Home » Social » Rentierii agricoli, asteptati să-si vizeze carnetele!

Rentierii agricoli, asteptati să-si vizeze carnetele!

de Marian MOCANU

Rentierii agricoli pot intra în posesia rentei viagere aferente anului 2014 doar dacă își vizează carnetele de rentier până la data de 31 august. Vizarea acestora se face la sediul județean al APIA Vaslui. La nivelul județului Vaslui, și-au vizat deja carnetele un număr de 1.200 rentieri agricoli. Și urmașii rentierilor decedați pe parcursul anului trecut pot beneficia de renta agricolă aferentă anului 2014 dacă, până luni, vor depune la APIA acte din care să reiasă calitatea de moștenitor.

Beneficiarii rentelor agricole viagere, ori moștenitorii acestora, mai au timp până luni, 31 august, să-si vizeze carnetele de rentier pentru a beneficia de renta aferentă anului 2013. Deocamdată, cu doar patru zile înaintea expirării termenului final, peste 1200 de beneficiari s-au prezentat dejala centrul judetean APIA pentru vizarea carnetelor de rentier, condiție esentială pentru primirea rentei aferente anului trecut.

Programul rentei agricole viagere era destinat persoanelor în vârstă, care nu mai erau apte să-și lucreze terenul agricol aflat în proprietate. De la an la an, numărul beneficiarilor a scăzut, de la circa 1.700, în anul 2010, la circa 1.250, în anul 2013, dat fiind faptul că renta agricolă nu este transmisibilă mostenitorilor. Măsură implementată în scopul comasării suprafțelor agricole prin arendarea sau vânzarea terenurilor deținute de persoanele în vârstă, care nu aveau posibilitatea de a-și lucra terenul, programul rentei agricole și-a încetat valabilitatea în 2009, în sensul că din anul respectiv nu au mai fost admise noi înscrieri.

Persoanele care beneficiază de acest program primesc o rentă anuală de 50 euro/ha, pentru cei care și-au dat în arendă proprietătile, respectiv 100 euro/ha pentru cei și-au vândut terenul către societăți agricole. Dacă pentru implementarea acestui program a fost înființat special Oficiul Național de Rentă Agricolă, ulterior atribuțiile acestuia au fost preluate inițial de ADS, pentru ca acum, de această problemă să se ocupe APIA, atât în ceea ce privește vizarea carnetelor de rentier, cât și plata rentei agricole.

Pentru vizarea documentului, rentierul agricol se poate prezenta personal sau prin mandatar, curator sau tutore, în baza unei procuri autentice, curatele sau hotărâri judecătorești definitive și irevocabile. De asemenea, rentierul agricol trebuie să prezinte carnetul de rentier agricol, contractul de arendare, actul de identitate în original, document coordonate bancare și decizia de la comisia de expertiză medicală actualizată, pentru cei încadrați în gradele de invaliditate I și II (în original și în copie).

Renta viagera agricolă încetează la data decesului rentierului, în cazul în care acesta a decedat, renta datorată acestuia în anul 2014 poate fi încasată de către moștenitorii săi, doar dacă, până luni, 31 august, moștenitorii vor depune la centrul județean APIA, în afara carnetului de rentier al defunctului și certificatul de deces (original și copie), actul de succesiune, respectiv certificatul de moștenitor sau împuternicire ori declarație notarială din care să reiasă acordul celorlalți moștenitori privind solicitarea și încasarea rentei viagere agricole datorată rentierului.

„Prezența anuală a rentierilor la sediul centrelor județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură pentru vizarea carnetelor de rentier agricol este o condiție esențială pentru a beneficia de renta cuvenită aferentă anului 2014”, a declarat Răzvan Arteni, directorul executiv al APIA Vaslui.

de Marian MOCANU Rentierii agricoli pot intra în posesia rentei viagere aferente anului 2014 doar dacă își vizează carnetele de rentier până la data de 31 august. Vizarea acestora se face la sediul județean al APIA Vaslui. La nivelul județului Vaslui, și-au vizat deja carnetele un număr de 1.200 rentieri agricoli. Și urmașii rentierilor decedați pe parcursul anului trecut pot beneficia de renta agricolă aferentă anului 2014 dacă, până luni, vor depune la APIA acte din care să reiasă calitatea de moștenitor. Beneficiarii rentelor agricole viagere, ori moștenitorii acestora, mai au timp până luni, 31 august, să-si vizeze carnetele de…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: