Home » Justitie » Iată cum se fură curent la propriu – „Băieții deștepți” de la E-ON Bârlad!

Iată cum se fură curent la propriu – „Băieții deștepți” de la E-ON Bârlad!

de Răzvan CĂLIN

Racordări ilegale, citiri eronate ale indecșilor, modificarea sau înlocuirea sigiliilor plombelor metrologice, înlocuirea contorilor etc., sunt doar o parte dintre „schemele” gândite de câțiva angajați ai E-ON Bârlad prin care au adus prejudicii în valoare de peste 400.000 de lei. Nouă persoane au fost reținute pentru 24 de ore, urmând ca procurorii să ceară Judecătoriei Bârlad arestarea lor preventivă.

Ancheta în cazul rețelei infracționale din care făceau parte și angajați ai E-ON Bârlad este departe de a fi finalizată. Cu fiecare zi care trece, anchetatorii descoperă noi elemente care arată ce amploare luase acest fenomen ilegal generat chiar de angajați ai furnizorului de energie electrică. De altfel, încă din timpul acțiunii de duminică, 23 august, când au fost operate nu mai puțin de 80 de percheziții domiciliare, anchetatorii au realizat că au de a face cu o rețea bine pusă la punct al cărei singur scop era consumul fraudulos de energie electrică. Nu atât ei, cât mai ales diferite peersoane fizice sau agenți economici dornici să-și diminueze cât mai mult costurile legate de consumul de curent electric și chiar, dacă se poate, să nu plătească nici un sfanț.

Amploarea acestei rețele (40 de suspecți și 80 de percheziții domiciliare) i-a obligat pe anchetatori să stea pe baricade aproape o zi întreagă. Mai bine de jumătate din efectivele Poliției Bârlad, alături de procurori, au petrecut nu mai puțin de 23 de ore lucrând pe acest dosar, de duminică dimineață până a doua zi. Au fost audiate zeci de persoane implicate într-un mod altul în această rețea infracțională, au fost prelevate diverse probe și inventariate, s-au ridicat teancuri întregi de documente precum și arhive computerizate, pe scurt, vorbim de un material probatoriu impresionant ca volum și număr.

Trebuie spus că ancheta în acest dosar a început în urmă cu aproape un an, iar de atunci și până în prezent oamenii legii au lucrat în permanență în încercarea de a ține cât mai aproape de suspecți pentru a vedea exact cum acționează. Au fost polițiști care timp de câteva luni bune nu au făcut altceva decât să se ocupe de acest dosar. Toate acestea arată complexitatea acestui dosar, fiind socotit pe bună dreptate unul dintre cele mai grele și de amploare cu care polițiștii și procurorii bârlădeni s-au confruntat.

Inginerii de tot felul pentru a genera curent electric „moca”!

Cât privește modul de operare al suspecților, anchetatorii au descoperit că aceștia nu au dus deloc lipsă de imaginație și inventivitate. Mai pe românește, „băieții deștepți” de la E-ON Bârlad au recurs la tot felul de „scheme” pentru a-și atrage o cât mai numeroasă „clientelă” amatoare de curent electric „moca”. Trebuie spus că din totalul de 40 de persoane audiate, s-a evidențiat un grup format din nouă indivizi: trei sunt angajați ai E-ON Bârlad, trei sunt salariați ai unor firme care au contracte de colaborare cu furnizorul de energie electrică, iar alți doi sunt foști angajați ai E-ON.

Acestea sunt, se pare, „mințile luminate” din fruntea acestei rețele infracționale, cei care au gândit și au pus în practic tot felul de „inginerii” menite să asigure un flux constant de energie electrică la prețuri infime pentru cei doritori să-și diminueze drastic cheltuielile la acest capitol. Bineînțeles că totul se făcea contra unui „comision” pe măsura „serviciului” prestat. Până la urmă, cine n-ar vrea să consume curent electric de ordinul megawaților și să plătească doar doi – trei kilowați, așa de ochii lumii.

„Suspecții sunt acuzați că au efectuat citiri eronate ale indecșilor, racordări ilegale, au modificat sau înlocuit sigiliile plombelor metrologice, au înlocuit contorii etc. Astfel s-a ajuns la un prejudiciu estimat într-o primă fază la aproximativ 400.000 de lei. În continuare, se efectuează cercetări pentru stabilirea întregii activități infracționale a suspecților, precum și pentru identificarea altor persoane implicate în activitatea infracțională, față de care să fie propuse măsuri legale. Este într-adevăr un dosar complex care necesită efortul conjugat al unei bune părți din efectivele Poliției Bârlad și deopotrivă al procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad”, ne-a declarat comisarul – șef Vasile Chelaru, comandantul Poliției Bârlad.

În urma probatoriului administrat, Radu B., de 46 ani, din municipiul Bârlad, Constantin N., de 47 ani, tot din Bârlad, Costel O., de 48 ani, din orașul Murgeni, Ovidiu I., de 36 ani, din comuna Pogonești și Daniel M., de 24 ani, din comuna Zorleni, au fost reținuți pentru o perioada de 24 ore. Procurorii intenționează să solicite Judecătoriei Bârlad ca împotriva acestora să se dispună și emiterea unor mandate de arestare preventivă. În sarcina lor s-a reținut comiterea mai multor infracțiuni:  furt, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice privind energia electrica și gazele naturale.

În timpul cercetărilor la acest caz, anchetatorii au mai descoperit că patru indivizi – Marian F., de 26 de ani, Andrei C., de 20 de ani, Petronel I., de 18 ani și Constantin M., de 16 ani, au participat, în diverse moduri, la sustragerea unor stâlpi metalici zincați și a altor componente de de susținere a stâlpilor (cabluri și întinzători) care aparțineau unei societăți comerciale din Iași. Prejudiciul cauzat este în valoare de 182.320 de lei.

Cât privește poziția E-ON România față de cazul de la Bârlad, am primit un comunicat de la Corneliu Zaiț, coordonator mass-media în cadrul acestei companii.

„În cadrul companiei noastre are loc o analiză a acestei situații și a tuturor implicațiilor aferente, iar în funcție de concluziile acestei analize se vor dispune măsurile care s eimpun. Compania noastră aplică o politică d etoleranță zero în ceea ce privește furturile de energie electrică. Tocmai de aceea am colaborat cu Biroul de Investigații Criminale din cadrul Poliției Bârlad și vom colabora în continuare cu instituțiile statului pentru identificarea acestor situații. Este în interesul consumatorilor onești, cât și al companiei, ca orice consum fraudulos să fie descoperit, dovedit și să fie atrasă răspunderea celor care s e fac vinovați, conform legilor în vigoare”, se arată în comunicat.

Altfel, este foarte posibil ca toți angajații E-ON Bârlad care vor fi dovediți că s-au implicat în această rețea infracțională, riscă să rămână fără slujbe.

About Razvan Calin

2 comments

  1. Mare ancheta mare…bun ca va faceti treaba dar asa de curiozitate cat mai stagneaza anchetele care vizeaza CARTIERE intregi de TIGANI??? (si nu „rom” deoarece este o esenta pentru gatit iar „romi” este o insulta la adresa ROMANIEI si a tuturor ROMANILOR) Sau scuze tiganii in Romania au MAI MULTE drepturi decat NOI fraierii astia de romani. Acolo in grajdurile lor cu turnulete de prost gust si imbacsite de manele de ce nu faceti descinderi? Va e frica sau au gasit parvenitii aia pe cine sa plateasca?

  2. daca nu este de plâns este de râs…cum să fie altfel când aroganța de „stat in stat” a celor de la e-on intrece orice inchipuire…e-on” pedepseste”…dar cine este acest ” e-on”?un prestator de servicii proaste si scumpe, care in loc in loc sa muncească onest de la cei mai mari la cei ,mai mici ei fură toți pe principiul ” o mână o spală pe cealaltă”…oare” artizanii” din teren ar putea lucra fără cei din birouri? noi cei proști credem că nu! e-on fură pe seama consumatorului pe care îl agresează cum dorește cu facturi retroactive astronomice, cu certificate închipuite și tot felul de taxe la care cum altfel se pune si TVA…umilesc pensionari și oameni de tot felul, hărțuiesc psihic oamenii fără a da socoteală, doar dețin monopolul! în clădirea e-on de la portar până la ultimul funcționar sunt atât de plini de ei pt. că se simt importanți, intimidand cetatenii, chiar dacă fără plata cetățenilor ei nu înseamnă absolut nimic.Toti acesti angajati si colaboratori au adunat averi in timp ce omul care munceste onest isi duce viata de pe o zi pe alta.

%d blogeri au apreciat: