Home » Justitie » Atenție, șpaga dăunează grav sănătății! Și medicului, dar și pacientului!

Atenție, șpaga dăunează grav sănătății! Și medicului, dar și pacientului!

de Marian MOCANU

O decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României asimilează medicii și personalul sanitar care lucrează în unitățile sanitare publice cu funcționarii publici, cu toate drepturile și obligațiile care decurg din acest lucru. O primă consecință a acestei decizii constă în faptul că medicii nu vor mai putea ascunde în spatele unor așa-zise donații mita primită pentru înfăptuirea actului medical. Mai mult decât atât, pacienții care dau mici atenții pentru a se bucura de atenția doctorilor pot fi și ei la rându-le acuzați de dare de mită. În curând, s-ar putea ca și medicii veterinari să fie angajați ai statului, în loc de concesionari ai serviciilor veterinare zonale, ca până acum.

Până zilele trecute, medicii, inclusiv cei care erau angajați ai unei instituții spitalicești din sistemul public de sănătate, puteau primi de la pacienți diverse cadouri sau sume de bani cu titlu de donație sau drept plăți suplimentare. De multe ori, aceste donații ascundeau în fapt mita primită pentru înfăptuirea corectă sau cu prioritate actului medical, act ce în fapt era o obligație de serviciu. În luna iunie, Înalta Curte de Casație și Justiție a României a decis că medicii din spitalele sau alte unități sanitare din sistemul public de sănătate sunt asimilați categoriei funcționarilor publici, cu toate drepturile și obligațiile ce decurg din acest lucru.

Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial a României săptămâna trecută, pe 5 august, devenind obligatorie. Decizia a fost luată ca urmare cazului unui medic argeșean acuzat de luare de mită, care susținea că suma primită era în fapt o donație de la un pacient recunoscător.

Fapta medicului angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate, care are calitatea de funcționar public, în accepțiunea dispozițiilor art. 175 alin. 1 lit. b din Codul Penal, de a primi plăți suplimentare sau donații de la pacienți, în condițiile art. 34 alin. 2 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege, având ca urmare incidența dispozițiilor art. 21 alin. 1 din Codul Penal”, se arată în decizia ÎCCJR. Prin această decizie a Curții Supreme nu doar că medicii nu mai pot primi plăți suplimentare sau donații, acestea putând fi considerate drept mită, dar nici pacienții nu mai au dreptul să facă donații. Practic, în cazul pacienților care dau mici atenții doctorilor din spitalele sau cabinetele de stat, aceștia riscă dosar penal pentru dare de mită, infracțiune pedepsită la fel ca luarea de mită.

Totuși, nu pierderea dreptului de a primi „donații” îi supără pe unii medici, ci faptului că au fost declarați oficial ca făcând parte din tagma funcționarilor publici, la fel cu polițiștii, cadrele didactice ori casierii de la primării. În plus, medicii consideră că astfel se face o discriminare între cei care lucrează în spitalele publice și cei care activează la spitale private, dar care au servicii decontate de Casele de Asigurări de sănătate. Aceștia din urmă pot primi în continuare, liniștiți, donații sau plăți suplimentare din partea pacienților, pacienți care nu riscă să fie acuzați de dare de mită.

Trecerea în rândul funcționarilor publici se pregătește și pentru o altă categorie de angajați, cea a medicilor veterinari. Practic, se dorește ca în loc ca medicii veterinari să concesioneze cabinetele veterinare, aceștia să fie angajați ai Direcțiilor de sănătate publică și pentru siguranța alimentelor. Dacă măsura este salutată de crescătorii de animale, care consideră că astfel vor beneficia de servicii mai prompte din partea veterinarilor, medicii contestă acest proiect, pentru că și-ar pierde din independența pe care o au la acest moment. „Dacă am nevoie de medicul veterinar, fie că am animale bolnave, fie că vreau să le vaccinez, sau doar să le controleze, medicul vine dacă vrea, când vrea. Să treacă la stat, să fie obligat să vină când îl chem, că de plătit, oricum vom plăti. Care nu vrea, nu are decât să-și facă farmacie veterinară, să vândă mâncare pentru căței și nisip pentru pisici!”, a fost de părere un crescător de animale din Ivănești.

de Marian MOCANU O decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României asimilează medicii și personalul sanitar care lucrează în unitățile sanitare publice cu funcționarii publici, cu toate drepturile și obligațiile care decurg din acest lucru. O primă consecință a acestei decizii constă în faptul că medicii nu vor mai putea ascunde în spatele unor așa-zise donații mita primită pentru înfăptuirea actului medical. Mai mult decât atât, pacienții care dau mici atenții pentru a se bucura de atenția doctorilor pot fi și ei la rându-le acuzați de dare de mită. În curând, s-ar putea ca și medicii veterinari…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: