Home » Justitie » ”Gașca” de la E-ON, la mila judecătorilor!

”Gașca” de la E-ON, la mila judecătorilor!

de Răzvan CĂLIN

În momentul de față, indivizii acuzați că au organizat o rețea infracțională ce fura curent electric așteaptă decizia judecătorilor bârlădeni dacă vor fi cercetați în stare de libertate sau vor ajunge în scurt timp după gratii.

Rețeaua infracțională descoperită chiar în interiorul E-ON Bârlad continuă să suscite interesul anchetatorilor și nu numai. După acțiunea de amploare de la sfârșitul săptămânii trecute, oamenii legii continuă să lucreze la acest dosar care se pare că are toate șansele să devină cel mai amplu și mai complicat caz din ultimii ani cu care s-au confruntat polițiștii și procurorii bârlădeni. Cu fiecare zi care trece, anchetatorii descoperă noi elemente care arată ce amploare luase acest fenomen ilegal generat chiar de angajați ai furnizorului de energie electrică. De altfel, încă din timpul acțiunii de duminică, 23 august, când au fost operate nu mai puțin de 80 de percheziții domiciliare, anchetatorii au realizat că au de a face cu o rețea bine pusă la punct al cărei singur scop era consumul fraudulos de energie electrică. Nu atât ei, cât mai ales diferite persoane fizice sau agenți economici dornici să-și diminueze cât mai mult costurile legate de consumul de curent electric și chiar, dacă se poate, să nu plătească nici un sfanț.
După ce nouă suspecți au fost au fost reținuți pentru 24 de ore, actualmente aceștia sunt cercetați în stare de libertate. Însă, practic, ei sunt la mâna judecătorilor bârlădeni, căci aceștia trebuie să hotărască în scurt timp dacă vor decide emiterea unor mandate de arestare preventivă pe numele suspecților. Așa se face că în momentul de față toți cei vizați de anchetă sunt liberi, dar nu se știe pentru cât timp.
Trebuie spus că din totalul de 40 de persoane audiate, s-a evidențiat un grup format din nouă indivizi: trei sunt angajați ai E-ON Bârlad, trei sunt salariați ai unor firme care au contracte de colaborare cu furnizorul de energie electrică, iar alți trei sunt foști angajați ai E-ON. Aceștia sunt, se pare, „mințile luminate” din fruntea acestei rețele infracționale, cei care au gândit și au pus în practic tot felul de „inginerii” menite să asigure un flux constant de energie electrică la prețuri infime pentru cei doritori să-și diminueze drastic cheltuielile la acest capitol. Bineînțeles că totul se făcea contra unui „comision” pe măsura „serviciului” prestat. Până la urmă, cine n-ar vrea să consume curent electric de ordinul megawaților și să plătească doar doi – trei kilowați, așa de ochii lumii.

Lovitură grea de imagine pentru E-ON!

La rândul lor, cei de la E-ON România așteaptă să vadă cum va decurge ancheta în acest dosar care s-a dovedit a fi extrem de incomod pentru companie. Dincolo de prejudiciul cauzat în valoare de 400.000 de lei (la o primă evaluare), vorbim aici și de niște pierderi mult mai mari în ceea ce privește capitalul de imagine al firmei. Imagine care, cel puțin în zona Bârladului, a avut mult de suferit mai ales din cauza deselor pene în alimentarea cu energie electrică, fenomen care i-a adus la exasperare pe bârlădeni. Iar dosarul ”băieților deștepți” de la E-ON Bârlad care ofereau doritorilor curent electric la prețuri mai mult decât avantajoase nu a făcut altceva decât să stârnească și mai mult nemulțumirea consumatorilor bârlădeni. În aceste condiții, e lesne de înțeles de ce cei de la E-ON adoptă o atitudine rezervată față de acest caz, deși e limpede că așteaptă cu sufletul la gură deznodământul.

Contactat telefonic, Corneliu Zaiț, coordonator mass-media al E-ON, ne-a transmis că firma își menține același punct de vedere pe care ni l-a transmis în urmă cu câteva zile. Punct de vedere care, printre altele, spune că în interiorul companiei se face o analiză a situației de la Bârlad și că E-ON va coopera în continuare cu anchetatorii. În funcție de rezultatele anchetei derulate de oamenii legii, cei de la E-ON vor lua deciziile de rigoare, cu respectarea legislației muncii în vigoare, bineînțeles.

Un dosar complex despre o rețea infracțională bine pusă la punct!

40 de suspecți și 80 de percheziții domiciliare, toate efectuate pe parcursul unei singure zile (duminica trecută, 24 august), sunt doar câteva cifre care arată complexitatea acestui dosar. Mai bine de jumătate din efectivele Poliției Bârlad, alături de procurori, au petrecut nu mai puțin de 23 de ore lucrând pe acest dosar, de duminică dimineață până a doua zi. Au fost audiate zeci de persoane implicate într-un mod sau altul în această rețea infracțională, au fost prelevate diverse probe și inventariate, s-au ridicat teancuri întregi de documente precum și arhive computerizate, pe scurt, vorbim de un material probatoriu impresionant ca volum și număr. Trebuie spus că ancheta în acest dosar a început în urmă cu aproape un an, iar de atunci și până în prezent oamenii legii au lucrat în permanență în încercarea de a ține cât mai aproape de suspecți pentru a vedea exact cum acționează. Mai pe românește, „băieții deștepți” de la E-ON Bârlad au recurs la tot felul de „scheme” pentru a-și atrage o cât mai numeroasă „clientelă” amatoare de curent electric „moca”. Suspecții sunt acuzați că au efectuat citiri eronate ale indecșilor, racordări ilegale, au modificat sau înlocuit sigiliile plombelor metrologice, au înlocuit contorii etc. În sarcina lor s-a reținut comiterea mai multor infracțiuni: furt, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice privind energia electrica și gazele naturale.
În timpul cercetărilor la acest caz, anchetatorii au mai descoperit că patru indivizi – Marian F., de 26 de ani, Andrei C., de 20 de ani, Petronel I., de 18 ani și Constantin M., de 16 ani, au participat, în diverse moduri, la sustragerea unor stâlpi metalici zincați și a altor componente de de susținere a stâlpilor (cabluri și întinzători) care aparțineau unei societăți comerciale din Iași. Prejudiciul cauzat este în valoare de 182.320 de lei.

About Razvan Calin

One comment

  1. veniti in vaslui sa vedeti….ce detin unii pe acasa …..cum impart banii in masinile
    e-on…cum fac ,,treburi,,cu acordul sefilor…..

%d blogeri au apreciat: