Home » National » Cîmpeanu: Trei profesori au fost demiși și 20 au salarii diminuate după frauda la bacalaureat din Neamț

Cîmpeanu: Trei profesori au fost demiși și 20 au salarii diminuate după frauda la bacalaureat din Neamț

Trei profesori au fost sancționați cu desfacerea contractelor de muncă și alți 20 cu tăieri salariale de 15 la sută pe o perioadă de două – cinci luni, în cazul fraudei la bacalaureat înregistrat în iulie la Colegiul „Vasile Conta” din Piatra Neamț, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Educației.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu anunța, în 10 iulie, că a fost depistat un caz de fraudă la bacalureat la Colegiul „Vasile Conta” din Piatra Neamț, de unde au fost eliminați din examen aproape 20 de candidați.

Cazuri similare fuseseră atunci depistate și la Colegiul Tehnic „Unirea” din Ștei, județul Bihor, și la Liceul „Traian Vuia” din orașul Făget, județul Timiș.

În consecință, în cazul de la Piatra Neamț, s-a dispus desfacerea contractului de muncă pentru trei dintre profesorii implicați și diminuarea salariului cu 15 la sută timp de două – cinci luni pentru alți 20 de dascăli.

În Bihor, 28 de cadre didactice care au făcut parte din Comisia de bacalaureat de la Colegiul Tehnic „Unirea Ștei” au fost sancționate disciplinar, în cazul fraudei de la examen, pentru nouă profesori a fost desfăcut contractul de muncă, iar în cazul celorlalți măsura fiind diminuarea salariului.

În total, în acest caz, 37 de profesori au fost cercetați disciplinar, însă s-a decis sancționarea a 28 dintre aceștia.

Astfel, pentru nouă dintre profesori a fost desfăcut contractul de muncă, alți 11 vor avea salariul de bază diminuat cu 15 la sută timp de șase luni, doi dascăli vor avea diminuat salariul sau indemnizația de conducere tot cu 15 la sută, timp de trei luni, cinci profesori vor avea salariul redus cu zece procente timp de trei luni, iar un cadru didactic a primit avertisment.

Ministerul Educației anunța, în 5 iulie, că verifică un caz de fraudă la bacalureat, la Colegiul Tehnic „Unirea” din Ștei, județul Bihor, unde, în zece din cele 14 săli, profesorii asistenți au fost înregistrați permițându-le candidaților să copieze și chiar ajutându-i.

Urmare a unei sesizări privind existența unor similitudini între 42 de lucrări la matematică provenind din centrul de examen Colegiul Tehnic „Unirea” din Ștei, Comisia Județeană de Bacalaureat a dispus analiza înregistrărilor din toate cele 14 săli în care s-a desfășurat proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie), informa Ministerul Educației și Cercetării Științifice (MECS).

Ulterior, ISJ Bihor a decis ca 108 candidați din cei 191 care au susținut examenul de bacalaureat la Colegiul Tehnic „Unirea” din Ștei (Bihor) să fie eliminați, iar aproximativ 40 de cadre didactice erau cercetate disciplinar, fiind depusă și o sesizare penală la Poliție.

Din cei 108 elevi eliminați, 12 au dat în judecată ISJ Bihor și au obținut, în 16 iulie, suspendarea deciziei până la pronunțarea instanței de fond.

La centrul de examen Colegiul Tehnic ”Unirea” din Ștei, județul Bihor, au susținut examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2015 elevii respectivului colegiu, dar și elevii Colegiului Național „Avram Iancu” din localitate.

La Timiș, nouă profesori au fost sancționați cu desfacerea disciplinară a contractelor de muncă, iar 143 de elevi au fost eliminați din examen în urma anchetei inspectoratului școlar județean.

Potrivit unui raport al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Timiș, 42 de cadre didactice care au făcut parte din Centrul de Examen nr. 16 de la Liceul Teoretic „Traian Vuia” Făget au fost cercetate disciplinar.

Patru cadre didactice au fost sancționate cu observație scrisă, iar alte trei, cu diminuarea salariului de bază cu zece la sută pentru o perioadă de trei luni, în timp ce alți nouă profesori vor avea diminuat salariul de bază cu 15 la sută pentru o perioadă de șase luni. Un alt profesor a fost sancționat cu diminuarea salariului de bază pe o perioadă de trei luni cu cinci la sută.

Totodată, reprezentanții ISJ Timiș au anunțat, luni, că un număr total de 143 de elevi care au dat bacalaureatul la Liceul „Traian Vuia” din Făget au fost eliminați din examen, în urma vizionării imaginilor video din sălile de examen.

Procurorii de la Parchetul Tribunalului Timiș anunțau, în 8 iulie, că verifică modul în care s-a desfășurat bacalaureatul la Liceul „Traian Vuia” din orașul Făget. Surse din rândul anchetatorilor declarau că a fost depusă o plângere în care se arăta că examenul de bacalaureat de la Făget a fost fraudat și că absolvenții s-au consultat între ei în timpul probelor.

La Liceul „Traian Vuia” din Făget au susținut bacalaureatul 176 de absolvenți de liceu. Dintre aceștia, 96 au fost declarați inițial promovați, dar numărul acestora a scăzut în urma eliminărilor din examen, la 33.

Sursa: mediafax.ro

Trei profesori au fost sancționați cu desfacerea contractelor de muncă și alți 20 cu tăieri salariale de 15 la sută pe o perioadă de două - cinci luni, în cazul fraudei la bacalaureat înregistrat în iulie la Colegiul "Vasile Conta" din Piatra Neamț, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Educației. Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu anunța, în 10 iulie, că a fost depistat un caz de fraudă la bacalureat la Colegiul "Vasile Conta" din Piatra Neamț, de unde au fost eliminați din examen aproape 20 de candidați. Cazuri similare fuseseră atunci depistate și la Colegiul Tehnic "Unirea" din Ștei, județul Bihor, și…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: