Home » Technology » 10 motive pentru care merită să instalezi Windows 10

10 motive pentru care merită să instalezi Windows 10

de Dan Dobrovolschi
Windows 10 este cu siguranță cel mai tentant sistem de operare Microsoft după mulți ani de așteptare. Urmândexperimentului eșuat numit Windows 8, compania americană a depus eforturi considerabile pentru a face din Windows 10 un sistem de operare ușor de îndrăgit pentru utilizatorii veniți de la Windows 7 și cu suficientă inovație pentru a justifica pe deplin nevoia de upgrade.
Încercând să dea noului OS cât mai multe șanse de reușită, Microsoft a renunțat la viziunea touch-first, potrivit căreia viitorul aparține exclusiv tabletelor și portabilelor cu ecrane touch. În această nouă lume imaginată de mai marii companiei, tastatura și mouse-ul urmau să devină accesorii demodate, utilizatorii având să folosească aplicații Metro cu interfață optimizată pentru interacțiune touch. Ignorând complet așteptările milioanelor de utilizatori încă posesori de PC-uri cu tastatură și mouse, Microsoft a decis să renunțe la emblematicul Start Menu, înlocuindu-l cu un Start Screen ce ocup întregul ecran, ascunzând interfața Desktop tradițională. Cum era de așteptat, utilizatorii bulversați de schimbările făcute într-un mod total neinspirat au respins cu îndârjire viitorul impus de Windows 8, precum și dispozitivele lansate pentru a-l promova. Confruntați cu statistici dezarmante ce anunțau un eșec de proporții, oficialii Microsoft au rămas însă ferm pe poziții, lansând o actualizare Windows 8.1 care deși pornea direct în modul desktop, avea puține lucruri în plus care motiveze utilizatorii de PC-uri tradiționale.
Punct și de la capăt…
Deși păstrează multe asemănări cu predecesorul, Windows 10 este în fapt un hibrid de Windows 7 adaptat cu un nou design și alt mod de organizare. Adaptabil în funcție de tipul dispozitivului pe care rulează, Windows 10 păstrează interfața pe bază de tiles-uri introdusă de Windows 8, însă o arată numai acolo unde îi este locul – pe ecranul tabletelor. În modul desktop, ne alegem cu un Start Menu prietenos și funcțional, oferind atât listă de programe cât și suport pentru live tiles-uri, folosite pentru accesarea aplicațiilor preferate.
Perfecționat cu sprijinul unei comunități formate din peste 5 milioane de utilizatori înrolați în programul de testare Windows Insider, Windows 10 vine cu motive convingătoare în justificarea upgrade-ului de la Windows 8.1 și chiar Windows 7:

1. Este gratuit

Urmând eșecului înregistrat cu Windows 8, Microsoft are nevoie ca Windows 10 să ajungă rapid la cât mai mulți utilizatori, iar pentru asta oficialii companiei sunt dispuși la compromisuri, oferind Windows 10 ca upgrade gratuit pentru toți utilizatorii Windows 8.x și Windows 7 dispuși să îl instaleze. Între timp, pirații care nu întrunesc condițiile promoției ce se desfășoară timp de un an după momentul lansării au parte de un tratament blând din partea companiei, putând instala și testa Windows 10 fără furnizarea unei chei de produs.

Microsoft oferă upgrade gratuit la Windows 10Microsoft oferă upgrade gratuit la Windows 10

2. Interfață desktop familiară

Venind de la Windows 7, perioada de acomodare cu Windows 10 va fi scurtă și cu puține motive de frustrare: Start Menu este la locul lui, desktop-ul este mereu vizibil iar interfața duală care a dat atâtea bătăi de cap utilizatorilor de Windows 8 a fost abandonată. Încă de actualitate, aplicațiile cu interfață Modern UI rulează acum în ferestre separate, simplu de gestionat pe desktop-ul Windows.

3. Start Menu îmbunătățit

Windows 10 vine cu Start Menu complet funcțional. Mai mult decât o copie a celui in Windows 7, noul Start Menu include listă cu aplicații recente, scurtături pentru funcții și directoare des accesate, respectiv listă All apps în care putem găsi aplicațiile instalate. Live tiles-urile sunt în continuare prezente, însă acestea folosesc mult mai eficient spațiul disponibil.
Noul Start Menu este complet personalizabil, utilizatorii putând repoziționa și elimina după bunul plac selecții din liste, respectiv ajusta dimensiunea acestuia trăgând de margini cu ajutorul cursorului. Dacă dorim, putem merge până la a elimina toate live tiles-urile din Start Menu, rămânând doar cu lista de aplicații.

4. Suport pentru desktop-uri virtuale

Începând cu Windows 10 nu mai este nevoie să ne descurcăm cu un singur desktop pe care sunt îngrămădite toate aplicațiile. Acum putem avea mai multe ecrane virtuale între care comutăm după cum avem nevoie.

5. Live Tiles

Mai mult decât simple scurtături pentru aplicații, Live Tiles-urile pot afișa informații actualizate în Start Menu, cum ar fi notificări și poze adăugate în rețeaua de socializare, starea vremii sau alte informații relevante pentru aplicația respectivă.

6. Microsoft Edge

Gata cu Internet Explorer. Disponibil exclusiv pentru Windows 10, Microsoft Edge este un web browser cu adevărat modern. Cu interfață minimalistă și având în spate un motor de randare complet refăcut, Microsoft Edge pune siguranța și viteza la navigare pe primul loc.

Windows 10 nu mai folosește Internet ExplorerWindows 10 nu mai folosește Internet Explorer

7. Sincronizare Cloud

Beneficiind de integrare cu serviciul OneDrive, Windows 10 oferă sincronizarea automată a setărilor pentru aplicații și opțiuni de personalizare, astfel că la o eventuală reinstalare Windows, desktop-ul poate fi readus imediat la starea inițială. Mai mult decât atât, datele sincronizate prin OneDrive nu vor mai fi pierdute în cazul unei defecțiuni hardware și vor fi accesibile de pe orice dispozitiv conectat la în contul OneDrive.

Windows 10 oferă integrare OneDriveWindows 10 oferă integrare OneDrive

8. DirectX 12

Upgrade-ul la Windows 10 îți va permite să savurezi pe deplin următoarea generație de jocuri PC, compatibile cu noul API DirectX 12.

9. Actualizări automate

Sub Windows 10, patch-urile de securitate și alte actualizări importante sunt descărcate și instalate automat de îndată ce sunt publicate de Microsoft. Astfel, utilizatorii au siguranța că Windows 10 este mai puțin vulnerabil în fața amenințărilor cu Malware și alte riscuri de securitate venite din internet.

Instalarea pachetelor de actualizare este obligatorie pentru utilizatorii Windows 10Instalarea pachetelor de actualizare este obligatorie pentru utilizatorii Windows 10

10. Cortana

Cortana, noul asistent personal digital care te ajută să găsiți rapid informațiile de care ai nevoie.
În plus, Windows 10 nu mai include componenta Windows Media Center, suport pentru gadget-uri pe desktop, Windows Live Essentials, funcția de redare DVD și unele jocuri din Windows 7. În schimb, un alt joc foarte apreciat la birou este disponibil în Windows 10.
Sursa: go4it.ro

About Dan Dobrovolschi

%d blogeri au apreciat: