Home » Administratie » Drumurile noastre toate, se vor repara vreodată?

Drumurile noastre toate, se vor repara vreodată?

de Marian MOCANU

Deși la prima vedere suma de opt milioane și jumătate de lei alocată de guvern județului Vaslui pentru reabilitarea drumurilor județene și comunale pare una importantă, în fapt, acești bani abia ajung pentru asfaltarea a patru kilometri și jumătate de drum. În aceste condiții, fără o finanțare susținută, este greu de crezut că se va reuși vreodată repararea tuturor drumurilor din județ, unele dintre ele fiind într-o stare jalnică. Noroc cu fondurile locale, Consiliul Județean alocând în cursul acestui an mai bine de zece milioane lei, la care se mai aduagă alte circa 25 milioane, primite prin OG28, bani destinați finalizării proiectelor începute în anii 2007 – 2010.

În cadrul ședinței de Consiliu Județean Vaslui de ieri, 27 august, consilierii au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea a șase drumuri județene, în lungime totală de aproape 21 km. Este vorba de DJ 243C: DJ 243 (Marașesti) – Voinești, pe o lungime de 5,102 km, DJ 244L: DJ 244D (Tăbălăești) – Averești, – 2,500 km, DJ 244I: Murgeni, din DN 24A – Sărățeni – Mălușteni – DC 67, (4,500 km), DJ 244M: DN 24 (Crasna) – Albești – Idrici de Sus – DJ 244A (Idrici de Sus), pe o porțiune de 3,500 km, și două porțiuni de drum de pe DJ 245E, între Bulboaca – Zizinca, Deleni, Moreni până la intersecția cu DJ245L (Costești), urmând a fi asfaltată o lungime totală de 5,2 km. Aceste lucrări, pe lângă asfaltare, și nu peticirea, ca până acum a acestor drumuri, presupun execuția de rigole betonate și carosabile (acoperite cu dale), podețe, amenașarea intersecțiilor cu drumurile comunale și execuția semnalizării rutiere.

Costurile acestor lucrări de asfaltare sunt pe măsură, în medie, costul unui km de drum fiind de aproape 1,44 milioane lei, la acare se adaugă sume importante pentru proiectare, diverse autorizații și studii. Pentru reabilitarea celor Î4,5 km dintre sărățeni și mălușteni, drum în pantă de 2,5 grade și cu probleme tehnice deosebite, costul pe kilometru este chiar mai mare, de aproape două milioane lei. În total, din fonduri proprii, ori alte surse de finanțare, inclusiv guvernamentale, cele șase proiecte vor costa nu mai puțin de 41 milioane lei. Termenul de execuție a acestor lucrări este de 24 de luni. În aceste condiții, suma de 8,53 milioane lei primită de la bugetul de stat săptămâna trecută, practic cea mai mare alocată la această rectificare de buget dintre toate județele, nu mai pare atât de importantă. Conform declarației lui Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean vaslui, o parte dintre acești bani vor fi alocați direct către unele primării, pentru reparașția drumurilor comunale, alții vor fi folosiți pentru reparații la alte drumuri județene aflate în nevoie. Este vorba drumurile județene din comunele Ferești, Gherghești sau Bogdănești, unde circulația se desfășoară cu mare greutate chiar și pe timp de vară, în urma ploilor sau ninsorilor acestea devenind impracticabile.

de Marian MOCANU Deși la prima vedere suma de opt milioane și jumătate de lei alocată de guvern județului Vaslui pentru reabilitarea drumurilor județene și comunale pare una importantă, în fapt, acești bani abia ajung pentru asfaltarea a patru kilometri și jumătate de drum. În aceste condiții, fără o finanțare susținută, este greu de crezut că se va reuși vreodată repararea tuturor drumurilor din județ, unele dintre ele fiind într-o stare jalnică. Noroc cu fondurile locale, Consiliul Județean alocând în cursul acestui an mai bine de zece milioane lei, la care se mai aduagă alte circa 25 milioane, primite prin…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: