Home » Administratie » CJ Vaslui a împărțit banii pentru drumuri

CJ Vaslui a împărțit banii pentru drumuri

de Marian MOCANU

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a împărțit banii primiți în urmă cu o săptămână de la guvern, fonduri destinate reabilitării drumurilor comunale și județene. După ce și-au păstrat „partea leului”, respectiv 6,382 milioane lei din cele 8,532 milioane lei primite, șefii CJ au acordat și comunelor câte 25.000 lei, cu o singură excepție, Bunești Averești primind 100.000 lei. Cu banii primiți, primăriile își pot cumpăra două-trei mașini cu piatră pe care să o împrăștie măcar în centrul comunei. Restul satelor trebuie să mai aștepte, pentru că prin bugetele locale cam fluieră vântul.

În cadrul ședinței de Consiliu Județean de joi, 27 august, consilierii au aprobat repartiția banilor primiți de la guvern cu destinație pentru reparația drumurilor comunale și județene. Pentru a nu-și ridica în cap primarii cu mai puțin de un an înaintea alegerilor locale, conducerea CJ a decis să dea aceeași sumă, câte 25.000 lei, fiecărei comune, cu excepția comunei Bunești Averești, poate cea mai năpăstuită din județ, care a primit 100.000 lei.

Sumele sunt total insuficiente pentru nevoile primăriilor în ceea ce privește reparațiile care ar trebui făcute la drumurile comunale, cu atât mai mult cu cât iarna este aproape. Practic, cu acești bani pot fi achiziționate câteva mașini de piatră, cantitate cu care abia se poate pietrui cât de cât o uliță sătească. Alte două orașe, Negrești și Murgeni, au primit sume egale cu cele alocate comunelor, tot câte 25.000 lei.

În rest, din cei 8,532 milioane lei primiți de la guvern în acest scop săptămâna trecută, CJ Vaslui și-a păstrat trei sferturi din sumă, bani cu care ar vrea să finalizeze unele drumuri județene unde lucrările sunt începute, dar să și păstreze niște bani lucrările de deszăpezire ce ar putea fi necesare la sfârșitul acestui an. În subordinea CJ Vaslui se află nu mai puțin de 938 km de drumuri județene, mare parte asfaltate, doar 293 km de drumuri fiind pietruite și late 175 km din pământ.

Tot în cadrul aceleiași ședințe de CJ, din fonduri proprii, s-a aprobat alocarea sumei de 6,9 milioane lei pentru reabilitarea drumului județean DJ 284 dintre Epureni și Ghermănești, pe o lungime de 21,3 km. În cazul a alte cinci drumuri, acestea se vor asfalta, pe diverse porțiuni, în următorii doi ani, pe o lungime totală de aproape 21 km. Este vorba deDJ 243C: DJ 243 (Marașesti) – Voinești, pe o lungime de 5,102 kmDJ 244L: DJ 244D (Tăbălăești) – Averești, – 2,500 km, DJ 244I: Murgeni, din DN 24A – Sărățeni – Mălușteni – DC 67, (4,500 km), DJ 244M: DN 24 (Crasna) – Albești – Idrici de Sus – DJ 244A (Idrici de Sus), pe o porțiune de 3,500 km, și două porțiuni de drum de pe DJ 245E, între Bulboaca – Zizinca, Deleni, Moreni până la intersecția cu DJ245L (Costești), urmând a fi asfaltată o lungime totală de 5,2 km.

Aceste lucrări, pe lângă asfaltare, și nu peticirea, ca până acum a acestor drumuri, presupun execuția de rigole betonate și carosabile (acoperite cu dale), podețe, amenajarea intersecțiilor cu drumurile comunale și execuția semnalizării rutiere.

Practic, în cadrul ședinței de joi a CJ Vaslui, cele mai multe fonduri au fost acordate pentru reparații de drumuri județene, alte obiective primind relativ puțini bani pentru unele reparații de strictă necesitate. Excepție, ca de obicei, face domeniul social, Centrul de Asistență Medico Socială Codăești primind nu mai puțin de 435.483 lei. Doar patru comune, aflate în situații de extremă dificultate, au primit, prin rectificarea de buget a Consiliului Județean, ceva bani. este vorba de comuna Oșești, care a primit suma de 100.000 lei pentru finalizarea școlii din satul Pădureni, de comuna Bălteni, care a primit 50.000 lei pentru decolmarâtarea și dotarea cu pompe a două puțuri de apă, în vederea asigurării necesarului de apă în condiții de secetă, și de comuna Tutova, care aprimit 60.000 lei, bani necesari funcționării până la sfârșitul anului, a căminului de bătrâni din localitate.

În plus, comuna Vulturești a primit suma de 140.000 lei destinați reparației acoperișului școlii. Acest acoperiș fusese grav avariat de o furtună la jumătatea lunii iunie, și de atunci, primăria a făcut nenumărate diligențe la toți factorii responsabili pentru a i se acorda fonduri pentru reparații. În sfârșit, s-a alocat suma necesară, însă destul de târziu, ținând cont de faptul că noul an școlar începe peste doar două săptămâni!

de Marian MOCANU Consiliul Județean (CJ) Vaslui a împărțit banii primiți în urmă cu o săptămână de la guvern, fonduri destinate reabilitării drumurilor comunale și județene. După ce și-au păstrat „partea leului”, respectiv 6,382 milioane lei din cele 8,532 milioane lei primite, șefii CJ au acordat și comunelor câte 25.000 lei, cu o singură excepție, Bunești Averești primind 100.000 lei. Cu banii primiți, primăriile își pot cumpăra două-trei mașini cu piatră pe care să o împrăștie măcar în centrul comunei. Restul satelor trebuie să mai aștepte, pentru că prin bugetele locale cam fluieră vântul. În cadrul ședinței de Consiliu Județean…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: