Home » Administratie » Autoritățile își bat joc de comuna Drânceni

Autoritățile își bat joc de comuna Drânceni

de Marian MOCANU

Primăria comunei Drânceni este în pericol să-și vadă toate proiectele blocate din lipsă de bani, ba mai mult, să i se pună sechestru pe bunurile primăriei pentru datorii la executantul unui proiect de alimentare cu apă. Comuna a primit la rectificarea bugetară de la sfârșitul lunii suma de 122.000 lei, asta după ce, la începutul anului 2015, nu a primit nici un ban de la guvern. Practic, din suma primită, 44.000 lei sunt destinați plății drepturilor câștigate în instanță de către cadrele didactice, iar 72.000 lei sunt cote defalcate din impozitul pe venit, bani destinați plății salariilor angajaților primăriei. Din sumele defalcate din TVA, bani care pot fi folosiți pentru investiții, a fost alocată la Drânceni doar suma de 6.000 lei!

gelu pecheanu, primar drinceniGuvernanții își bat joc de comuna Drânceni. Nici Consiliul Județean, și nici Guvernul României nu țin cont de nevoile oamenilor din zonă și nici de faptul că suntem poartă de intrare în Europa. De ani de zile nu primim nici un fel de sprijin pentru dezvoltarea comunei, dar parcă niciodată nu a fost bătaia de joc din acest an. Cum crede cineva că, cu doar 6.000 lei primiți de la Guvern, poți face ceva într-o comună cu 4.700 de locuitori? Vom fi nevoiți să punem lacătul pe primărie și să plecăm acasă! Am făcut în zadar memorii la toate autoritățile, nu ne bagă nimeni în seamă!”, ne-a spus supărat Gelu Pecheanu, primarul comunei Drânceni.

La începutul anului 2015, când a fost aprobat bugetul național, comuna Drânceni, la fel ca Zorleniul, Fălciul și Bârladul, nu a primit nici un ban pentru echilibrarea bugetului local. La rectificarea din luna iulie, conform adresei nr. 20620/6.08.2015 a Finanțelor Publice, Drânceniul a primit în total 122.000 lei, din care 44.000 lei destinați plății drepturilor câștigate în instanță de către cadrele didactice, iar 72.000 lei sunt cote defalcate din impozitul pe venit, bani destinați plății salariilor angajaților primăriei. Pentru investiții, s-a primit suma de doar 6.000 lei, în condițiile în care în comună sunt în derulare patru proiecte majore.

Primul dintre ele, demarat în 2007, este de realizarea rețelei de alimentare cu apă în satele Râșești și Ghermănești, care urma să deservească peste 2.500 de consumatori. Realizat în proporție de 90%, pentru finalizarea acestui proiect ar mai fi nevoie de circa 435.000 lei. Un alt proiect, de extindere a alimentării cu apă a satului Ghermănești, implementat cu fonduri transfrontaliere, este finalizat, însă nu a fost achitată partea de cofinanțare. În timp ce în celelalte două localități din Moldova, respectiv Ucraina, parte în proiect, rețeaua de apă a fost dată deja în folosință, locuitorii din Ghermănești cară apă cu gălețile de la doi – trei kilometri!

„Râd moldovenii de noi, noi am terminat primii lucrarea, dar nu avem apă, pe când ei au. Constructorul, care mai are de primit bani, ne amenință cu datul în judecată și că va pune sechestru pe bunurile primăriei. De la Consiliul Județean nu avem nici un ajutor. Alte comune au primit bani pentru cofinanțarea proiectelor derulate cu fonduri europene, de noi nici să nu audă”, a mai declarat primarul Pecheanu. Alte două proiecte, unul de achiziționare a unui buldoexcavator și altul pentru reabilitarea unui centru cultural, finanțate cu fonduri europene prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) Moldo-Prut, în care comuna Drânceni este membru, zac în așteptare, tot din lipsa fondurilor necesare. Mai mult decât atât, două școli, începute încă din 2008, investiții derulate prin Ministerul învățământului, zac și acum neterminate, clădirile începute degradându-se de la un an la altul. „Vrem să facem ceva pentru comunitate, dar nu avem cum! Ne zbatem, facem proiecte, cheltuim bani cu tot felul de studii, obținem finanțare, începem treaba, dar nu primim bani să le terminăm… Numai la noi se poate întâmpla așa ceva! E păcat de atâta muncă și de banii irosiți. Îți mai faci și sânge rău când vezi că ești luat în bătaie de joc cu 6.000 lei pentru investiții!”, a mai declarat primarul Gelu Pecheanu.

Din păcate, nu este singura comună din județul Vaslui care nu există în ochii guvernaților. Zeci de proiecte începute, unele cu fonduri proprii sau guvernamentale, altele chiar finanțate din fonduri europene, zac în așteptare din lipsa banilor.

de Marian MOCANU Primăria comunei Drânceni este în pericol să-și vadă toate proiectele blocate din lipsă de bani, ba mai mult, să i se pună sechestru pe bunurile primăriei pentru datorii la executantul unui proiect de alimentare cu apă. Comuna a primit la rectificarea bugetară de la sfârșitul lunii suma de 122.000 lei, asta după ce, la începutul anului 2015, nu a primit nici un ban de la guvern. Practic, din suma primită, 44.000 lei sunt destinați plății drepturilor câștigate în instanță de către cadrele didactice, iar 72.000 lei sunt cote defalcate din impozitul pe venit, bani destinați plății salariilor…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: