Home » Social » Holul cinematografului Modern, spațiu pentru grafitti

Holul cinematografului Modern, spațiu pentru grafitti

de Marian MOCANU

Holul fostului cinematograf Modern a ajuns galerie de expunere pentru graficienii amatori. Aceștia au umplut pereții cu grafitti, unele niște mâzgâlituri, altele destul de elaborate. Dintre acestea, se remarcă două sloganuri, semn că tinerii nu se sfiesc să-și exprime părerile: alături de „Jos Chevron”, tronează mare, cu litere de-o șchioapă „JOS PONTA”. Și asta la doi pași de instituțiile conduse de oamenii PSD-ului. Semn că libertatea de exprimare este recunoscută la Vaslui!

grafiti (8)Fostul cinematograf Modern din centrul municipiului Vaslui a intrat în paragină după Revoluție, din cauza nepăsării proprietarilor, respectiv Centrul Național de Cinematografie. Acesta din urmă nu doar că nu l-au mai folosit, dar nici nu au fost de acord cu cedarea spațiului către municipalitate sau alte instituții de cultură, care ar fi putut da o oarecare folosință spațiului.

Așa, fostul cinematograf, pe vremuri plin de spectatori, a ajuns raiul boschetarilor, fiind în mai multe rânduri chiar incendiat de aceștia și devenind un focar de infecție, nu doar prin mirosul pestilențial emanat din interior, dar și prin hoardele de șobolani care și-au făcut la rându-le culcuș acolo.

grafiti (4)În schimb, artiștii plastici amatori din Vaslui au găsit o inedită întrebuințare holului de acces spre cinematograf. Aceștia au umplut pereții respectivi cu tot felul de grafitti. Unele dintre ele sunt stângace, mai mult niște mâzgâleli, altele demonstrând un oarecare talent și inventivitate, măcar din punct de vedere a strădaniei. Se remarcă o siluetă gen ET, având alături cugetarea „Everything you feel, is an obstacle” (orice simți e un obstacol), dar și o declarație de dragoste, probabil a unui adolescent: „Mi-a fost dor de tine, mica”, scrisă chiar la intrarea în scara de bloc din apropiere.

De departe, cele mai interesante postări sunt cele de natură politică. Astfel, alături de o mai veche inscripție, datând de mai bine de doi ani, cu „STOP CHEVRON!” tronează mare de tot, cu litere negre groase de-o șchioapă, „JOS PONTA”, semn că chiar și tinerii au păreri politice.

Sau o fi vorba de vreo răutate gratuită a membrilor vreunui alt partid politic din opoziție, frustrați că nu au ajuns încă la putere. Nimeni nu poate ști, cert este că respectiva inscripție este la dor doi pași de principalele instituții județene, Prefectura Vaslui și consiliul Județean, ambele conduse de PSD-iști. Să mai spună cineva că la Vaslui nu există libertate de exprimare!

de Marian MOCANU Holul fostului cinematograf Modern a ajuns galerie de expunere pentru graficienii amatori. Aceștia au umplut pereții cu grafitti, unele niște mâzgâlituri, altele destul de elaborate. Dintre acestea, se remarcă două sloganuri, semn că tinerii nu se sfiesc să-și exprime părerile: alături de „Jos Chevron”, tronează mare, cu litere de-o șchioapă „JOS PONTA”. Și asta la doi pași de instituțiile conduse de oamenii PSD-ului. Semn că libertatea de exprimare este recunoscută la Vaslui! Fostul cinematograf Modern din centrul municipiului Vaslui a intrat în paragină după Revoluție, din cauza nepăsării proprietarilor, respectiv Centrul Național de Cinematografie. Acesta din urmă…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: