Home » Sanatate » Pagina medicală – Cum scapi de răul de mașină

Pagina medicală – Cum scapi de răul de mașină

de Roxana NĂSTASĂ

Pentru multe persoane, mersul cu mașina reprezintă o experiență de-a dreptul neplăcută. Grețuri, vărsături, amețeli sunt doar câteva din simptomele pe care le au unii atunci când se află într-un autovehicul. Problemele încep de când se așează pe scaun și, în cele mai multe dintre cazuri, răul de mișcare dispare imediat ce coboară din mijlocul de transport. Cu toate acestea, senzația este extrem de neplăcută, mai ales dacă este vorba de o persoană care călătorește des. Cu măsuri de precauție însă, se poate să scăpa de acest inconvenient.

Răul de mișcare, în speță răul de mașină apare când organismul simte o discrepanță între ceea ce vede și ceea ce simte. Mai exact, deși stai pe loc, urechea internă îți „spune“ că te miști. Acest conflict, între ceea ce vezi și ceea ce simți, poate declașa o senzație acută de rău. Medicul de familie, Mimi Bâzdâră, recomandă ca în astfel de situații neplăcute să se administreze înainte de drum un comprimat de Stugeron.

„Este vorba de un sindrom vestibular periferic, cu care unii se nasc. Eu recomand antivertiginoase. De exemplu, un comprimat de Stugeron, cu jumătate de oră înainte de a pleca la drum”, ne-a declarat medicul de familie, Mimi Bâzdâră.

Sfaturi utile pentru a scăpa de răul de mașină

rau_de_masinaPrivind pe fereastră puteți confirma depistarea de către organism a mișcării și ajutați la rezolvarea neînțelegerii ce provoacă senzația de rau. Nu faceți nimic care să implice focalizarea unui punct fix, precum cititul sau vreun joc de cărți, nu vă întoarceți cu spatele la drum și nu priviți când în stânga când în dreapta pentru mult timp.

Dacă este posibil să conduceți, ar fi recomandat s-o faceți pentru că șoferii rareori suferă de rău de mașină pentru că sunt atenți la drum. Stând pe locul pasagerului din față este următorul loc cel mai bine ales.Veți avea mai mult spațiu prin care să priviți afară, și în unele mașini locul din față nu vă zdruncină așa tare. Daca șofatul nu este posibil sau nu este dorit, vizualizați acțiunea de a conduce sau prefaceți-vă ca șofați. Acest lucru poate preveni sau alina greața.

Dacă aveți ochii închiși, nu vedeți nimic și asta îndepărtează cauza afecțiunilor datorate mișcării. În plus, dormitul vă poate lua gândul de la răul de mașină.

Mulți oameni consideră ca aerul rece, proaspăt îi face să se simtă mai bine. Deschideți un geam dacă e posibil. Deodorantele de mașină, parfumurile, pot face mai rău.

Din moment ce greața este cel mai neplăcut efect al răului de mașină este bine să luați măsuri de precauție.

Rădăcina de ghimbir este remediul clasic cu recunoaștere largă în ceea ce privește efectele antiemetice, de prevenire a simptomelor de greață. Mâncați câțiva biscuiți cu ghimbir înainte de plecare, în timpul călătoriei și după sosire. Puteți încerca și bomboane moi cu ghimbir, ghimbir învelit în zahăr sau dropsuri cu ghimbir. Încă o variantă preferată de unii oameni este administrarea de pilule pe bază de ghimbir, care se pot lua fără rețetă de la plafare sau farmacii. Daca drumul este lung, puteți ă vă luați ceai de ghimbir în termos.

Menta proaspată poate de asemenea să îndepărteze sau să aline senzația de greață. Începeți prin a mânca două frunzulițe și continuați să o consumați în cazul în care considerați că mai aveți nevoie.

Tineți o bomboană de mentă în gură. Această metodă funcționează chiar și după ce a început săă se instaleze senzația de greață. Nu ronțăiți bomboana pentru că după terminarea ei se va reinstala senzația de greață. Pentru cei cărora nu le place menta sau chiar aceasta le provoacă greață se poate încerca și varianta cu bomboane de lămâie.

Alte sfaturi

Nu consumați o masă grea sau alcool chiar înainte de plecarea în călătorie. Nu vorbiți despre faptul ca vă este rău și mai ales nu priviți către o altă persoană căreia îi este rău. Ascultați muzică pentru că vă face să vă detașați. Copiilor, pentru a nu le fi rău oferiți-le un scaun mai ridicat pentru a putea să se uite afară. Jucați-vă cu ei și încurajați-i să se uite pe fereastră.

Remedii din popor pentru răul de mașină

Există multe “remedii din popor” care par să funcționeze pentru unele persoane, deși nu pot fi explicate și încă nu au fost dovedite. Printre cele mai folosite se numără mestecatul gumei sau consumul de produse sărate. De asemenea, unele persoane se simt mai bine dacă mănâncă o murătură cu aromă de mărar înainte și în timpul călătoriei pentru că aceasta previne instalarea senzației de greață. Pe alții, apa minerală îi face să se simtă mai bine, în timp ce unora senzația de rău le este alungată de mirosul ziarelor.

de Roxana NĂSTASĂ Pentru multe persoane, mersul cu mașina reprezintă o experiență de-a dreptul neplăcută. Grețuri, vărsături, amețeli sunt doar câteva din simptomele pe care le au unii atunci când se află într-un autovehicul. Problemele încep de când se așează pe scaun și, în cele mai multe dintre cazuri, răul de mișcare dispare imediat ce coboară din mijlocul de transport. Cu toate acestea, senzația este extrem de neplăcută, mai ales dacă este vorba de o persoană care călătorește des. Cu măsuri de precauție însă, se poate să scăpa de acest inconvenient. Răul de mișcare, în speță răul de mașină apare…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: