Home » Justitie » Mii de oameni, cu sufletul la gura – Astazi, aflam sentinta data celor sapte violatori!

Mii de oameni, cu sufletul la gura – Astazi, aflam sentinta data celor sapte violatori!

de Marian MOCANU
Vineri, la Judecătoria Vaslui, după o ședință maraton care va durat mai bine de nouă ore, s-a finalizat cercetarea judecătorească a procesului violatorilor din Văleni. Afară, sute de vasluieni erau adunați în fața instituției pentru a-și arăta dezaprobarea față de gestul celor șapte tineri de a viola o elevă în vârstă de 18 ani. Apărătorii violatorilor au făcut tot posibilul să amâne ședința de judecată, în trei rânduri recuzând, fără succes, judecătorul. Sperau astfel să amâne ședința până la judecarea unei cereri de strămutare depuse la Curtea de Apel Iași, cerere care, dacă ar fi aprobată ar duce implicit la o reluare a procesului. Luni, 17 august, este așteptată pronunțarea sentinței în cazul celor șapte violatori.
La Judecătoria Vaslui, vineri a fost un nou termen de judecată în procesul celor șapte tineri din Văleni, județul Vaslui, acuzați de viol asupra unei eleve în vârstă de 18 ani. În fața instanței, încă de la orele 8.00, s-au strâns sute de vasluieni, pentru a condamna moral fapta celor șapte tineri, faptă considerată de o barbarie extremă de întreaga opinie publică. Vasluienii au cerut insistent nu doar aplicarea pedepsei maxime în cazul celor șapte tineri, dar și schimbarea legislației, prin înăsprirea pedepselor pentru aceste tipuri de infracțiuni. Au fost însă și indivizi, prieteni ai violatorilor, care au încercat să anime spiritele, declarând că de fapt, vinovată este fata. Spusele acestora au stârnit o adevărată reacție de dezaprobare printre vasluienii de față, fiind nevoie de intervenția jandarmilor pentru evacuarea indivizilor.
În sala de judecată de judecată a avut loc o altfel de manifestație, cea a apărătorilor tinerilor violatori. Aceștia au încercat din răsputeri amânarea ședinței, până la judecarea unei cereri de strămutare depuse la Curtea de Apel Iași, cerere care are drept termen de judecată data de 2 septembrie. Scopul urmărit a fost clar: de tergiversare cât mai mult a procesului, în speranța că fapta celor șapte va ieși din atenția opiniei publice, și astfel, condamnările vor fi mai blânde. Dacă cererea de strămutare ar fi aprobată, procesul ar trebui să se reia de la început. În ciuda tuturor tertipurilor avocățești, care au făcut ca ședința de judecată să se lungească mai bine de nouă ore, procesul a continuat și a ajuns la final.
Balciul din curtea Justitiei oarbe
„Bâlciul” juridic a început prin depunerea unei cereri de amânare. După respingerea acestei cereri, imediat unul din apărători a făcut cerere de recuzare a judecătorului de ședință. Pentru judecarea acestei cereri, s-a apelat la un alt judecător, aflat de permanență la Judecătoria Vaslui. Respectivul magistrat a trebuit să se abțină de la judecarea cererii de recuzare, dat fiind că tot el respinsese, cu doar trei zile, cererea de abținere a judecătorului de ședință. A fost nevoie de aducerea unui alt judecător, care a respins ca fiind neîntemeiată cererea de recuzare. Imediat, un alt apărător a formulat o altă cerere de recuzare, chipurile pe alte motive. Lucrările procesului au fost din nou suspendate, până la judecarea acestei noi cereri, la rându-i respinsă. Circul a continuat, o nouă cerere de recuzare, a treia, fiind imediat formulată de alți trei apărători ai inculpaților. Abia după respingerea și celei de-a treia cereri de recuzare s-au putut relua lucrările ședinței de judecată.
După audierea ultimului martor cerut de apărători, care a trebuit adus cu mandat de aducere, atât procurorul, cât și apărătorii au pus concluziile finale. Procurorii au cerut aplicarea pedepsei maxime, motivând această cerere că sunt probe care demonstrează fără nici o tăgadă vinovăția celor șapte. Mai mult decât atât, procurorii au cerut ca, dat fiind gravitatea faptelor, în cazul în care vor fi găsiți vinovați, cei șapte tineri să fie arestați imediat. Cei șapte tineri, Ovidiu Silviu Burada, Silviu Avădănei, Paul Andrei Burlacu, Petrică Ionuț Bolboceanu, Ionuț Bogdan Boicu, Alin Dumitru Rotaru și Ioan Surleac riscă până la 12 ani de închisoare pentru viol, la care s-ar mai putea adăuga o majorare de pedeapsă pentru infracțiunea de lipsire de libertate, pedepsită de lege cu până la șapte ani de închisoare. Trebuie spus că trei dintre violatori, Boicu, Rotaru și Surleac au ales calea recunoașterii faptelor în fața judecătorilor, putând beneficia astfel de o reducere a sentinței. Ceilalți patru, Burada, Burlacu, Bolboceanu și Avădăni nu au recunoscut nici un moment acuzațiile de viol, declarând că ar fi întreținut relații sexuale cu victima cu acordul acesteia, iar fata nu a fost niciun moment sechestrată sau amenințată. Dealtfel, avocații celor patru au cerut judecătorilor achitarea lor, pe motiv că, în fapt, nu ar fi fost comisă nici o infracțiune.
Azi se da sentinta
Pronunțarea sentinței în acest caz a fost anunțată pentru astazi. În cazul unei condamnări, cei șapte violatori mai au calea recursului, care va fi judecat la Tribunalul Vaslui. Teoretic, chiar ar fi condamnați, tinerii ar putea rămâne în libertate până la pronunțarea definitivă a sentinței de către instanța superioară. Dat fiind însă presiunile la care victima, tânăra elevă în vârstă de 18 ani, a fost supusă de către familiile și prietenii violatorilor săi, și cererea de reținere formulată de procurori, este posibil ca inculpații să fie totuși arestați.
Pronunțarea sentinței vine la aproape nouă luni de la petrecerea faptelor de care sunt acuzați cei șapte vălenari. În luna noiembrie 2014, o elevă de la un liceu din Vaslui care pleca spre casă, a fost acostată de doi tineri, care s-au oferit să o conducă acasă cu mașina. Fata a fost dusă pe un câmp din apropierea localității Văleni și obligată cu forța să întrețină raporturi sexuale cu cei doi. Ulterior, au fost chemați și alți patru prieteni, care la rându-le au violat și supus la perversiuni sexuale tânăra fată. De parcă nu ar fi fost de ajuns, tinerii s-au deplasat pe un alt câmp, din apropierea localității Moara Domnească, unde a mai fost chemat un tânăr care, și el, a forțat victima să întrețină raporturi sexuale. Fata a fost violată cu sălbăticie timp de circa cinci ore, iar atunci când a leșinat din cauza perversiunilor la care era supusă, a fost trezită turnându-i-se țuică peste față. Șase dintre violatori, Ovidiu Silviu Burada, Silviu Avădănei, Paul Andrei Burlacu, Ionuț Bogdan Boicu, Alin Dumitru Rotaru și Ioan Surleac au fost ridicați imediați de la locuințele lor de polițiști și duși la audieri, al șaptelea, Petrică Ionuț Bolboceanu fiind prins de polițiști pe peronul gării CFT Vaslui, acesta având intenția de a pleca la București, la muncă.
de Marian MOCANU Vineri, la Judecătoria Vaslui, după o ședință maraton care va durat mai bine de nouă ore, s-a finalizat cercetarea judecătorească a procesului violatorilor din Văleni. Afară, sute de vasluieni erau adunați în fața instituției pentru a-și arăta dezaprobarea față de gestul celor șapte tineri de a viola o elevă în vârstă de 18 ani. Apărătorii violatorilor au făcut tot posibilul să amâne ședința de judecată, în trei rânduri recuzând, fără succes, judecătorul. Sperau astfel să amâne ședința până la judecarea unei cereri de strămutare depuse la Curtea de Apel Iași, cerere care, dacă ar fi aprobată ar duce implicit…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: