Home » Social » Vor revigorarea portului tradițional vasluian

Vor revigorarea portului tradițional vasluian

de Roxana NĂSTASĂ

Pentru că se pierde în negura timpului, în anumite localități fiind deja pe cale de dispariție, doi vasluieni, iubitori de tradiție și frumos, profesorii Dan Ravaru și Daniela Adam s-au gândit să readucă în atenție portul tradițional vasluian. În acest sens, de Zilele Culturale ale municipiului Vaslui au adus în fața publicului această problematică lansând cartea pe care cei doi au scris-o „Portul popular vasluian. Istorie și actualitate”, lucrare ce reflectă elemente ale portului popular din județ. Apariția volumului se înscrie, potrivit autorilor, într-o mai largă acțiune a CJCPCT de revigorare a acestui element de bază a culturii materiale a unui popor.

Dan RavaruCasa de Cultură “Constantin Tănase” Vaslui a găzduit de Zilele municipiului Vaslui evenimentul de lansare a cărții „Portul popularDaniela Adam vasluian. Istorie și actualitate”. După o muncă temeinică, profesorul și etnologul Dan Ravaru, împreună cu profesoara Daniela Adam, au ținut să aducă în fața publicului roadele muncii lor, anume, un volum despre portul popular de pe meleagurile noastre, inclusiv o expoziție în cadrul căreia au fost expuse costume din Ivești, Pogonești, Muntenii de Sus, Văleni, Solești, Laza și Vaslui. Această acțiune face parte din campania inițiată în ultimii ani de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Vaslui, de revigorare a costumului popular având în vedere dispariția acestuia din anumite localități. În acest sens, s-au format asociații, una la Solești și una la Laza, fiind confecționate costume care să reunească trăsăturile esențiale ale costumului popular vasluian așa cum a existat el în trecut.

„Pentru actualul județ Vaslui, problematica legată de costumul popular este complexă. Au existat unele condiții istorice care au dus la folosirea tot mai redusă a costumului popular în satele noastre spre deosebire de alte provincii românești. De aceea, CJCPCT a început în ultimii ani o campanie pentru revigorarea portului popular vasluian, un exemplu în acest sens fiind această carte, ale cărei roade au început să se vadă, fiind deja confecționate o serie de piese ale costumului tradițional”, ne-a declarat Dan Ravaru.

“Cartea este un reper în ceea ce privește realizarea costumelor populare din județul Vaslui, care e deja materializat prin aprobarea unui proiect aprobat și de Consiliul Județean Vaslui, privind punerea în valoare a costumului popular vasluian. Vor fi realizate, astfel, în cadrul acestui proiect, 16 costume de fete și 12 de băieți pentru Ansamblul Soleștenii, unde coordonatorul ansamblului precum și al Asociației «La izvorul tradițiilor» este Costel Adam, directorul Căminului Cutural din Solești”, ne-a declarat autoarea Daniela Adam.
Cartea are 185 de pagini în care autorii încearcă să ofere toate infomațiile despre portul popular vasluian, care să stea la baza unor încercări de reconstituire a acestuia.

de Roxana NĂSTASĂ Pentru că se pierde în negura timpului, în anumite localități fiind deja pe cale de dispariție, doi vasluieni, iubitori de tradiție și frumos, profesorii Dan Ravaru și Daniela Adam s-au gândit să readucă în atenție portul tradițional vasluian. În acest sens, de Zilele Culturale ale municipiului Vaslui au adus în fața publicului această problematică lansând cartea pe care cei doi au scris-o „Portul popular vasluian. Istorie și actualitate”, lucrare ce reflectă elemente ale portului popular din județ. Apariția volumului se înscrie, potrivit autorilor, într-o mai largă acțiune a CJCPCT de revigorare a acestui element de bază a…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: