilor, aceștia primeau sau cereau diverse sume de bani sau bunuri pentru a nu-și exercita corespunzător atribuțiile de serviciu, respectiv pentru a face controale sumare în cazul unor persoane care tranzitau Vama Albița. Ei au fost arestați pe data de 22 octombrie 2013 în urma unei descinderi ale procurorilor DNA, petrecând mai bine de două luni în arest preventiv. Ulterior, în luna februarie 2014, această măsură preventivă a fost înlocuită cu ce a controlului judiciar, menținută până în luna iunie a acestui an. Atunci, avocații vameșilor au cerut revocarea măsurii controlului judiciar, invocând faptul că măsura este una formală și, în plus, a intervenit și termenul rezonabil de când inculpații se află sub restricții.

de Marian MOCANU Procurorii DNA insistă ca cei 21 de vameși din lotul Albița 2 să fie judecați pentru corupție în stare de control judiciar. Ei cer reluarea măsurii preventive a controlului judiciar față de acuzați, însă procesul trenează din cauza lipsei avocaților, plecați în concediu de odihnă. După ce, pe data de 19 iunie, judecătorii Tribunalului Vaslui au decis ridicarea, la mai bine de un an și jumătate de la instituire, a acestei măsuri preventive, decizie întărită și de Curtea de Apel Iași, procurorii DNA ai obținut, la Înalta Curte de Casație și Justiție, rejudecarea speței. Ieri, a fost…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile